Ενώ οι πολιτικές που στοχεύουν στο πράσινο του γεωργικού συστήματος της ΕΕ πρέπει να χαιρετιστούν ως βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, πρέπει επίσης να δείξουν συνοχή και κατανόηση της παγκόσμιας εικόνας, προειδοποίησαν οι ειδικοί.
Ο Maximo Torero, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ότι η πολυμέρεια και η αλληλεγγύη έχουν αποκτήσει νέα σημασία υπό το φως της πανδημίας των κορωνών.
Αυτό όμως απαιτεί «συνοχή στις πολιτικές και κάποια κατανόηση του πώς συμβαίνουν τα πράγματα σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε, τονίζοντας την ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα τις πιθανές παγκόσμιες επιπτώσεις των προτεινόμενων γεωργικών πολιτικών.»
Τα σχόλιά του οφείλονται σε αυξανόμενες ανησυχίες για την έλλειψη εκτίμησης επιπτώσεων στις επιπτώσεις της εμβληματικής πολιτικής τροφίμων της ΕΕ, της στρατηγικής «Farm to Fork».
Η στρατηγική, η οποία είναι κεντρική για την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, καθορίζει έναν χάρτη πορείας για την επιτάχυνση της μετάβασης της ΕΕ σε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι κυκλοφόρησε τον Μάιο του τρέχοντος έτους, μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί εκτίμηση επιπτώσεων στις ευρύτερες επιπτώσεις της πολιτικής στον τομέα.
«Η κοινή λογική υπαγορεύει επίσης ότι γνωρίζουμε πώς αποφασίστηκαν οι αριθμοί πίσω από αυτούς τους στόχους και πώς θα επηρεάσουν την παραγωγή μας, το περιβάλλον, τις τιμές καταναλωτή, την επισιτιστική μας ασφάλεια και τις εξαγωγές μας», δήλωσε ο Pekka Pesonen, γενικός γραμματέας των αγροτών της ΕΕ ένωση COPA-COGECA, έγραψε σε πρόσφατο τεύχος του θέματος.
Ο συντονισμός είναι το κλειδί
Επισημαίνοντας τη διασυνδεδεμένη φύση των συστημάτων γεωργικών τροφίμων, ο Torero τόνισε ότι δεν υπάρχει «τίποτα που να μπορεί να γίνει σε μια περιοχή χωρίς να επηρεάζονται άλλες περιοχές και αντίστροφα».
«Νομίζω, λοιπόν, ότι η Πράσινη Συμφωνία μπορεί να φέρει τρόπους για τη μετατροπή του συστήματος τροφίμων που μπορεί να μάθει και να κλιμακωθεί. Πρέπει όμως να είμαστε ανοιχτοί και ευέλικτοι και πρέπει να δούμε πού διαφέρουν οι μεγάλες προκλήσεις των περιφερειών μας », είπε, τονίζοντας ότι οι πολιτικές και οι πορείες προς την αειφορία θα είναι διαφορετικές σε κάθε τομέα.
Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει εκτίμηση του περιβάλλοντος ως δημόσιου αγαθού και, ως εκ τούτου, υπάρχει ανάγκη «εύρεσης τρόπων με τους οποίους μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο» προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
«Αλλά αν δεν συντονιστούμε, νομίζω ότι οι διαφορές θα είναι μεγάλες. Και εκεί πρέπει να προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιήσουμε αυτές τις διαφορές και να δημιουργήσουμε μηχανισμούς ανταγωνισμού και οι οποίοι είναι δίκαιοι υπό τους ίδιους λόγους και που μας επιτρέπει επίσης να δημιουργήσουμε μια καλύτερη ροή εμπορίου, τόσο παγκοσμίως, όσο και περιφερειακά », είπε. προειδοποιώντας ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί προσεκτικά.
Μεγαλύτερη εικόνα
Ομοίως, ο Frank Ewert, πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλευτικού συμβουλίου της κοινής πρωτοβουλίας προγραμματισμού της ΕΕ για τη γεωργία, την επισιτιστική ασφάλεια και την αλλαγή του κλίματος (FACCE-JPI), επεσήμανε την ανάγκη να ληφθεί υπόψη η παγκόσμια εικόνα.
Ενώ ορισμένες λύσεις μπορεί να είναι τοπικές, «πρέπει να παρακολουθούμε την παγκόσμια εικόνα και τι αλλαγές στο σύστημα τροφίμων μας στο γεωργικό σύστημα τροφίμων στην πραγματικότητα σημαίνουν σε παγκόσμια κλίμακα», προειδοποίησε, τονίζοντας την ανάγκη να κατανοήσουμε πλήρως τις συνέπειες μετατόπιση της παραγωγής.
«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουμε στην Ευρώπη, πώς βρίσκουμε άλλους τρόπους οργάνωσης της παραγωγής και της ζήτησης για ορισμένα προϊόντα, αλλά και για να αλληλεπιδράσουμε με παραγωγούς παγκοσμίως για να βρούμε τρόπους σχεδιασμού και ανάπτυξης μαζί για να βρούμε συστήματα παραγωγής που λειτουργούν για όλους ," αυτός είπε.
Αυτό μπορεί να γίνει μόνο παγκοσμίως, πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις