Αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων από το ΥΠΑΑΤ για τον αμπελοοινικό τομέα
Αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων από το ΥΠΑΑΤ για τον αμπελοοινικό τομέα

Σε έκτακτη συνεδρίαση συγκλήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΟΣΟΕ, την προηγούμενη Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, με μοναδικό θέμα τη λήψη αποφάσεων για τα επείγοντα μέτρα που απαιτείται να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας της covid 19.

O πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χ. Μάρκου αναφέρθηκε στα μακροοικονομικά δεδομένα του κλάδου και τόνισε ότι τα αποθέματα της 31ης Ιουλίου 2020, ανήλθαν στο ιστορικό υψηλό ρεκόρ των 3.117.801 hl. Εάν στα αποθέματα αυτά προστεθεί η παραγωγή οίνου του φθινοπώρου του 2020 όγκου 2.000.000 hl περίπου και αφαιρεθεί ο όγκος των αποσταχθέντων οίνων που ανήλθε σε 340.000 hl, η διαθεσιμότητα οίνων στην αγορά προ των εορτών των Χριστουγέννων ανερχόταν στο πρωτοφανές επίπεδο των 4.777.000 hl

Με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή λειτουργίας των τομέων εστίασης και του τουρισμού από τον Νοέμβριο του 2020 και μετά μέχρι σήμερα, σε συνδυασμό με την σημαντική πτώση του κύκλου εργασιών των οινοποιείων, είναι σφόδρα πιθανό να οδηγηθούμε προ του επόμενου τρυγητού σε πλήρη αδυναμία παραλαβής της σταφυλικής παραγωγή.

Οι συνθήκες αυτές θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια τους αμπελουργούς και τα οινοποιεία σε οικονομική καταστροφή.

Για τους λόγους αυτούς είναι απαραίτητο να υιοθετηθούν συγκεκριμένες ενέργειες και να ληφθούν άμεσα μέτρα ,προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης του αμπελοοινικού τομέα ,που πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλο τομέα της αγροτικής μας οικονομίας.

Στις 28 Ιανουαρίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε απόφαση επέκτασης των έκτακτων μέτρων του 2020 για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί η πανδημία covid-19, χωρίς να εγκρίνει την διάθεση πρόσθετων έκτακτων κονδυλίων για τον ευρωπαϊκό αμπελοοινικό τομέα, όπως ζητούσε το σύνολο σχεδόν των συλλογικών φορέων οίνου των Κρατών Μελών και των ευρωπαϊκών τους φορέων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ουσιαστικά υιοθετεί και πάλι την ενεργοποίηση των μέτρων της Απόσταξης Κρίσης και της Αποθεματοποίησης οίνων, καθώς και διατηρεί την αυξημένη ενωσιακή συμμετοχή στα μέτρα του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης, όπως αυτά της Πράσινης Συγκομιδής, των Προγραμμάτων Προβολής και Προώθησης Οίνων σε Τρίτες Χώρες και των προγραμμάτων Ενημέρωσης στην εσωτερική αγορά. Η χρηματοδότηση των μέτρων αυτών προβλέπεται να καλυφθεί είτε από τυχόν αδιάθετα κονδύλια των Εθνικών Προγραμμάτων Στήριξης εκάστου Κράτους Μέλους, είτε από τους Εθνικούς Προϋπολογισμούς των Κρατών Μελών της ΕΕ.

Δυστυχώς φέτος τα αδιάθετα κονδύλια από το ελληνικό Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης, αν και δεν είναι ακόμη σήμερα ξεκάθαρο, δεν προβλέπεται να είναι σημαντικά, συνεπώς ο προϋπολογισμός των έκτακτων μέτρων στήριξης του ελληνικού αμπελοοινικού τομέα, πρέπει να διατεθεί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο ο υπουργός ΑΑΤρ Σπήλιος Λιβανός ,σε συνεννόηση με τους ομόλογούς του υπουργούς να επαναφέρει το αίτημα της έκτακτης χρηματοδότησης του ευρωπαϊκού αμπελοοινικού τομέα ,από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Όσον αφορά τα μέτρα της Απόσταξης Κρίσης και της Πράσινης Συγκομιδής επειδή την περσινή χρονιά ελήφθησαν χρονικά με σημαντική καθυστέρηση και το γεγονός αυτό δημιούργησε λειτουργικά προβλήματα με αποτέλεσμα την ανεπαρκή αξιοποίησή τους, είναι απολύτως αναγκαίο τη φέτος τα μέτρα να ληφθούν και να ανακοινωθούν άμεσα, ώστε να υπάρξει πλήρης αξιοποίησή τους και να καταστούν αποτελεσματικά.

Η αποτελεσματική και ταχεία λήψη έκτακτων μέτρων εξισορρόπησης της αγοράς, εκτός της οικονομικής επιβίωσης των αμπελουργών και των οινοποιείων, πρέπει να σχετίζεται άμεσα με τη δυνατότητα και ταυτόχρονα υποχρέωση των οινοποιείων, προκειμένου τα τελευταία να απορροφήσουν την σταφυλική παραγωγή από τους Έλληνες αμπελουργούς κατά τον προσεχή τρυγητό. Η εμπειρία το 2020 κατέδειξε ότι τα ληφθέντα μέτρα δεν ανάσχεσαν την πτώση των τιμών των σταφυλιών γεγονός που φέτος θα πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί .

 

Αναγκαία μέτρα στην κατεύθυνση αυτή είναι τα ακόλουθα:

1. Ενεργοποίηση του μέτρου της Πράσινης Συγκομιδής με τροποποίηση κριτηρίων ανά ποικιλία σταφυλιών

2. Ενεργοποίηση του μέτρου της Απόσταξης Κρίσης με εφαρμογή κριτηρίων κόστους αγοράς σταφυλιών σε συνδυασμό με την υποχρέωση παραλαβής σταφυλιών από τα Οινοποιεία που θα ενταχθούν στο μέτρο αυτό

3. Ενεργοποίηση του μέτρου της Αποθεματοποίησης Οίνων σε συνάρτηση με την υποχρέωση παραλαβής σταφυλιών από τα Οινοποιεία, που θα ενταχθούν στο μέτρο αυτό

4. Ένταξη της αμπελοκαλλιέργειας, στο μέτρο 21 του ΠΑΑ λόγω της παρατηρηθείσας πτώσης των τιμών σταφυλιών το 2020, που είχε σαν αποτέλεσμα την κάθετη πτώση του αμπελουργικού εισοδήματος

5. Έγκριση χρηματοδοτικού προϊόντος με ευνοϊκούς όρους για την τόνωση της ρευστότητας των οινοποιείων, προκειμένου να απορροφηθεί η επικείμενη σταφυλική παραγωγή .

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις