Συσκέψεις για τον καθορισμό της διαδικασίας αντιμετώπισης των ζημιών από το ακραίο καιρικό φαινόμενο «Μήδεια»
Συσκέψεις για τον καθορισμό της διαδικασίας αντιμετώπισης των ζημιών από το ακραίο καιρικό φαινόμενο «Μήδεια»

Πραγματοποιήθηκαν χθες, 23η Φεβρουαρίου 2021 ενημερωτικές συσκέψεις μέσω τηλεδιάσκεψης για τον καθορισμό της διαδικασίας αντιμετώπισης των ζημιών από το ακραίο καιρικό φαινόμενο «Μήδεια» στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, ενώ θα ακολουθήσουν ανάλογες συσκέψεις, αύριο, Πέμπτη 25η Φεβρουαρίου 2021, για τις περιοχές της Πιερίας, Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας.

 

Των συσκέψεων προήδρευσε ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α., κ Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος ενώ συμμετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς κ. Γεώργιος Στρατάκος (ΥΠ.Α.Α.Τ), κ. Χρήστος Τριαντόπουλος (Υπουργείο Οικονομικών), ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, οι Αντιπεριφερειάρχες, κ. Γιώργος Λαδόπουλος, κ. Κώστας Καλαϊντζίδης (Ημαθίας), κ. Δάνης Τζαμτζής (Πέλλας) και επίσης συμμετείχαν οι βουλευτές οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες έθεσαν το θέμα στην Διοίκηση του ΕΛΓΑ και ζήτησαν ενημέρωση από τον Οργανισμό: οι Υφυπουργοί, κ. Ζέττα Μακρή, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, οι Βουλευτές κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κ. Χρήστος Κέλλας, κ. Στεργιανή Μπίζιου, κ. Χρήστος Μπουκώρος, κ. Αθανάσιος Λιούπης, κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κ. Τάσος Μπαρτζώκας, κ. Γεώργιος Καρασμάνης, κ. Διονύσιος Σταμενίτης, κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης και κ. Βασίλης Βασιλειάδης.

 

Κατά τη διάρκεια της συσκέψεως και αφού ελήφθησαν οι εισηγήσεις των Υπηρεσιακών Παραγόντων του ΕΛ.Γ.Α. οι αιρετοί εκπρόσωποι ενημερώθηκαν για τα ακόλουθα:

 

1ον) Θα εφαρμοστεί πλήρως η προβλεπόμενη διαδικασία σύμφωνα με τον Κανονισμό Αποζημίωσης φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, τόσο για την εκτίμησή των ζημιών, όσο και την καταβολή των αποζημιώσεων. Ειδικότερα, από σήμερα 23 Φεβρουαρίου 2021 επισήμως ανοίγει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ζημιάς.

2on) Οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, οι οποίες εποπτεύονται από τα αρμόδια Υποκαταστήματα με την αποστολή κλιμακίων Γεωπόνων Εκτιμητών προσδιόρισαν ποιες περιοχές και ποιες καλλιέργειες έχουν πληγεί σε στάδιο ασφαλιστικά καλυπτόμενο, βάσει του υφιστάμενου Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Οι ζημιές αυτές εντοπίζονται σε πρώιμες ποικιλίες καλλιεργειών με νεκταρίνια, ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, αμύγδαλα καθώς και σε καλλιέργειες, σιτηρών, ελαιοκράμβης, ψυχανθών και κηπευτικών.

3ον ) Tα εκτιμητικά κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα δραστηριοποιηθούν άμεσα για τις καλλιέργειες που χρήζουν άμεσης εκτίμησης (κηπευτικά) και ακολούθως, μετά την πάροδο ικανοποιητικού χρονικού διαστήματος το οποίο δεν θα υπερβαίνει τις 45 ημέρες, για να αποτυπωθεί πλήρως η έκταση της ζημίας και συγκεκριμένα στο στάδιο της καρπόδεσης για τις δενδρώδεις καλλιέργειες.

4ον) Οι Υπηρεσίες του ΕΛΓΑ θα συνεχίσουν να παρακολουθούν το παραπάνω διάστημα την εξέλιξη των ζημιών από το καιρικό φαινόμενο «ΜΗΔΕΙΑ» και τις επιπτώσεις του στην παραγωγή και την τελική στρεμματική απόδοση των καλλιεργειών.

 

5ον ) Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν σύμφωνα με το ν. 3877/2010 αμέσως μετά την πληρωμή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών και κτηνοτρόφων για το έτος 2020 - 2021, διότι οι ζημίες πραγματοποιήθηκαν εντός του έτους 2021 και μόνον με τα έσοδα της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς για το έτος αυτό επιτρέπεται η αποζημίωση τους. Για τις καλλιέργειες οι οποίες επλήγησαν και δεν συμπεριλαμβάνονται στις περιπτώσεις οι οποίες καλύπτονται από τον υφιστάμενο κανονισμό του ΕΛΓΑ , θα ακολουθηθεί η διαδικασία αποτύπωσης και κοστολόγησης όπως ακριβώς στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Μεσογειακού Κυκλώνα « ΙΑΝΟΣ» .

Ειδικότερα:

1) Κλιμάκια των εκλεκτών του ΕΛΓΑ σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες των Περιφερειών θα αποτυπώσουν την έκταση των ζημιών στο είδος των καλλιεργειών , φυτικού και ζωικού κεφαλαίου και θα συντάξουν εκτιμητικές εκθέσεις.

2) Ακολούθως θα υποβληθεί αίτημα στην Πολιτική Ηγεσία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, να λάβει αποφάσεις σχετικά με το ύψος της αποζημίωσης και το χρόνο καταβολής της στους δικαιούχους.

Επιπροσθέτως, είναι σημαντικό ότι μετά την εμπειρία της διαχείρισης των ζημιών του Μεσογειακού Κυκλώνα « ΙΑΝΟΣ» , το Υπουργείο Οικονομικών , το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων(ΥΠ.Α.Α.Τ) και ο ΕΛΓΑ σε στενή συνεργασία διαμόρφωσαν το υπό συζήτηση νομοσχέδιο με τίτλο «ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΩΓΗ ΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ », το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία της διαβούλευσης και μέσω του οποίο διαλαμβάνεται μέριμνα ούτως ώστε με ταχύτατες διαδικασίες και πέραν των χρονοβόρων καθυστερήσεων του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων οι αποζημιώσεις να καταβάλλονται άμεσα στου δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Στο νομοσχέδιο αυτό συμπεριλαμβάνονται στις αποζημιώσεις και οι καλλιέργειες οι οποίες ανήκουν σε μη κατ’ επάγγελμα αγρότες , οι οποίοι θα αποζημιώνονται μέχρι ποσοστού 50 % από την αποζημίωση την οποία θα λαμβάνουν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Η στενή συνεργασία των Υπουργείου Οικονομικών , Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ΕΛ.Γ.Α. με την πλήρη στήριξη του Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων στελεχών της Κυβέρνησης επιτρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπιστία, αμεσότητα και ταχύτητα οι ανάγκες αποζημιώσεων στους αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίες προκύπτουν μετά από τις καταστρεπτικές συνέπειες ακραίων καιρικών φαινομένων .

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις