Οι επικριτές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ (ΚΑΠ) για την επίδρασή του στις αναπτυσσόμενες αφρικανικές χώρες έχουν υπερβολική άποψη για τη σημασία της εκτός Ευρώπης, αν και ορισμένοι συγκεκριμένοι τομείς και συγκεκριμένα προϊόντα παραμένουν ανησυχητικοί, σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα της ΚΑΠ.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ΕΕ αντιπροσωπεύει περίπου το 15% του παγκόσμιου εμπορίου, οπότε «δεν είναι καθόλου κυρίαρχος φορέας», δήλωσε ο Alan Matthews, πρώην καθηγητής της ευρωπαϊκής γεωργικής πολιτικής στο Trinity College στο Δουβλίνο.
Τόνισε ότι οι εξαγωγές αυξάνονται κυρίως στην Ασία και όχι στην Αφρική, αλλά επεσήμανε ότι η ΕΕ έχει στενότερη σχέση με τη Δυτική Αφρική, όπου τα προϊόντα της ΕΕ αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% των εισαγωγών.
Τα σχόλιά του έρχονται μετά από έντονο έλεγχο της ΚΑΠ τα τελευταία χρόνια, με επικριτές να λένε ότι η ΚΑΠ τιμωρεί τους μικρούς αγρότες στις αναπτυσσόμενες χώρες εκθέτοντάς τους σε αθέμιτο ανταγωνισμό.
Ωστόσο, αυτά τα ζητήματα είναι συχνά υπερεκτιμημένα ή παρεξηγημένα, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα της ΚΑΠ.
«Κοιτάζοντας το από αυτή την παγκόσμια προοπτική, οι επικρίσεις γύρω από την ΚΑΠ επικεντρώνονται καταρχάς σε μια μικρή χούφτα προϊόντων», είπε, επισημαίνοντας σκόνες γάλακτος, κατεψυγμένα πουλερικά, κρεμμύδια και τοματοπολτός, τις οποίες εξερεύνησε σε βάθος το 2019.
«Αυτό υποδηλώνει ότι εξετάζουμε πολύ συγκεκριμένα ζητήματα σχετικά με αυτά τα προϊόντα και γύρω από αυτήν την περιοχή, αντί για μια γενική κριτική ότι κατά κάποιον τρόπο η ΚΑΠ επιδοτεί τις εξαγωγές της ΕΕ γενικότερα», είπε.
Η εσφαλμένη αντίληψη της ΚΑΠ είναι ξεπερασμένη
Μεγάλο μέρος αυτής της εσφαλμένης αντίληψης που σχετίζεται με την ΚΑΠ είναι ξεπερασμένη και χρονολογείται από την περίοδο κατά την οποία η ΕΕ χρησιμοποίησε εξαγωγικές επιδοτήσεις, πρόσθεσε ο Matthews.
Αν και η κριτική εκείνη την εποχή ήταν «πλήρως δικαιολογημένη», δεν είναι πλέον το σημαντικότερο ζήτημα, τόνισε.
Ωστόσο, ο Μάθιου, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως ειλικρινής κριτικός της ΚΑΠ, πρόσθεσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι συγκεκριμένοι τομείς που προκαλούν ανησυχία στη γεωργική πολιτική της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι η συνεχιζόμενη χρήση συζευγμένης στήριξης της ΕΕ στον γαλακτοκομικό τομέα, η οποία, παρά το ότι δεν ανέρχεται σε πραγματικούς όρους, αποτελεί «νόμιμη πηγή κριτικής».
Η μείωση ή η αφαίρεση αυτών των συζευγμένων υποστηριγμάτων θα ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, είπε, αλλά προειδοποίησε ότι δεν προβλέπει ότι θα είναι στην ημερήσια διάταξη σύντομα.
Σε άλλους τομείς, όπως η εσωτερική σύγκλιση, ο Matthews ήταν πιο αισιόδοξος, αν και βασίζεται πολύ στο αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για το μέλλον της ΚΑΠ μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής.
Δυνατότητα εταιρικής σχέσης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα
Για τους Matthews, ωστόσο, είναι ακόμη σημαντικό να επικεντρωθούμε στις επιπτώσεις της δράσης της ΕΕ αλλού, δεδομένου ότι, με την πανδημία COVID-19, είναι πιθανό να υπάρξει σημαντική αύξηση του αριθμού των πεινασμένων ανθρώπων και των χωρών αυτών με λιγότερη ικανότητα αντίδρασης στα σοκ έχουν πληγεί περισσότερο.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές οι χώρες έχουν πληγεί περισσότερο. Δεν είμαι πραγματικά πεπεισμένος ότι η ΚΑΠ είναι τόσο σημαντικό μέσο για αυτό », είπε, επισημαίνοντας ότι οι αφρικανικές χώρες έχουν ήδη εντελώς απαλλαγμένη τιμολόγηση στην ευρωπαϊκή αγορά.
«Είναι η αναπτυξιακή βοήθεια που πιθανότατα απαιτείται, παρά οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε στην ΚΑΠ», επεσήμανε.
Ο Matthews πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη εταιρικών σχέσεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα θα μπορούσε επίσης να είναι μια πιο αποτελεσματική οδός αλλαγής από ό, τι τότε η ΚΓΠ, αν και προειδοποίησε ότι αυτό πρέπει να προσεγγιστεί με προσοχή, καθώς η φτώχεια δεν είναι απαραίτητα το επίκεντρο των επενδυτών στην Αφρική.
«Ωστόσο, εάν μπορείτε να αξιοποιήσετε την επιχειρηματική πείρα των ιδιωτικών εταιρειών και να προσθέσετε σε αυτό κάποια δημόσια χρήματα, μπορούν στην πραγματικότητα να αναπτύξουν ένα πρόγραμμα προσέγγισης», είπε, παίρνοντας το παράδειγμα των γαλακτοκομικών γιγάντων όπως ο ιρλανδός επεξεργαστής γαλακτοκομικών προϊόντων Arla και η ομάδα διατροφής Glanbia και οι δύο λειτουργούν στη Νιγηρία.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις