Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για την επανασύνδεση των καταναλωτών με τοπικό φαγητό, οι Κροάτες πολίτες έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα καινοτόμο «αγρο-ψηφιακό» έργο, γνωστό ως «Gruntek».
Το Gruntek, μια πρόσφατα επινοημένη λέξη που σημαίνει «μικρή γη», είναι ένα καινοτόμο γεωργικό έργο που προσφέρει στους ανθρώπους την ευκαιρία να νοικιάσουν μικρές κατανομές. Αλλά δεν θα είναι παραδοσιακοί ενοικιαστές της γης τους - αντ 'αυτού, θα είναι ψηφιακοί ενοικιαστές, με τα οικόπεδα να διαχειρίζονται μέσω μιας εφαρμογής.
Σε απόσταση μόλις μιας ώρας με το αυτοκίνητο από το Ζάγκρεμπ, αυτά τα οικόπεδα θα καλλιεργηθούν από επαγγελματίες κηπουρούς που θα εγγυηθούν στους ενοικιαστές φρέσκα, βιολογικά λαχανικά.
Έχουν ήδη πωληθεί σχεδόν 100 οικόπεδα από το έργο που ξεκίνησε στις 16 Νοεμβρίου.
«Αν συνεχίσουμε έτσι, σε περίπου 10 ημέρες, όλοι οι κήποι θα μπορούσαν να εξαντληθούν», δήλωσε ο Tino Prošenik, ένας από τους δύο ιδρυτές του Gruntek.
Το έργο προσφέρει αρχικά 1.000 οικόπεδα για να δοκιμάσει την αγορά, αν και η γη έχει την ικανότητα για πολλά περισσότερα.
Ο συνεργάτης του, Vjekoslav Budanec, είναι ένας από τους πιο διάσημους Κροάτες καλλιεργητές λαχανικών και επίσης πρόεδρος του ομπρέλα τους.
Οι δύο ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ξεκινήσουν το έργο αφού η πανδημία του κοροναϊού άφησε πολλούς ανθρώπους ανίκανοι να εργαστούν και επίσης εξέφρασαν ανησυχίες για την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.
«Ο Gruntek γεννήθηκε ως μια καθολική λύση για να αντιμετωπίσει κάτι που είναι ανθεκτικό στον κοροναϊό. Η ιδέα ήταν να κάνουμε κάτι που είναι διαισθητικό και όμορφο - όπως η παραγωγή βιολογικών τροφίμων και η δημιουργία μιας αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων όπου δεν θα εξαρτηθούμε πλέον από τα σούπερ μάρκετ», εξήγησε ο Prošenik, ο οποίος χειρίζεται την ψηφιακή πλευρά του έργου.
Πιστεύουν ότι η ιδέα είναι σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο κοινοτικό μοντέλο κήπου που προσφέρεται σήμερα.
Η εφαρμογή ειδοποιεί τους ενοικιαστές για το ποια καλλιέργεια είναι καλύτερη για φύτευση και πότε. Οι χρήστες μπορούν στη συνέχεια να επιλέξουν μόνοι τους ποιες καλλιέργειες θα ήθελαν να φυτευτούν.
«Θα είναι επίσης ένα είδος εκπαιδευτικής εφαρμογής που θα παρέχει συνεχή καθοδήγηση σχετικά με το τι να καλλιεργηθεί και πότε, ποιες είναι οι αποδόσεις κ.λπ.
Η ομάδα του Gruntek εκτιμά ότι ένα οικόπεδο 40 τετραγωνικών μέτρων μπορεί να περιμένει κατά μέσο όρο περίπου 140 κιλά οργανικών λαχανικών για μια περίοδο οκτώ μηνών.
Η τιμή των καλλιεργειών παρήγαγε ανταγωνιστικά της βιολογικής παραγωγής που αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ, πρόσθεσαν.
Οι ψηφιακοί ενοικιαστές θα μπορούν επίσης να παρακολουθούν τι συμβαίνει στην πλοκή τους μέσω της εφαρμογής, η οποία προσφέρει στους χρήστες μια ματιά στο οικόπεδο τους, καθώς και μέσω εβδομαδιαίων ενημερώσεων.
«Ζούμε σε μια εποχή που δεν επιτρέπει την πολυτέλεια της κηπουρικής και μετά μπαίνουμε στην ιστορία με την τεχνολογική μας λύση για να γεφυρώσουμε αυτό το κενό», δήλωσε ο Prošenik.
Αλλά το ψηφιακό στοιχείο του έργου δεν σταματά στους χρήστες.
Η ομάδα των κηπουρών θα επωφεληθεί επίσης από το χέρι βοήθειας της ψηφιακής τεχνολογίας. Αυτό θα γίνει κυρίως μέσω της χρήσης εφαρμογών, οι οποίες θα καταγράφουν την κατάσταση κάθε μεμονωμένου κήπου ή την εμφάνιση παρασίτων ή ασθενειών.
Το έργο σχεδιάζει επίσης να χρησιμοποιήσει drones για να καταγράψει τον κήπο από τον αέρα και να εντοπίσει ανωμαλίες στην υγρασία και τα παρόμοια.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις