Όμως άγνωστος θα παραμείνει μέχρι και τα μέσα Ιουνίου ο αριθμός των αμπελουργών που θα επιλεγούν, καθώς και ο αριθμός των στρεμμάτων που θα ενταχθούν, δεδομένου ότι το μέτρο της πρώιμης συγκομιδής είναι ενταγμένο στο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης.
Από το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης δεν έχει απορροφηθεί, ποσό 969.000 ευρώ, από το οποίο ποσό 369.000 ευρώ κατανεμήθηκε με ανακοίνωση προς την Commission στην πρώιμη συγκομιδή και ποσό 600.000 ευρώ στην Απόσταξη Κρίσης, ενώ παράλληλα δηλώθηκε και το μέτρο της Αποθεματοποίησης οίνων με μηδενικό ποσό. Τα δυο τελευταία μέτρα αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Μέχρι τα μέσα Ιουνίου αναμένεται να είναι γνωστά και τα κονδύλια που δεν θα απορροφηθούν από τα μέτρα της Αναδιάρθρωσης, των Επενδύσεων και ίσως από το μέτρο της Προβολής Προώθησης Οίνων, ώστε να χρηματοδοτήσουν με μεγαλύτερο προϋπολογισμό τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας (Πρώιμη Συγκομιδή, Απόσταξη Κρίσης και Αποθεματοποίηση Οίνων).
Στο πρόγραμμα εντάσσονται 28 ποικιλίες, ενώ υπάρχει ελαφρά διαφοροποίηση στην οικονομική αποζημίωση για κάθε ποικιλία σε σχέση με την περσινή απόφαση, καθώς και στα κριτήρια προτεραιότητας.
Να επισημάνουμε ότι στην παρούσα απόφαση προβλέπεται δυνατότητα παραίτησης του αιτούντος χωρίς ποινή, αλλά και αυστηρές ποινές σε όσους δεν εφαρμόσουν την πρώιμη συγκομιδή, ενώ έχουν καταστεί επιλέξιμοι.
Μάλιστα, όσοι λάβουν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, λόγω παγετού, χαλαζόπτωσης κλπ., δεν έχουν δικαίωμα ένταξης στο καθεστώς της πρώιμης συγκομιδής.
Χρηματοδότηση του προγράμματος
Το συνολικό ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων του προγράμματος της πρώιμης συγκομιδής για την αμπελουργική περίοδο 2020-2021 καθορίζεται σύμφωνα με το «Εθνικό Πρόγραμμα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα 2019-2023» σε 369.000 ευρώ.
Η στήριξη για την πρώιμη συγκομιδή χορηγείται ως αποζημίωση με τη μορφή κατ’ αποκοπή ενίσχυσης.
Η στήριξη που χορηγείται καλύπτει σε ποσοστό 60% το σύνολο του άμεσου κόστους της καταστροφής ή της απομάκρυνσης των σταφυλιών και της απώλειας εισοδήματος που προκύπτει από την εν λόγω καταστροφή ή απομάκρυνση και το ποσό αυτής υπολογίζεται με βάση την έκταση και την φυτεμένη ποικιλία.
Το ποσό ενίσχυσης υπολογίζεται με βάση την έκταση του αμπελοτεμαχίου και την ποικιλία με την οποία είναι φυτεμένο.
Οι δικαιούχοι
Δικαιούχος είναι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ιδιοκτήτης, νόμιμος ενοικιαστής/διαχειριστής τεμαχίου γης καλλιεργημένου με αμπέλι ή αμπελώνα είναι εν δυνάμει δικαιούχος, υπό την προϋπόθεση ότι τα εν λόγω πρόσωπα είναι κάτοχοι αμπελοτεμαχίων, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο Αμπελουργικό Μητρώο. Νοείται ότι ο ιδιοκτήτης, ενοικιαστής ή διαχειριστής του αμπελώνα πρέπει να είναι καταχωρημένος στο Αμπελουργικό Μητρώο ως ο αμπελοκαλλιεργητής του αμπελώνα μέχρι την ολοκλήρωση της πληρωμής του μέτρου από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
Τα αιτήματα κατατίθενται από αύριο 22/4/2021 έως και τις 29/4/2021 στις κατά τόπους ΔΑΟΚ.
Οι αιτήσεις πρέπει να συνοδεύονται από τα παρακάτω απαιτούμενα δικαιολογητικά, ήτοι:
α) Αντίγραφο αμπελουργικού μητρώου
β) Αντίγραφο της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης του έτους 2020, στην οποία είναι καταγεγραμμένα τα εν δυνάμει επιλέξιμα αμπελοτεμάχια προς οικονομική στήριξη.
γ) Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.
δ) Αντίγραφο του εκκαθαριστικού της εφορίας ή της φορολογικής δήλωσης, ή άλλου φορολογικού εγγράφου όπου θα αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του δικαιούχου – παραγωγού.
ε) Φωτοτυπία της 1ης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης, με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ταμιευτηρίου.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις