Τσαυτάρης:πρέπει να υπάρχει ένας δημοσιος φορέας

Συνέντευξη Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη στο Ρ/Σ Αθήνα 9.84 και
τους δημοσιογράφους Γιάννη Παπαγεωργίου και Νεκτάριο Νώτη.
 

Για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και την απόφαση του ΣτΕ

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ δεν μπορώ να μη ρωτήσω: Έπρεπε να κλείσει η ΕΡΤ ή όχι;

Υπουργός: Σαν άνθρωπος από την Περιφέρεια οφείλω να πω ότι από μικρό παιδί, ακόμα δηλαδή από τα γυμνασιακά μας χρόνια το ραδιόφωνο της τότε ΕΡΤ ήταν το μόνο που έφτανε στα σπίτια μας.
Αργότερα και σαν επιστήμονας στη Θεσσαλονίκη, πρέπει να πω ότι, η ΕΡΤ-3 στην προκειμένη περίπτωση, «ξόδευε» απλόχερα το χρόνο της να δώσει την ευκαιρία και βήμα σε επιστήμονες να μιλήσουν, να εκλαϊκεύσουν ορισμένα επιστημονικά θέματα. Εγώ είμαι Καθηγητής της Γενετικής, είχαμε σημαντικές εξελίξεις σ’ αυτό τον τομέα, επομένως έβλεπα να παίζει έναν πολύ σημαντικό ενημερωτικό ρόλο, πληροφόρησης και όπως σας είπα, εκλαΐκευσης της επιστήμης, χώρια τις δράσεις που έβλεπα σε σχέση με τον πολιτισμό και την ομογένεια.
Επίσης μπορώ να το πω αυτό γιατί ζώντας στην Αμερική πολλά χρόνια, ήταν ένας, ας πούμε, ομφάλιος λώρος σε ό,τι αφορά στην πληροφόρηση του εθνικού μας κέντρου στην Ελλάδα σε σχέση με την ομογένεια. Και τώρα και ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οφείλω να πω ότι στην Περιφέρεια ο αγρότης, γιατί εμείς μ’ αυτόν έχουμε να κάνουμε, βρίσκει σ’ αυτούς τους περιφερειακούς σταθμούς, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, τρόπο να επικοινωνήσει τα προβλήματά του, να εκφράσει την αγωνία του.
Επομένως πρέπει να υπάρχει ένας δημόσιος φορέας που θα μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο. Και θα υπάρξει. Έτσι πιστεύω. Στο ερώτημά σας απαντώ θετικά. Ναι, πρέπει να υπάρχει ένας δημόσιος φορέας που να παίξει όλα αυτά τα θέματα που σας περιέγραψα.

Δημοσιογράφος: Το ερώτημα ήταν αν έπρεπε να κλείσει ο προηγούμενος για να υπάρξει ο επόμενος.

Υπουργός: Αυτό δε μπορώ να το πω, το αν έπρεπε πρώτα να κλείσει ο ένας και ν’ αρχίσει ο άλλος, αν θα μπορούσαν να γίνουν ταυτόχρονα και τα δύο ή να γίνει γρήγορα, αμέσως το ένα μετά το άλλο, κάτι που θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει σύντομα.

Δημοσιογράφος: Εσείς, από την απόφαση του ΣτΕ τι καταλαβαίνετε; Γιατί από χθες έχουμε ακούσει διαφορετικές ερμηνείες.

Υπουργός:
Τώρα ζητάτε από έναν γεωπόνο να καταλάβει κάτι που το άκουσε στην τηλεόραση.. Να σας πω την άποψή μου, δεν το αποφεύγω, αλλά λέω ότι βλέποντας στην τηλεόραση τις δυσκολίες που είχαν να μεταφράσουν αυτό το κείμενο του ΣτΕ εξαίρετοι νομικοί, φανταστείτε τι δυσκολίες θα έχω εγώ.
Αντιλαμβάνομαι ότι πρώτον, με τις λίγες γνώσεις που έχω σε ό,τι αφορά στα νομικά, ότι το ΣτΕ δε μπορούσε να καταπιαστεί με το πρώτο θέμα που αφορούσε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την κατάργηση του Οργανισμού, αλλά ασχολήθηκε μόνο με το δεύτερο που είχε να κάνει με το τι θα γίνει με το προσωπικό, τι θα γίνει με το κλείσιμο, πώς θα δημιουργηθεί ο νέος φορέας κτλ.
Βλέπω όμως ότι η πλάστιγγα απαιτεί γρήγορα να λειτουργήσει αυτός ο δημόσιος φορέας και να δώσει αυτό το πρόγραμμα για το οποίο είναι ταγμένος. Δηλαδή να πληροφορήσει τον κόσμο, να πληροφορήσει την Περιφέρεια, να υποστηρίξει την ομογένεια με ειδήσεις, να παίξει το ρόλο στα αντίστοιχα δημόσια κανάλια άλλων κρατών όπως είναι το ΡΙΚ, όπως είναι το Euronews με τα οποία είναι συμβεβλημένο και ούτω καθ' εξής. Πιστεύω ότι η απόφαση αυτή θα επιταχύνει τα πράγματα, έτσι ώστε πραγματικά γρήγορα να καλυφθεί αυτό το κενό που περιγράφαμε.



Για τις στοχευμένες δράσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την ανάδειξη των ελληνικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων σε πρωταθλητές στις εξαγωγές

Δημοσιογράφος: Είδαμε καλά στοιχεία, ενθαρρυντικά σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων. Πέρα απ’ αυτό που θέλουμε ν’ αναφερθείτε, υπάρχουν περιθώρια με βάση τα δεδομένα, τις ποσοστώσεις, υπάρχουν περιθώρια ευρύτερης ανάπτυξης του τομέα αυτού; Ή τέλος πάντων προσπαθούμε να βελτιστοποιήσουμε όσο μπορούμε τις επιδόσεις, αλλά υπάρχει ταβάνι;

Υπουργός:
Δεν υπάρχει ταβάνι. Η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία μας έδωσε τα πρώτα στοιχεία που αφορούν κυρίως στο 2013, όπου διαφαίνεται πλέον ότι η προσπάθεια που γινόταν όλους αυτούς τους μήνες να υποστηρίξουμε την ποιότητα των αγροτικών μας προϊόντων, εκεί κάναμε μεγάλη στροφή γιατί ξέραμε ότι ποντάροντας στην ποιότητα, αυτή θα γίνει εξαιρετικό διαβατήριο για τις εξαγωγές μας. Και πράγματι έτσι έγινε.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το Α’ τρίμηνο του 2013, βλέπουμε μια ραγδαία, σημαντική αύξηση των εξαγωγών των γεωργικών μας προϊόντων με μερίδιο που πλησιάζει το 19%. Αυτό για μας είναι πολύ μεγάλο πράγμα γιατί εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά προϊόντα βρίσκουν ξανά τη θέση τους στη διεθνή αγορά.
Αυτό γιατί γίνεται: Κάναμε επίσης στοχευμένες δράσεις εξωστρέφειας. Μέχρι τώρα πολύ συχνά μιλούσαμε να υποστηρίξουμε το γεωργικό τομέα και τον υποστηρίζαμε στο πρωτογενές του τμήμα, δηλαδή να βοηθήσουμε το γεωργό στο χωράφι, τον κτηνοτρόφο κτλ., τώρα υποστηρίζοντας τη μεταποίηση, αλλά κυρίως την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές με στοχευμένες δράσεις –τι σημαίνει αυτό; Πήραμε κατά περίπτωση ένα προϊόν, ας το πούμε το λάδι ή την κονσέρβα, το ροδάκινο, το τυρί και λέμε: Πού θα θέλαμε αυτό να κάνουμε προσπάθεια να το διοχετεύσουμε; Πού υπάρχουν δυνατότητες εξαγωγών;
Έτσι κάναμε στοχευμένες δράσεις για παράδειγμα για το κονσερβοποιημένο ροδάκινο, ακόμα και για το φρέσκο ροδάκινο στη ρώσικη αγορά, κάνουμε για τα κρασιά μας και το λάδι στη Γερμανία και στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως κάναμε στοχευμένη δράση στην Κίνα για το λάδι και για τα φρούτα μας. Τώρα κάνουμε μεγάλη δράση με το τυρί και το γιαούρτι μας στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Επίσης ανοίξαμε μια προσπάθεια να πάμε το κρασί μας στη Βραζιλία. Τέλος, κάναμε εξειδικευμένη δράση για τα ψάρια.
Δείτε λοιπόν τώρα το αποτέλεσμα. Το ελαιόλαδο ξαναπήρε την πρώτη θέση ως εξαγώγιμο προϊόν στη χώρα μας, δεύτερη θέση στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων είναι τα ψάρια και ακολουθούν τα πορτοκάλια και μια σειρά άλλων προϊόντων. Από τα 10 κορυφαία εξαγώγιμα προϊόντα του τόπου μας, αυτά δηλαδή που είναι στην κορυφή είτε είναι βιομηχανικά προϊόντα, είτε είναι πετρελαιοειδή, είτε είναι υλικά ή οτιδήποτε άλλο, από τα 10, τις 6 θέσεις καταλαμβάνουν αγροτικά προϊόντα. Αυτό λέει κάτι.

Δημοσιογράφος: Αυτό πρώτα απ’ όλα λέει ότι αν έχει ξεκινήσει και έχουν μπει σ’ αυτή την πορεία τ’ αγροτικά προϊόντα, θεωρητικώς περιμένουμε καλύτερα αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου, μεγαλύτερη οργάνωση.

Υπουργός: Βεβαίως. Και πιστεύω ότι είναι ανοδική γιατί τα στοιχεία δείχνουν ότι καθημερινά πηγαίνουμε προς τα πάνω, διότι και λίγο πιο κάτω αν πάμε από τα 10 κορυφαία προϊόντα και πάμε στα 15, θα δείτε στην 11η θέση το βαμβάκι μας, λίγο πιο κάτω ο καπνός κτλ.
Θέλω όμως να μείνω στα ψάρια, γιατί είπαμε ότι αυτή η προσπάθεια που κάνουμε για μια «γαλάζια» ας το πούμε ανάπτυξη, για μια ανάπτυξη που «πατάει» στη θάλασσα, σε σχέση με την αντίστοιχη πράσινη ανάπτυξή μας που «πατάει» στη γη μας, για την οποία μιλάμε πολύ συχνά, υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες να βοηθήσουμε την ανάπτυξη του τόπου πατώντας και στη θάλασσά μας. Και το βλέπετε τώρα με τα ψάρια και τις ιχθυοκαλλιέργειες, πόσο σημαντικές αποδεικνύονται.

Δημοσιογράφος: Να πάμε και λίγο αντίστροφα: Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει 1.300.000 εγγεγραμμένους ανέργους. Θα πρέπει με κάποιον τρόπο πέρα από την κοινωνική προστασία να προσπαθήσουμε να δώσουμε θέσεις εργασίας είναι σε θέση η ελληνική αγροτική παραγωγή ή η ευρύτερη παραγωγή, η τυποποίησή της, να απορροφήσει τέτοιο κόσμο; Υπάρχουν τέτοιες στοχευμένες πρωτοβουλίες; Και πόσο μπορεί εν τέλει ν’ απορροφήσει;

Υπουργός: Πρέπει να υπενθυμίσουμε στον κόσμο ότι η αγροτιά, ο αγροτικός τομέας με όλους τους κρίκους ας το πούμε από την καλλιέργεια, τη μεταποίηση, τη διακίνηση, εμπορία, ήταν ανέκαθεν μια μεγάλη δεξαμενή απασχόλησης πολλών χεριών. Σας θυμίζω λίγα χρόνια πριν, ήταν ο κύριος τομέας απασχόλησης των Ελλήνων, άσχετα αν τώρα συρρικνώθηκε σε ό,τι αφορά στο ανθρώπινό του δυναμικό.
Ειδικά τώρα που η χώρα μας έχει αυτά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, είναι μια μεγάλη ευκαιρία αφ’ ενός μεν να αντιμετωπίσουμε τα θέματα της ανεργίας δίνοντας όμως ευκαιρίες απασχόλησης στον αγροτικό τομέα που όχι απλά βγάζουν έναν άνεργο για 3, 5, 6, μήνες έξω από την πίστα της ανεργίας, γιατί απασχολείται με σύμβαση σε κάποιον Δήμο ή σε κάποιον Οργανισμό και μετά, μόλις τελειώσει το πρόγραμμα ξαναμπαίνει στο Ταμείο Ανεργίας. Λέω λοιπόν ότι αν αυτόν τον άνεργο τον γυρίσουμε πίσω στην Περιφέρεια και δουλέψει κοντά σ’ έναν λαχανοκόμο που παράγει φρέσκα λαχανικά, πάει κοντά σ’ έναν κτηνοτρόφο και μάθει πώς μπορεί να εκτρέφει μερικά πρόβατα ή μερικά κοτόπουλα ή αγελάδες, τότε έχουμε μεγάλη πιθανότητα αν αυτό γίνει μια- δυο φορές και να βοηθηθεί η αγροτική παραγωγή και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το δυναμικό μας, αλλά να δημιουργηθεί μεγάλη πιθανότητα μονιμότερης απασχόλησης αυτού του ανθρώπου στην Περιφέρεια, γιατί μπορεί να δει και ο ίδιος, ιδιαίτερα μάλιστα αν έχει και κάποιο σπίτι στο χωριό, κάποιο χωράφι, να πει «δεν είναι και τόσο τρομερά δύσκολο να καταπιαστώ κι εγώ και να κάνω τα δικά μου 10, 20 πρόβατα».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις