Πρόκειται για παραγωγούς που έχουν ενταχθεί στα υπομέτρα 11.1.1 και 11.1.2 (ενίσχυσης για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη Γεωργία ή και κτηνοτροφία) με τις προκηρύξεις του 2017 και 2018.
Αυτοί είναι ουσιαστικά οι δικαιούχοι που εντάχθηκαν στα βιολογικά για πρώτη φορά το 2018 ή 2019, είτε στη φυτική παραγωγή είτε στη Ζωική παραγωγή.
Κριτήρια Επιλεξιμότητας:
- Οι υποψήφιοι δικαιούχοι του υπομέτρου πρέπει να είναι ενεργοί γεωργοί ή ομάδες γεωργών.
- Η συμμετοχή στο σύστημα ποιότητας πρέπει να είναι «νέα», δηλαδή να έχει ξεκινήσει εντός πέντε ετών από την αίτηση στήριξης.
Ποσό Ενίσχυσης:
Ο συνολικός προϋπολογισμός της Πρόσκλησης είναι 25 εκατομμύρια ευρώ.
Το ανώτατο ποσό ενίσχυσης καθορίζεται σε 1.000 € ανά εκμετάλλευση ανά έτος για κάθε είδος πιστοποίησης Βιολογικής παραγωγής και έως 2.000 € ανά εκμετάλλευση και ανά έτος συνολικά και για τα δύο είδη πιστοποίησης.
Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται από 9-11-2020 εώς 18-12-2020.
Στόχοι του υπομέτρου
1. Το υπομέτρο 3.1 «Στήριξη για νέες συμμετοχές σε συστήματα ποιότητας», στο πλαίσιο του Μέτρου 3 «Συστήματα ποιότητας γεωργικών προϊόντων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, αποσκοπεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών γεωργικών προϊόντων με την αξιοποίηση των συστημάτων ποιότητας.
Ειδικότερα, το υπομέτρο στοχεύει:
- Στην υποστήριξη της αύξησης της αξίας του γεωργικού προϊόντος στις αγροτικές περιοχές, μέσω της πιστοποίησης βάσει αναγνωρίσιμων από τον καταναλωτή προτύπων.
- Στη δημιουργία συνθηκών για την διασφάλιση υψηλών επιδόσεων ποιότητας για τα προϊόντα με έμφαση στο συνδυασμό με εμπορεύσιμη ποσότητα.
- Στην καλύτερη πρόσβαση των παραγωγών στην αγορά με την αύξηση της αξιοπιστίας των ομάδων των παραγωγών ως σταθερών προμηθευτών πιστοποιημένου ποιοτικού προϊόντος με αποδεικνυόμενα επιθυμητά χαρακτηριστικά.
Το παρόν υπομέτρο συνεισφέρει στην Προτεραιότητα 3 «Προώθηση της οργάνωσης της αλυσίδας τροφίμων, περιλαμβανομένης της επεξεργασίας και εμπορίας γεωργικών προϊόντων, της καλής διαβίωσης των ζώων και της διαχείρισης κινδύνων στη γεωργία» και ειδικότερα στην Περιοχή Εστίασης 3Α «Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των πρωτογενών παραγωγών με την καλύτερη ένταξή τους στη γεωργική αλυσίδα τροφίμων μέσω συστημάτων ποιότητας, προσθέτοντας αξία στα γεωργικά προϊόντα, με προώθηση σε τοπικές αγορές και βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών και διεπαγγελματικές οργανώσεις».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις