Αγρίνιο: Εξοπλισμένο παρατηρητήριο για προστασία του περιβάλλοντος
Αγρίνιο: Παρατηρητήριο για την προστασία του περιβάλλοντος την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και τον εντοπισμό των παράνομων αλλαγών χρήσης γης

Επίσης, θα παρατηρείται η καλλιεργητική εξέλιξη, ώστε να αξιοποιηθεί η πλούσια πεδιάδα της περιοχής και να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, ενώ θα επιβλέπονται και οι παράνομες αλλαγές στις χρήσεις γης.  

Ήδη, ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, υπέγραψε τη σύμβαση για την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία του παρατηρητηρίου, προϋπολογισμού 274.040 ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» .  

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος, Γιώργος Παπαναστασίου, «η στόχευση μας είναι ξεκάθαρη, γι' αυτό και παρουσιάζουμε έργα που, όχι μόνο, αναβαθμίζουν την καθημερινότητα, αλλά προσδίδουν προστιθέμενη αξία στην ποιότητα ζωής των πολιτών με περιβαλλοντικό αποτύπωμα», προσθέτοντας: «Εργαστήκαμε μεθοδικά, προκειμένου να αξιοποιήσουμε κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα και εκμεταλλευτήκαμε ευκαιρίες που προτάσσουν την εναρμόνιση της αστικής ζωής με το φυσικό περιβάλλον».  

Παράλληλα, ο δήμαρχος επισημαίνει ότι «αποδεικνύουμε στην πράξη πως, επενδύοντας στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και στην ενημέρωση των πολιτών, προστατεύουμε την εθνική περιουσία μας».  

Ειδικότερα, όσον αφορά την λειτουργία του παρατηρητηρίου, προβλέπεται η δημιουργία συστήματος παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δηλαδή μιας πλατφόρμας παροχής ανοικτών δεδομένων ποιότητας του αέρα με την χρήση σύγχρονων αισθητήρων.  

Μάλιστα, τα δεδομένα αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση των πολιτών και την εφαρμογή προληπτικών μέτρων στις περιπτώσεις που θα υπάρχει πρόβλεψη για επίπεδα ρύπανσης, τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα για το γενικό πληθυσμό ή τις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες.  

Συγχρόνως, το παρατηρητήριο θα διαθέτει επίσης σύστημα παρακολούθησης του περιβάλλοντος με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων και σύστημα παρακολούθησης υδάτινων πόρων με την λειτουργία τηλεμετρικού συστήματος ποιοτικού και ποσοτικού ελέγχου.  

Ακόμη, προβλέπεται η χρήση πλατφόρμας επικοινωνίας και συμμετοχικού χωρικού σχεδιασμού, σύμφωνα με την οποία, οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης θα μπορούν να αξιοποιούν στοιχεία που αφορούν το σχεδιασμό των έργων της πόλης, ζητώντας από τους πολίτες να συμμετέχουν και να διαμορφώσουν συλλογικά τα χαρακτηριστικά των έργων και των παρεμβάσεων.  

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δήμο, μέσω της λειτουργίας του περιβαλλοντικού παρατηρητηρίου επιτυγχάνονται οι παρακάτω τέσσερις στόχοι:

  1. Η συστηματική ενημέρωση σχετικά με την τρέχουσα και την επιθυμητή κατάσταση του περιβάλλοντος μέσω προκαθορισμένων δεικτών παρακολούθησης και αποθετηρίου ανοικτών δεδομένων και στοιχείων περιβαλλοντικής φύσης.
  2. Η δυναμική παρακολούθηση δεδομένων του περιβάλλοντος σε πραγματικό ή σχεδόν πραγματικό χρόνο μέσω αισθητήρων μέτρησης της ποιότητας του αέρα, ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ποιοτικών παραμέτρων υδάτων για τις λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχεία ή άλλων δεικτών που σχετίζονται με την περιβαλλοντική παρακολούθηση της ευρύτερης περιοχής μέσω δορυφόρων.
  3. Η εξαγωγή δεικτών απόδοσης του δήμου σε τομείς όπως το περιβάλλον, το πράσινο, η καθαριότητα, η χρήση ενέργειας και φυσικών πόρων, η ασφάλεια, η δημόσια συγκοινωνία, η κοινωνική συνοχή, η εκπαίδευση και η υγεία.
  4. Η συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων μέσω διεργασιών συμμετοχικού σχεδιασμού.

Επίσης, μέσω του παρατηρητηρίου, θα παρέχεται η δυνατότητα σύγκρισης δορυφορικών εικόνων και τηλεπισκοπικών δεικτών για την ίδια περιοχή, αλλά σε διαφορετική χρονική στιγμή, ώστε μπορεί κανείς εύκολα να εντοπίσει μέσω της παρατήρησης και της επεξεργασίας αλλαγές στις χρήσεις γης που σχετίζονται με ανθρωπογενείς παρεμβάσεις ή και φυσικές καταστροφές, όπως για παράδειγμα πλημμύρες ή πυρκαγιές.  

Ακόμη, θα παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης βασικών δεικτών ποιότητας (π.χ. χλωροφύλλη και θερμοκρασία) με σκοπό την ακριβή εκτίμηση της περιβαλλοντικής κατάστασης των λιμναίων υδάτων Τριχωνίδας, Λυσιμαχείας, Οζερού, Καστρακίου, Κρεμαστών και Στράτου, στα πλαίσια δράσεων προστασίας και διαχείρισης υδάτινων πόρων, αλλά και της τουριστικής τους αξιοποίησης.  

Σχετικά με τον πρωτογενή τομέα, οι αγρότες, οι γεωπόνοι και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί θα έχουν πρόσβαση, σε πραγματικό χρόνο, σε τηλεπισκοπικούς δείκτες σχετικούς με την μοντελοποίηση της εδαφικής υγρασίας και της καλλιεργητικής εξέλιξης μέσω του κανονικοποιημένου δείκτη βλάστησης κ.α.  

Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να αξιοποιηθεί η πλούσια πεδιάδα της περιοχής και να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, καθώς αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα του δήμου Αγρινίου.  

Μάλιστα, όπως εκτιμάται, η αξιοποίησή των υπηρεσιών αυτών θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας, και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων.  

Ακόμη, θα παρέχεται η δυνατότητα αυτοματοποιημένης ανίχνευσης αλλαγών χρήσης γης σε συγκεκριμένες ευαίσθητες περιοχές, με αξιοποίηση τεχνικών μηχανικής μάθησης και νοημοσύνης.

Ειδικότερα, η εσωτερικά προσβάσιμη αυτή υπηρεσία θα απευθύνεται στις υπηρεσίες του δήμου που έχουν ως αποστολή την προστασία του περιβάλλοντος και θα αποτελέσει μια πρωτοποριακή αποτρεπτική υπηρεσία, αφού, ανά πάσα στιγμή, θα μπορεί συστηματικά, να εντοπίζει περιοχές στις οποίες έχει πραγματοποιηθεί μη νόμιμη αλλαγή χρήσης γης.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις