Η ανακάλυψη οφείλεται στους ερευνητές των Πανεπιστημίων της Νάπολης και της Καμπανίας, καθώς και του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ιταλίας. Το μπουκάλι με το περιεχόμενό του ελαιόλαδο εκτέθηκαν στις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη στιγμή της έκρηξης του Βεζούβιου αλλά και σε σχεδόν δύο χιλιετίες αποθήκευσης. Οι ανεξέλεγκτες συνθήκες που σημειώθηκαν, έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν βαθιές χημικές μεταβολές στο περιεχόμενο, ωστόσο πρόκειται για λάδι ελιάς.
Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης
Η φιάλη φαίνεται να προέρχεται από το Ερκολάνο ((Herculaneum), αρχαία ρωμαϊκή πόλη που καταστράφηκε από ηφαιστειακή έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Η έρευνα που διεξήχθη από την πολυτομεακή ομάδα του Τμήματος Γεωργίας, κατάφερε για πρώτη φορά να επαληθεύσει την αυθεντικότητα και να χαρακτηρίσει τη μοριακή ταυτότητα ενός δείγματος ελαιολάδου.
Η χρήση μοριακών τεχνικών και η ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα-14 επέτρεψαν να εντοπιστεί το περιεχόμενο της γυάλινης φιάλης, που, σημειωτέον, έχει μια εμφάνιση πολύ παρόμοια με εκείνη που απεικονίζεται σε τοιχογραφίες που βρέθηκαν στην Πομπηία.
Πολύ λίγα από τα τυπικά μόρια του ελαιολάδου επέζησαν στη φιάλη: τα τριγλυκερίδια, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 98% του ελαίου, έχουν διαλυθεί σε λιπαρά οξέα. Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν οξειδωθεί πλήρως, δημιουργώντας υδροξυοξέα τα οποία με τη σειρά τους, με αργή χημική αντίδραση, κατά τη διάρκεια περίπου 2000 ετών, σχημάτισαν προϊόντα συμπύκνωσης, που δεν έχουν παρατηρηθεί προηγουμένως σε συμβατικές διαδικασίες φυσικής αλλοίωσης του ελαιολάδου .
“Είναι – σχολιάζει η Raffaele Sacchi – το παλαιότερο δείγμα ελαιολάδου που μας έχει φτάσει σε ικανές ποσότητες, το παλαιότερο μπουκάλι λαδιού στον κόσμο. Ο προσδιορισμός της ταυτότητας του περιεχομένου μας αποδεικνύει την αναμφισβήτητη σημασία του ελαιολάδου στην καθημερινή διατροφή των πληθυσμών της λεκάνης της Μεσογείου και ιδιαίτερα των αρχαίων Ρωμαίων στην περιοχή της Καμπανίας “.
Πηγή: olivenews.gr
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις