«Άθικτοι Οίνοι»: Η νέα τάση στην οινική αγορά που κατακτά ολοένα και περισσότερο τους καταναλωτές, σε όλον τον κόσμο.
«Βουνίτης», «Προφήτης» και «Ερημίτης»: Η νέα σειρά άθικτων οίνων που μόλις κυκλοφόρησαν από τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό της Σάμου, σε τρεις εκδοχές και σε περιορισμένες ποσότητες. Είναι όλοι εσοδείας 2019.
Πρόκειται για λευκά ξηρά κρασιά της ποικιλίας «Μοσχάτο Σάμου», τα οποία παράγονται από επιλεγμένα σταφύλια συγκεκριμένων αμπελώνων του νησιού που καλλιεργούνται βιολογικά. Παράλληλα, η οινοποιητική φιλοσοφία που τα διέπει, είναι εκείνη της «ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης». Γίνεται δηλαδή χωρίς την προσθήκη οινολογικών ουσιών και δίχως κολλάρισμα ή φιλτράρισμα κατά την εμφιάλωση.
Η λέξη «άθικτος» προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα «θιγγάνω», που σημαίνει ακουμπώ ελαφρά. Οι «Άθικτοι Οίνοι» του ΕΟΣ Σάμου ενσαρκώνουν την πεμπτουσία της φιλοσοφίας των οίνων ήπιας οινοποίησης ή, όπως έχει επικρατήσει να λέγονται, «φυσικά κρασιά».
Ο σχεδιασμός και η κυκλοφορία των συγκεκριμένων οίνων εντάσσεται σε μία γενικότερη στρατηγική επικαιροποίησης και αναδιάρθρωσης της προϊοντικής γκάμας του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού της Σάμου, που έχει πίσω του 90 σχεδόν χρόνια λειτουργίας. Απώτερος στόχος είναι η διατήρηση και ανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας του νησιού, η αύξηση του εισοδήματος των αμπελουργών-μελών του και η εναρμόνιση με τις σύγχρονες οινολογικές τάσεις.
Η Σάμος είναι παγκοσμίως γνωστή για τα γλυκά κρασιά που παράγει από την ποικιλία «άσπρο μοσχάτο» η προέλευση της οποίας, στο εξωτερικό, αποδίδεται στην Ελλάδα. Ωστόσο, σε μια σειρά πειραματικών προσπαθειών που έγιναν τα τελευταία χρόνια από τους οινολόγους του Συνεταιρισμού, διαφαίνεται πως η συγκεκριμένη ποικιλία, εκτός από εξαιρετικά γλυκά κρασιά, δίνει και ιδιαιτέρως πολύπλοκα ξηρά κρασιά, όπως η σειρά των Άθικτων Οίνων. Αφού κυκλοφόρησαν εδώ και τρία χρόνια με ιδιαίτερη επιτυχία στην άκρως απαιτητική αγορά της Γαλλίας, ήρθαν πλέον για «να μείνουν» και στην ελληνική αγορά υψηλής εστίασης και σε εξειδικευμένους χώρους οινικής κατανάλωσης.
Ο Άθικτος Οίνος «Βουνίτης», προέρχεται από αμπέλια βιολογικής καλλιέργειας στα 1.100 μ. υψόμετρο στην κορυφή του όρους Καρβούνη πάνω από τα χωριά Βουρλιώτες, Άμπελο και Πάνδροσο, στη θέση Ξεπαγιασμένο. Είναι ένα κρασί με υψηλή οξύτητα, ευθύ και τυπικό, ιδιαίτερα ξηρό και με γεμάτο στόμα, με φρουτώδη αρώματα, νύξεις ζύμης και βοτάνων και μακρά επίγευση. Έχει 12μηνη ωρίμανση σε δεξαμενή και βαρέλι. Συνδυάζεται απολαυστικά με όλα τα ψαρικά, ιδιαιτέρως τη μεσογειακή εκδοχή τους «πλακί». Ακόμη, συνταιριάζει με έθνικ πιάτα όπως κοτόπουλο με κάρρυ και αρνάκι με μυρωδικά ή χοιρινό λεμονάτο.
Ο Άθικτος Οίνος «Προφήτης», προέρχεται από έναν προσήλιο αμπελώνα βιολογικής γεωργίας στη θέση Παλιάμπελα του χωριού Παγώνδας, σε υψόμετρο 450 μ. Είναι ένα κρασί σαγηνευτικό, ιδιαίτερα αρωματικό, με νότες αποξηραμένων εσπεριδοειδών και σταφίδας μοσχάτου. Η γεύση του είναι κομψή, μαλακή και στρογγυλή. Ζύμωσε και ωρίμασε 12 μήνες σε ειδικές ωοειδείς δεξαμενές και όπως όλοι οι Άθικτοι Οίνοι εμφιαλώθηκε αφιλτράριστος, ακολλάριστος και δίχως προσθήκη θειώδους. Ταιριάζει με γεύσεις θαλασσινές, όπως γαρίδες, μύδια και οστρακοειδή.
Ο Άθικτος Οίνος «Ερημίτης», προέρχεται από έναν απόμακρο αμπελώνα βιοδυναμικής καλλιέργειας στη θέση Βασιλοχώραφα Υδρούσσας, σε υψόμετρο 600 μ. Είναι ένα κρασί έντονα αρωματικό, εκφραστικό, ορυκτώδες, γήινο και βουκολικό, με νότες ιωδιούχες και με διάρκεια επίγευσης που εντυπωσιάζει. Ζύμωσε σε μικρές δεξαμενές και ωρίμασε σε βαρέλια για 12 μήνες. Συνδυάζεται άψογα με όλες τις παρασκευές που περιέχουν μανιτάρια, όπως σουφλέ μανιταριών ή ριζότο αλλά και φιλέτο μοσχαρίσιο με σως μανιταριών.
Για τη δημιουργία των Άθικτων Οίνων, ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου, σε συνεργασία με Γάλλους και Έλληνες ειδικούς, σχεδίασε και διαμόρφωσε εκ του μηδενός ένα μικρό οινοποιείο που λειτουργεί ανεξάρτητα από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, στο Μαλαγάρι Σάμου. Το οινοποιείο αυτό είναι εξοπλισμένο με διαφορετικού τύπου μηχανήματα και δεξαμενές, που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που απαιτεί η οινοποίηση των εν λόγω οίνων.
Η δημιουργία των κρασιών αυτών, και άλλων που θα ακολουθήσουν, συμβάλλει στη δεδηλωμένη επιθυμία της διοίκησης του Συνεταιρισμού να ωθήσει τους αμπελοκαλλιεργητές της Σάμου προς τη βιολογική γεωργία και την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου σταφυλιού, μέσα από την ανάδειξη των διαφόρων αμπελότοπων (terroir) του νησιού, με στόχο τη διαμόρφωση υπεραξίας που θα εξασφαλίσει την αειφόρο ανάπτυξη.
Στους άθικτους οίνους του Συνεταιρισμού της Σάμου, πίνεις το άγγιγμα του ανθρώπου που αγαπά αυτό που κάνει...
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις