Διήμερη επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη στην Κάλυμνο.
«Θέλουμε να εδραιώσουμε τη γεωργία και την αλιεία, ως πυλώνες ανάπτυξης του τόπου μας»
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κ. Μόσχο Κορασίδη και υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφθηκε, στις 8 και 9 Ιουλίου, το νησί της Καλύμνου και συζήτησε θέματα αλιείας, κτηνοτροφίας, γεωργίας και μελισσοκομίας με γεωργούς, αλιείς, ιχθυοκαλλιεργητές και μεταποιητές του νησιού.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων που προωθεί το Υπουργείο για τη στήριξη της «Γαλάζιας Ανάπτυξης», η οποία υποστηρίζεται μέσω και της τρέχουσας και της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ), που στοχεύουν στην ενίσχυση των Ελλήνων αλιέων, στην αειφόρο διαχείριση των ιχθυοαποθεμάτων και τον εμπλουτισμό του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στον εκσυγχρονισμό και προστασία των αλιευτικών τους εργαλείων, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας και ασφάλειας των αλιέων.
Κατά διάρκεια της επίσκεψης του στο νησί, ο Υπουργός είχε συνομιλίες με το Δήμαρχο Καλυμνίων κ. Δ. Διακομιχάλη, τον Έπαρχο Καλύμνου κ. Κ. Σταυλά, τους Αντιδημάρχους κ.κ Σ. Ψαρομπά και Π. Ζωίδη, τον Πρόεδρο των Αλιέων Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Κατσοτούρχη, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων οι οποίοι του ανέφεραν τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αλλά αναγνώρισαν και τα θετικά βήματα που γίνονται χάρη στις δράσεις που προωθεί το Υπουργείο, στο νησί και αφορούν στη μεταποίηση στον τομέα της αλιείας, στον καταδυτικό τουρισμό και στην ίδρυση του πρώτου θαλάσσιου πάρκου.
Από την πλευρά του ο κ. Τσαυτάρης τους διαβεβαίωσε πως με την επάνοδο του τομέα της αλιείας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προωθούνται δράσεις τόσο στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, όσο και της ΚΑλΠ για την ανάπτυξη του για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και τη σύνδεσή τους με το δευτερογενή κλάδο της μεταποίησης και της εμπορίας, καθώς και με τον τριτογενή, του τουρισμού, αλλά και την ενίσχυσή τους.
Παράλληλα, ο Υπουργός ενημέρωσε τους φορείς για τα μέτρα και τις επιμέρους δράσεις που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω των επιχειρησιακών προγραμμάτων, όπως η ίδρυση νέων Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) και η προώθηση των αλιευτικών προϊόντων, τόσο στο εσωτερικό, όσο και σε χώρες του εξωτερικού. Παράλληλα, ο κ.Τσαυτάρης ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες προώθησης των ελληνικών τοπικών προϊόντων με δράσεις όπως είναι το «Ελληνικό Πρωινό», η «Ελληνική Παλέτα Τυριών», τα «Θεσμοφόρια». Επίσης, τόνισε τη σημασία που αποκτά για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, η θέσπιση τριών νέων σημάτων ποιότητας, εκ των οποίων το ένα αφορά στα Προϊόντα Νησιώτικης Προέλευσης.
Ο κ. Τσαυτάρης ξεναγήθηκε σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας σπόγγων, συζήτησε για τα προβλήματα της σπογγαλιείας και των σπογγοεμπόρων, αλλά και για τις προοπτικές που υπάρχουν στον κλάδο. Ο Υπουργός ξεναγήθηκε, επίσης, σε συσκευαστήρια αλιευμάτων, ενώ επισκέφτηκε και εργαστήριο μεταποίησης και τυποποίησης αλιευμάτων.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, στο περιθώριο της διήμερης επίσκεψής του στην Κάλυμνο, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Χαίρομαι ειλικρινά που είμαι στο νησί της Καλύμνου και ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Έχω έρθει γιατί θέλω να αγαπήσω αυτούς τους ακρογωνιαίους «λίθους» της πατρίδας μας και η Κάλυμνος είναι ένας από αυτούς. Ο πρωτογενής τομέας, με όλους τους επιμέρους κλάδους του, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παραγωγικούς τομείς του τόπου μας σε όλη του την έκταση. Εμείς θέλουμε να εδραιώσουμε τη γεωργία και την αλιεία, ως πυλώνες ανάπτυξης, για να «ξαναπατήσει» ο τόπος σε αυτούς, ιδίως σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Όπως έγινε και στο παρελθόν η χώρα «πάτησε» σε αυτές τις παραγωγικές διαδικασίες για να ορθοποδήσει. Σε αυτόν λοιπόν τον πρωτογενή τομέα θέτουμε τις βάσεις για ανάπτυξη. Θέλουμε να μιλήσουμε μαζί με την «Πράσινη Ανάπτυξη», την ανάπτυξη δηλαδή στη γεωργία, και για τη «Γαλάζια Ανάπτυξη», που «πατάει» στη θάλασσα. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, τις προτάσεις όλων, ειδικά ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας και στο εφαρμοστικό πλαίσιο που θα κληθούμε να οριστικοποιήσουμε, για να κάνουμε κάτι σωστό».