Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (World Milk Day) εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου, για να αναδείξει την τεράστια αξία του γάλακτος στην υγεία, την ανάπτυξη και την περαιτέρω εξέλιξη του ανθρώπινου πληθυσμού σε όλο τον κόσμο. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ και η σχετική εκδήλωση καθιερώθηκε το 2001 και η ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή πολλές χώρες παρακολουθούσαν την ημέρα του γάλακτος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του έτους. Έκτοτε, τα οφέλη του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων ήταν ενεργά μέσω εκστρατειών, εκδηλώσεων και προγραμμάτων σε όλο τον κόσμο.
Για την ιστορία, οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το γάλα δεν μπορεί να αγνοήσει τη συμβολή του Verghese Kurien, που ονομάζεται εύστοχα «ο γαλατάρης της Ινδίας» και «Πατέρας της Λευκής Επανάστασης». Κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος, οι Ινδοί θυμούνται τον Kurien για τη συμβολή του. Το καθήκον του Verghese Kurien στο Anand οδήγησε επίσης στην εξάλειψη του μεσάζοντος καθώς οι τοπικοί γαλακτοπαραγωγοί μπόρεσαν να πουλήσουν απευθείας στους καταναλωτές μέσω της δημιουργίας συνεταιρισμών γαλακτοκομικών προϊόντων.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ένας οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, τιμά την ημέρα αυτή για να γιορτάσει τη συμβολή των γαλακτοπαραγωγών και να αναγνωρίσει τη σημασία του γάλακτος ως παγκόσμιου φαγητού. Το θέμα αυτής της χρονιάς είναι «η βιωσιμότητα στον γαλακτοκομικό τομέα με μηνύματα γύρω από το περιβάλλον, τη διατροφή και την κοινωνικοοικονομική».
Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος, το Ινστιτούτο Ελληνικού Γάλακτος σημείωσε:
Σήμερα γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα γάλακτος.
Η ιστορία του γάλακτος είναι συνυφασμένη με την ίδια την ιστορία του ανθρώπου.
Τα πολύτιμα θρεπτικά του συστατικά είχαν και συνεχίζουν να έχουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού!!!
Μια πραγματική "Λευκή επανάσταση"...
«Η συμβολή του ασβεστίου και της βιταμίνης D που περιέχει το γάλα σε σημαντικές ποσότητες, ιδιαίτερα στην κανονική ανάπτυξη του σκελετού, αλλά και κατά της οστεοπόρωσης, είναι γνωστή. Αυτό όμως που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι έχει τεκμηριωθεί πια, ότι η λεγόμενη «ακεραιότητα» των οστών (αντοχή στις κακώσεις) με την κατανάλωση γάλακτος διασφαλίζεται καλύτερα από κάθε άλλη πηγή ασβεστίου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ).
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις