Σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσία του Υπουργού, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, στο πλαίσιο της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε από τη χώρα μας .
Παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη και με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου, κ. Δημήτρη Μελά, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου, ενόψει της ανάληψης της ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε, από την 1η Ιανουαρίου 2014.
Ο κ. Τσαυτάρης τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία του προγραμματισμού δράσεων βάσει της ιεράρχησης των προτεραιοτήτων και των ενεργειών της ελληνικής Προεδρίας, αν και ουσιαστικά, όπως είπε χαρακτηριστικά, έχει ξεκινήσει ήδη, δεδομένου ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην ομάδα των τριών χωρών, μαζί με την Ιρλανδία και τη Λιθουανία, για την Προεδρία της Ε.Ε.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεσήμανε επίσης, ότι η Προεδρία αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να προωθηθούν οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής γεωργίας και το Υπουργείο αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη στροφή προς την ποιοτική γεωργία και την ανάδειξη και καθιέρωση νέων σημάτων ποιότητας που, σε συνέργεια με το κανονιστικό πλαίσιο, αναδεικνύουν τα τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα. «Με τον τρόπο αυτό», συμπλήρωσε ο Υπουργός, «θα διαμορφωθεί ένα πρότυπο γεωργίας, το οποίο θα μπορέσει να αποτελέσει παράδειγμα και να υιοθετηθεί και από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Αυτό αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα μας στη διάρκεια της Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε».
Τόσο ο κ. Τσαυτάρης, όσο και ο κ. Μελάς προσδιόρισαν πως κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας θα διαμορφωθεί το εφαρμοστικό πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και θα εφαρμοστεί η μεταβατική ΚΑΠ που θα ισχύσει για το 2014, δεδομένου ότι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική αναμένεται να ξεκινήσει από τις αρχές του 2015.
Ο κ. Τσαυτάρης τόνισε τόσο τη σημασία της αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων που εξασφάλισε η Ελλάδα για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, όσο και για την ανάγκη εκμετάλλευσης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που μας δίνει η χώρα μας ώστε «να φθάσουμε σε μια “Πράσινη Ανάπτυξη” που να “πατά” στη γη μας και σε μια “Γαλάζια Ανάπτυξη” που να “πατά” στη θάλασσα μας και τελειώνοντας το 2020 να κάνουμε θετικό απολογισμό».
Τέλος πρόσθεσε ότι τα σημαντικά αυτά κονδύλια που εξασφάλισε η χώρα μας για τους Έλληνες αγρότες, διασφαλίζουν ότι, όχι μόνο δεν θα υπάρξει απώλεια στο εισόδημά τους, αλλά θα ενισχυθούν σημαντικά δράσεις και για την προώθηση των ελληνικών παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων.