Εξαγωγή χαλαζόπληκτου ροδάκινου: Έγκλημα κατά ενός χρυσοφόρου εθνικού προϊόντος

Οι πρόσφατες χαλαζοπτώσεις στην Ημαθία και στην Πέλλα έχουν καταστρέψει την παραγωγή και εξαγωγή των ροδάκινων
ενώ παράλληλα έβγαλαν στην επιφάνεια ένα έγκλημα που διαπράττεται ει βάρος του εξαγωγικού εμπορίου και της αξιοπιστίας της χώρας.

 
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οι παραγωγοί και εξαγωγείς ροδάκινων τα τελευταία χρόνια με μεγάλο κόπο κατάφεραν να κατακτήσουν τη ρωσική αγορά και την αγορά των όμορων χωρών της, αποτελώντας τον υπ’ αριθμόν έναν προμηθευτή. Ενώ είχαν χάσει τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης μπόρεσαν να προσπεράσουν και να υποσκελίσουν τις ανταγωνίστριες χώρες Ισπανία και Τουρκία στις εξαγωγές προς τη Ρωσία. Το μυστικό ήταν ένα: η καλή ποιότητα του ελληνικού ροδάκινου και η αξιοπιστία των Ελλήνων παραγωγών και εξαγωγέων που δεν θα πρόδιδε τον καταναλωτή.

 

Μέσα σε ένα μήνα από τις καταστροφικές χαλαζοπτώσεις η χώρα και το εμπόριο ροδάκινου κινδυνεύουν να χάσουν ό,τι με δυσκολία κερδήθηκε σε αυτό τον τομέα, εξαιτίας της απουσίας και ίσως της ανοχής της Πολιτείας σε φαινόμενα που μόνο εγκληματικά μπορούν να χαρακτηριστούν, αν δεν φτάνουν στα όρια της παρανομίας…

 

 

Τα μεγάλα ζητήματα που εγείρουν άμεσων απαντήσεων και παρεμβάσεων πριν να είναι αργά είναι τα εξής:


 

Οι συνέπειες από την εξαγωγή ροδάκινων που έχουν πληγεί από τη χαλαζόπτωση


 Σύμφωνα με τη νομοθεσία θεωρείται παράνομη η εξαγωγή προϊόντων που έχουν πληγεί και συγκεκριμένα των ροδάκινων από τη χαλαζόπτωση, αφού το προϊόν είναι περισσότερο ευάλωτο και δεν είναι ευπαρουσίαστο όπως απαιτούν οι καταναλωτές. Αυτή τη στιγμή εξάγονται ροδάκινα που δεν ανταποκρίνονται στην ποιότητα που μέχρι τώρα προσφέραμε ως ελληνική παραγωγή στο εξωτερικό. Με δυο λόγια η ποιότητα του προϊόντος εμφανίζεται υποβαθμισμένη, δίνοντας παράλληλα το πλεονέκτημα στις ανταγωνίστριες χώρες να διεισδύσουν εκεί που εμείς δημιουργούμε μεγάλα κενά.

Συνέπεια όλων αυτών είναι να κατακρημνίζονται οι τιμές για το εξαγώγιμο επιτραπέζιο ροδάκινο, αφού τα χαλαζόπληκτα ροδάκινα είναι υποβαθμισμένης ποιότητας και συμπαρασύρουν και αυτά της υψηλής ποιότητας. Ένα μεγάλο μέρος του υγιούς προϊόντος λόγω της απώλειας αξιοπιστίας προς το ελληνικό ροδάκινο μένει αδιάθετο ή τελικά πωλείται σε χαμηλή τιμή.

 Ένα άλλο σημαντικό γεγονός που τείνει να αποτελέσει ξεχωριστό σκάνδαλο είναι ότι πολλοί από αυτούς που θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, πουλάνε παράλληλα το υποβαθμισμένο προϊόν, κερδοσκοπώντας εις βάρος του ελληνικού κράτους, ενώ ταυτόχρονα δυσφημίζουν τη χώρα στο εξωτερικό.


Το βιομηχανικό ροδάκινο «βαφτίζεται» επιτραπέζιο

 
Με τον όρο βιομηχανικό ροδάκινο εννοούμε το προϊόν που προορίζεται να γίνει κομπόστα.

Κάποιοι επιτήδειοι κερδοσκοπούν από μια διαδικασία που απαιτεί την παρέμβαση των αρχών. Αυτό που κάνουν είναι να αγοράζουν το λεγόμενο βιομηχανικό ροδάκινο λίγο ψηλότερα από την κανονική του τιμή, αλλά πολύ χαμηλότερα από την τιμή του επιτραπέζιου. Μετά το συσκευάζουν και τα εξάγουν ως επιτραπέζιο ροδάκινο αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό για ολόκληρο το εξαγωγικό εμπόριο. Το βιομηχανικό ροδάκινο δεν μπορεί να εξαχθεί ως επιτραπέζιο γιατί δεν αντέχει.

 Η αδράνεια της Πολιτείας
Διάφοροι φορείς του νομού Ημαθίας έχουν καταγγείλει τα παραπάνω φαινόμενα. Ενημερωμένοι για όλο αυτό το «πάρτι» δυσφήμισης της χώρας και κερδοσκοπίας είναι ο αντιπεριφερειάρχης και αρχικά αρμόδιος για το ζήτημα και τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται, κ. Καραπαναγιωτίδης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ που πρόσφατα βρέθηκε στην περιοχή εξαγγέλλοντας βοήθεια, κ. Έξαρχος και φυσικά ο αρμόδιος υπουργός, κ. Τσαυτάρης και οαναπληρωτής υπουργός κ. Χαρακόπουλος.

Παρόλο που υπάρχει εκτενής ενημέρωση όλοι οι παραπάνω που εκπροσωπούν την Ελληνική Πολιτεία δεν έχουν κάνει καμιά παρέμβαση δημιουργώντας με τη στάση τους εύλογα ερωτήματα που απαιτούν άμεσες δράσεις και απαντήσεις, γιατί αλλιώς θα θεωρηθούν «συνένοχοι στο έγκλημα που διαπράττεται».

 

www.epikaira.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις