Στο πλαίσιο του έργου "Ελαιοπαρατηρητής" που εκτελείται από το Πρόγραμμα Άξονα Προτεραιότητας «Ενίσχυση της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας με ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και των ΤΠΕ» του Ε.Π. «Ιόνια Νησιά», και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Εργαστήριο Υπολογιστικής Μοντελοποίησης (CMOD Lab) του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου έχει σχεδιάσει, κατασκευάσει και τοποθετήσει καινοτόμες δακοπαγίδες (e-traps) για την βέλτιστη προστασία της ελαιοπαραγωγής.
Σε τι διαφέρει όμως η e-trap από την παραδοσιακή δακοπαγίδα; Γιατί οι ελαιοπαραγωγοί την προτιμούν;
Η απάντηση κρύβεται στη λειτουργία της, αφού συλλέγει περιβαλλοντικές μετρήσεις από τον ελαιώνα σε πραγματικό χρόνο. Για να το πετύχει αυτό η δακοπαγίδα, χρησιμοποιεί αισθητήρες χαμηλού κόστους, οι οποίοι είναι προσαρμοσμένοι να καταγράφουν με ακρίβεια της μετρήσεις αυτές.
Επιπλέον, οι δύο κάμερες που διαθέτει το σύστημα, προσφέρουν στον χρήστη τόσο δυνατότητα παρακολούθησης του δάκου, όσο και παρατηρήσεις στο φύλλωμα και τον καρπό του δέντρου της ελιάς.
Στο ενεργειακό κομμάτι, η προσθήκη ενός ολοκληρωμένου συστήματος μπαταρίας και φωτοβολταϊκού πάνελ, καθιστά την e-trap αυτόνομη στο πεδίο.
Τέλος, η σύνδεση της με το διαδίκτυο αποτελεί ίσως την πιο σημαντική της λειτουργία, αφού μέσω της πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί για την παρακολούθηση των δεδομένων, όλη η πληροφορία καταλήγει στον κάθε παραγωγό, οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή.
Βάσει των δεδομένων αυτών και με την καθοδήγηση των επιστημόνων οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να έχουν για πρώτη φορά άμεση και εξειδικευμένη αντιμετώπιση των ασθενειών στον ελαιώνα τους. Επίσης, με την συλλογή όλων των δεδομένων, παρέχεται καταγεγραμμένο ιστορικό του ελαιώνα, όσον αφορά το περιβάλλον γύρω τους αλλά και της προσβολής των διάφορων ασθενειών.
Οι αλγόριθμοι που έχουν αναπτυχθεί αφορούν τα ελαιόδεντρα του Ιονίου αλλά μπορούν να προσαρμοστούν σε όλες τις ποικιλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να αναφερθεί είναι το συνολικό χαμηλό κόστος κατασκευής της e-trap. Το κόστος μιας τέτοιας δακοπαγίδας φτάνει περίπου τα 200 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να τοποθετηθούν αρκετές σε έναν ελαιώνα για να σχηματίζεται μια πλήρης εικόνα.
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο προωθεί την έρευνα, η εφαρμογή της οποίας στο πεδίο εξασφαλίζει το μέλλον του Ελαιώνα. Συγκεκριμένα, φέτος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τοποθετήθηκαν πιλοτικά e-trap στο πλαίσιο του σχεδίου δακοκτονίας που οργανώνεται κάθε χρόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις