Ανοιχτή Επιστολή προς τον πρώην αν. υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο, με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή μαζί με 47 ακόμη Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ζητάει να μην ισχύσουν οι δειλές τροποποιήσεις, που επέφερε ο πρόσφατος νόμος Χατζηδάκη στην αλλοπρόσαλλη και καταστροφική δασική νομοθεσία.
Με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Φάμελλος και 47 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία συμπαραστέκονται στον αγώνα των Δασαρχών, (ΠΕΔΔΥ & ΓΕΩΤΕΕ), οι οποίοι επιζητούν την κατάργηση των ρυθμίσεων που επέφερε ο νόμος 4685/2020 στη δασική νομοθεσία, η Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακίνητων Ελλάδας, σχολιάζει όλα τα ζητήματα στα οποία αναφέρεται η ερώτηση των 48 βουλευτών, τα οποία συνεπάγονται τη δήμευση της Αγροτικής Περιουσίας, αλλά και την απαγόρευση της οικονομικής ανάπτυξης της Χώρας, την οποία έχει επιβάλλει η δασική νομοθεσία, εδώ και τριάντα χρόνια.
Επιτρέψατε τη συνέχιση των λαθών της δασικής νομοθεσίας που δημεύουν περιουσίες!
Κύριοι, επί τέσσερα χρόνια που είχατε τη διακυβέρνηση της χώρας, αφήσατε τα λάθη της δασικής νομοθεσίας που αναδείχθηκαν κατά την εξέλιξη των Δασικών χαρτών, να δεσμεύουν την περιουσία των αγροτών. Και έρχεστε σήμερα διά της ερωτήσεως σας στη Βουλή και κατηγορείτε τον υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη επειδή με τις ρυθμίσεις του νόμου 4685/2020 απαλλάσσει τους αγρότες από τη δήμευση της αγροτικής περιουσίας τους, αντί να υποδείξετε την ανεπάρκεια τους και να αξιώσετε και όσες ακόμη χρειάζονται!
Αντί να ζητήσετε να αναλάβουν τη αναθεώρηση και τη σύνταξή των Δασικών Χαρτών, οι μόνοι αρμόδιοι και ικανοί, για αυτό, ως εκ των σπουδών τους, οι Αγρονόμοι Τοπογράφοι, αφήνετε το υπουργείο να συνεχίζει να αναθέτει αυτή την εργασία στους δασολόγους. Αρμοδιότητα που μόνο από την επιστημονική εμμονή τους στον χαρακτηρισμό κάθε εκτάσεως σε δάσος, την οποία διαχρονικά εκδηλώνουν οι κ. δασολόγοι, έχουν καταρρίψει μόνοι τους κάθε ίχνος αντικειμενικότητας, ώστε να αποφασίζουν μόνοι τους γι αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα.
Αυτό, βέβαια, είναι και το λιγότερο. Διότι η επιστήμη της Αεροφωτογραφίας-Φωτογραμ-μετρίας, είναι βαθύτατη και δύσκολη επιστήμη. Απαιτεί πολλά έτη σπουδών και δεν μπορεί να ανατίθεται σε επιστήμονες, που ούτε τις γνώσεις των μαθηματικών διαθέτουν, ούτε τη χρονική διάρκεια των σπουδών της, αλλά και την ενασχόληση με αυτό το αντικείμενο, που απαιτείται η κατανόηση της, για να την εφαρμόσουν, καθώς στις δασολογικές σχολές αποτελεί μάθημα επιμορφώσεως και όχι επιστημονικό μάθημα.
Αυτοί είναι οι Χάρτες που θέλετε να εγκριθούν !
Οι δασικοί χάρτες που υποστηρίζετε, έχουν χαρακτηρίσει το 72% της επιφάνειας του Χώρας ως Δάσος ! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δασοκάλυψη σε όλη τη Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ο Μέσος Όρος δασοκάλυψης είναι 34% (στη Γερμανία 29,84%) ! Πως είναι δυνατόν να υποστηρίζετε αυτό τον παραλογισμό παρόλο που από την καταμέτρηση της δασοκάλυψης, που έκανε στα Κράτη της η Ευρωπαϊκή Ένωση, προέκυψε ότι η δασοκάλυψη της Ελλάδας ανέρχεται σε 51%, έναντι του 72% που έχουν καταμετρήσει οι δασικοί χάρτες. Κανένα Κράτος της Ε.Ε. δεν έχει τέτοια δασοκάλυψη !
Πρόκειται για παραλογισμό, εκ του οποίου προκύπτει αβίαστα ο λόγος των διεκδικήσεων των δασολόγων, οι οποίοι έχουν οδηγήσει τη δασική νομοθεσία σε αυτή την απαράδεκτη κατάληξη. Και θα ήταν μικρό το κακό, εάν περιορίζονταν μόνο στην πρωτοκαθεδρία, που απέκτησαν για την αδειοδότηση και τις πιο μικρής επένδυσης, εάν εξ αυτού δεν είχε επιβληθεί η τεράστια γραφειοκρατία, που έχει καταστήσει αδύνατη τη δημιουργία και της πιο μικρής επένδυσης.
Μπαίνει φραγμός στις μικρές επενδύσεις
Και δεν μιλάμε για τις μεγάλες επενδύσεις, που όλοι μας γνωρίζουμε ότι καθυστερούν εδώ και δέκα χρόνια. Γιατί για αυτές, τόσο η παρούσα κυβέρνηση όσο και η κυβέρνηση του κ Φάμελλου, βρήκαν τρόπους να τις αδειοδοτήσουν (Ελληνικό -Λάτσης 4.500 στρέμματα και τώρα Ιθάκη 5.000 στρέμματα), αλλά για τις μικρές και πολλές, που προσφέρουν το 75% των θέσεων εργασίας !
Θα δούμε, βέβαια, πόσες από αυτές τις μεγάλες θα σταθούν ενώπιων αυτής της δασικής νομοθεσίας, που εξακολουθεί να στηρίζει ο κ. Φάμελλος, όταν οι οικολογικές οργανώσεις, όπως και ο δικός μας σύλλογος, που έχει πραγματικό ενδιαφέρον για το περιβάλλον και το πληρώνει καθημερινά, επειδή δεν πούλησε, ούτε πουλάει τα πατρογονικά του κατσάβραχα, για να πάρει ένα διαμέρισμα στην Αθήνα, καταφύγουν στη Δικαιοσύνη.
Τα ερωτήματα
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδος, κ. Δημήτρης Κοτσώνης, απευθύνει στον πρώην αν. υπουργό και νυν τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο όπως επίσης και τους υπολοίπους βουλευτές τα εξής ερωτήματα:
Εξηγήστε μας τι ακριβώς ζητάτε ;
-Να εγκριθούν οι Δασικοί Χάρτες όπως τους συντάξατε εσείς και να ΔΗΜΕΥΤΕΙ η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΌΛΩΝ των Ελλήνων ;
-Να συνεχιστούν τα λάθη σας, για να καταστραφούν οι Αγρότες;
-Για ποιούς Χάρτες μιλάτε;
Για ποια ανάρτηση ενδιαφέρεστε ; Για τους Χάρτες, για τους οποίους κατατέθηκαν 180.000 ενστάσεις και δεν εξετάσατε καμία και οι οποίες εξακολουθούν να εκκρεμούν.
Ποιοι είναι οι χάρτες που θέλετε να εγκριθούν; Αυτούς τους χάρτες που συνέταξε το υπαλληλικό ιερατείο της Ελληνικής δημοσίας διοίκησης, το οποίο νοσεί βαρύτατα, χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο ;
-Τι είδους ΕΓΚΡΙΣΗ είναι αυτή που υποστηρίζετε; Όταν υπάρχει απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας, που καθορίζει ότι, για να είναι έγκυρη η ανάρτηση πρέπει να εξεταστούν όλες οι ενστάσεις!
-Τι είδους Διοίκηση είναι αυτή, στην οποία ζητάτε να προσχωρήσει ο υπουργός και να εγκρίνει τις Πράξεις της, χωρίς προηγουμένως να έχει εξετάσει τις αντιρρήσεις !
-Δεν γνωρίζετε ότι οι εγκρίσεις αυτές θα καταπέσουν και στο μικρότερο δικαστήριο, εξ αυτού και μόνο του λόγου ;
-Τώρα που γνωρίζετε ότι, οι πόλεις και οι οικισμοί της Ελλάδας καταλαμβάνουν το 2,5% της επιφάνειας της (Ε.Σ.Υ. Ελλάδας & Ε.Ε.), ενώ στη Γερμανία το 18%, ας μας πείτε ποιο είναι το εύλογο ποσοστό της επιφάνειας μιας χώρας, την οποία πρέπει και επιτρέπεται να καταλαμβάνει η οικιστική γη
Έρχονται εκατομμύρια ενστάσεων!
Η Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδος δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι οι αγρότες έχουν καταλάβει πολύ καλά, ότι κατάσχεται η περιουσία τους. Μάλιστα, οι ενστάσεις θα υπερβούν τα δύο εκατομμύρια ! Και ας μη σπεύσει κανείς να αρνηθεί το αριθμό! Κάθε αγρότης έχει δύο και τρία κτήματα. Και στα περισσότερα εξ αυτών, υπάρχουν δυο, τρείς και πολύ περισσότεροι κληρονόμοι.
«Υπό αυτές τις συνθήκες. Ρωτάμε τον κ. Φάμελλο», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ.Κοτσώνης.
«Τι νομίζετε ότι θα γίνει όταν οι Έλληνες Αγρότες καταφύγουν στα Δικαστήρια για τα αποτελέσματα των Δασικών Χαρτών, όταν αυτά θα βρεθούν ενώπιον του νομικού καθεστώτος, που ίσχυσε στην Ελλάδα από το 1836 και μέχρι το 1979, οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος που ισχύει σήμερα. Και όχι μόνο, αλλά και μέχρι την ημερομηνία που άλλαξε εκείνο που ο ίδιο νόμος καθόριζε και δεν ήταν άλλο από το νομικό καθεστώς που υφίστατο: Ό,τι δηλαδή, «Δασική έκταση εν πάση περίπτωση είναι η έκταση εκείνη, η οποία μπορεί να αποδώσει Δασικά Προϊόντα εντός λογικού χρονικού διαστήματος». Προσδιορισμός που δεν επιτρέπει σε κανέναν να συγχέει τη δασική έκταση από οποιαδήποτε άλλη. Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος, που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι το βρήκατε και εσείς και συνεπώς δεν σας βαρύνει.
Γνωρίζει ο κ Φάμελλος σε ποιες αποζημιώσεις θα υποβληθεί το Κράτος για αυτή τη δήμευση ή νομίζει ότι οι δικηγορικές εταιρείες – που τρίβουν να χέρια τους – δεν θα αναλάβουν εργολαβικά αυτές τις αγωγές;», αναφέρει ο κ. Κοτσώνης
Κανείς δεν αγαπάει το περιβάλλον όσο οι αγρότες!
Η Ένωση μας, έχει επιδοθεί σε αγώνα για την ενημέρωση της κοινής γνώμης επί των ζητημάτων που προβάλλει ο σύλλογος των υπαλλήλων-δασολόγων και των συμπαραστατών τους, κάθε φορά που η επίσημη πολιτεία επιχειρεί εκλογίκευση της δασικής νομοθεσίας, με ισχυρισμούς περί καταστροφής των δασών και του περιβάλλοντος.
Υπογραμμίζουμε για άλλη μία φορά:
Κανείς δεν αγαπάει το περιβάλλον όσο οι αγρότες και όσοι διατηρούν αλώβητη την αγροτική περιουσία των προγόνων τους !
Πρόκειται για τον αγώνα μιας ζωής, για τον ιδρώτα γενεών και γενεών. Για αγώνα και κτήματα που έχουν βαφτεί με αίμα και που έχουν προέλθει από αιματηρές οικονομίες.
Κτήματα που είναι το αποκούμπι μιας ζωής. Για μια ώρα ανάγκης. Και έρχεται ο κ. Φάμελλος και οι συν αυτώ και υποστηρίζουν τη δήμευση, την αφαίρεση από τον κάθε γέροντα καθώς ζητάει στην ουσία να δεσμευτεί αυτό το αποκούμπι. Το κτήμα που το αγόρασε για μια δύσκολη στιγμή, αντί να βάλει τα λεφτά του στο Χρηματιστήριο ή να τα κάνει λίρες. Κτήμα, που για να αγοραστεί, ακόμη ψάχνει η γερόντισσα, που οι κύριοι δασολόγοι την θέλουν τσιφλικά και καταπατητή, να βρει το σπυρί στη φασολάδα, που ήταν αραιή και ακόμη λιμπίζεται το κρεμμύδι που δεν είχε, απ΄ την οικονομία που έκανε, για να αγοραστεί...
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις