Τις συνέπειες, αλλά και τα κέρδη που θα είχε για την ελληνική οικονομία η άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας κι –ως εκ τούτου- τα ρωσικά αντίμετρα, αποτιμούν αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς. Έξι χρόνια συμπληρώθηκαν από την επιβολή κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία και την απάντηση της Μόσχας με αντίμετρα, απαγορεύοντας τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την ΕΕ. Εν μέσω πανδημίας φωνές, εντός και εκτός Ελλάδας, αντιστέκονται στις κυρώσεις που εξακολουθούν να υφίστανται, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα με αποτέλεσμα την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από τις ελληνικές εξαγωγές που σταμάτησαν.
Δεν είναι λίγοι οι αγρότες, ειδικά της Βόρειας Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Ημαθία, που έχασαν από 50 έως και 85% των εξαγωγών τους και θα επιθυμούσαν την εκ νέου διάνοιξη του εμπορικού δρόμου Ελλάδας-Ρωσίας.
«Το εμπάργκο έφερε ένα σημαντικό πλήγμα» εξηγεί ο Δημήτρης Λογγιζίδης, πρόεδρος του ΑΣ Επισκοπής, ενός μεγάλου αγροτικού συνεταιρισμού.
«Ροδάκινα, νεκταρίνια και ακτινίδια που παράγαμε κατευθύνονταν στη ρωσική αγορά. Τότε είχαμε χάσει από το εισόδημά μας συνολικό ποσοστό 40-50% καθότι η μισή μας παραγωγή πήγαινε αποκλειστικά στη Ρωσία» περιγράφει ο ίδιος.
«Στη συνέχεια, προσπαθήσαμε να ενταχθούμε σε ευρωπαϊκές αγορές. Τον τελευταίο χρόνο πετύχαμε σημαντικά αποτελέσματα στην Πολωνία. Σε κάθε περίπτωση, αν η αγορά της Ρωσίας ήταν ανοιχτή, θα είχαμε περισσότερα κέρδη και σίγουρα θα βοηθούσε με τις απώλειες που υπάρχουν εν μέσω πανδημίας» υπογραμμίζει.