Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την υλοποίηση επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα τόνισε από το βήμα του 5ου Thessaloniki Summit ο Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, κ. Κώστας Φραγκογιάννης. Ο κ. Υφυπουργός τόνισε ότι τρόφιμα και ποτά, τεχνολογία, έρευνα και ανάπτυξη, μεγάλα ενεργειακά projects, λιμένες, τουρισμός και μεταφορές, κλάδοι – στόχοι με υψηλό ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Προς τούτο, κατά τον κ. Υπουργό, συνηγορεί η γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, τα οποία θεωρούνται σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για επενδύσεις στην περιοχή.
Τη συγκεκριμένη προοπτική υποβοηθά η Κυβερνητική πολιτική με τα μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων, τα οποία θα φτάσουν έως το τέλος Δεκεμβρίου στα 12 δις €. Αυτό τόνισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης κατά την τοποθέτησή του, ενώ συμπλήρωσε ότι η Κυβέρνηση σχεδιάζει «πρόγραμμα γέφυρα» μεταξύ του υφιστάμενου και του νέου ΕΣΠΑ, ούτως ώστε να μην υπάρξει κανενός είδους χρηματοδοτικό κενό στην ενίσχυση των εγχώριων επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο ακριβώς της πολιτικής για την έμπρακτη ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής αναφέρθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκης Βορίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου έχει ως βασικό άξονα τη μετάβαση στην «πράσινη γεωργία» χωρίς να διακυβεύεται η βιωσιμότητα του α’- γενούς τομέα. Για το λόγο αυτό, θα υποστηριχθούν τα επόμενα χρόνια σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της αγροτεχνολογίας, ενώ θα θεσμοθετηθούν οι «γεωργικοί σύμβουλοι» και συγκεκριμένα προγράμματα «γεωργικής εκπαίδευση» στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε το «debate» μεταξύ της κας Μαρίας Σπυράκη, Ευρωβουλευτή της «Νέας Δημοκρατίας» και του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλου. Η κα Σπυράκη υποστήριξε ότι το υφιστάμενο σχέδιο της Ελληνικής Κυβέρνησης στη μεταλιγνιτική εποχή αποτελεί θετικό σήμα για τους διεθνείς επενδυτές, ενώ πρότεινε να θεσμοθετηθούν κίνητρα για τις τοπικές κοινωνίες για την ευχερέστερη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή. Από την άλλη μεριά, ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι είναι λάθος η απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να συνδέσει την απολιγνιτοποίηση με τη χρήση αερίου, ενώ πρότεινε να υπάρξει «πλουραλισμός» παραγωγών ενέργειας στη χώρα. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του πρότεινε τη δημιουργία σχεδίου και αύξηση του χρονικού ορίζοντα για την επίτευξη της απολιγνιτοποίησης.
Τέλος, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοίνωσε ότι το 20% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Επιπλέον, το Υπουργείο βρίσκεται λίγο πριν την ανακοίνωση σημαντικών έργων ψηφιακού μετασχηματισμού, τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα στο πλαίσιο της δημοσίευσης της «Βίβλου του Ψηφιακού Μετασχηματισμού». Ο κ. Υπουργός συμπλήρωσε ότι προχωρά κανονικά ο διαγωνισμός για το 5G, αφού η Ελλάδα δεν τον ανέβαλλε λόγω της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να λειτουργήσει άκρως υποβοηθητικά το venture capital «ΦΑΙΣΤΟΣ», το οποίο θα χρηματοδοτεί start – up εταιρείες που θα αναπτύσσουν υπηρεσίες με βάση το 5G.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις