«Ουδείς αγρότης, κτηνοτρόφος, μελισσοκόμος και αλιέας, που αποδεδειγμένα επλήγη από τις συνέπειες του κορονοϊού, θα μείνει αστήρικτος», είπε η Φ. Αραμπατζή, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του υπουργείου. Άλλωστε η ίδια είχε ζητήσει κατά την παρέμβασή της στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 16 Νοεμβρίου 2020 «να συνεχιστούν και το 2021, τα μέτρα στήριξης των αγροτών λόγω κορονοϊού με ιδιαίτερη αναφορά στη λήψη έκτακτων μέτρων ανακούφισης και οικονομικής βοήθειας μεταξύ άλλων στον τομέα του χοίρειου κρέατος και των πουλερικών».
Οι εκπρόσωποι του ΣΕΚ ζήτησαν επίσης να επισπευστούν οι διαδικασίες για την απλούστευση της αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων, ενώ αναφέρθηκαν και στην πάταξη των ελληνοποιήσεων, αναγνωρίζοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης αποδίδει καρπούς. «Αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης: οι αυστηροί έλεγχοι σε συνδυασμό με το δρακόντειες κυρώσεις θα αποτελούν τη νέα “κανονικότητα” στη χώρα» είπε η υφυπουργός αναφερόμενη στο θέμα των ελληνοποιήσεων.
Για τη στήριξη του εισοδήματος αγροτών και κτηνοτρόφων τόνισε ότι αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης παραπέμποντας στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί όπως τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, τον εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την αναστολή για 2η χρονιά του τέλους επιτηδεύματος καθώς και την ένταξη των αγροτών στους δικαιούχους Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Παράλληλα η Φ. Αραμπατζή τόνισε ότι «η κτηνοτροφία αποτελεί πολλαπλασιαστή εισοδήματος και προσδίδει προστιθέμενη αξία στην πρωτογενή παραγωγή, καθώς, σύμφωνα με τη SWOT Analysis που εκπονήθηκε πρόσφατα, το 13% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που αντιστοιχούν στην κτηνοτροφία, παράγει το 31,5% της συνολικής γεωργικής παραγωγής της χώρας. Είναι στρατηγική προτεραιότητα για την κυβέρνηση στη νέα εποχή που διανοίγεται για την χώρα μας», υπογράμμισε η κ. Αραμπατζή.
Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των δασικών χαρτών με την υφυπουργό να αναδεικνύει την υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την νομοθέτηση του άρθρου 48 του ν. 4685/2020, που, όπως είπε η υφυπουργός, απελευθέρωσε τις αμφισβητούμενες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δασικές εκτάσεις και την επαναφορά τους στο προηγούμενο καθεστώς επιλεξιμότητας με αποτέλεσμα την απρόσκοπτη καταβολή των επιδοτήσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους, που φάνηκε στην πληρωμή του 2020 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις