Ειδικότερα, η εγκύκλιος προβλέπει ότι για την έκδοση οικοδομικής άδειας στα ακίνητα που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών περιοχές, οι οποίες προσδιορίζονται ως άλλης μορφής (ΑΑ) ή μη δασικές (ΠΑ) και ανεξάρτητα από το στάδιο του χάρτη (ανάρτηση, μερική κύρωση, ολική κύρωση), δεν απαιτείται καμία βεβαίωση υπηρεσίας δασών ή άλλου αρμόδιου φορέα. Από εδώ και στο εξής, η διαδικασία θα ολοκληρώνεται μόνο με την προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης από μηχανικό στην οποία θα δηλώνεται ότι η θέση του ακινήτου, όπως αυτή προσδιορίζεται γεωχωρικά σε σχέση με τον αναρτημένο δασικό χάρτη, δεν εμπίπτει σε περιοχή που διέπεται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
Πριν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, για την έκδοση οικοδομικής άδειας σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός οικισμών έπρεπε να προηγηθεί ο χαρακτηρισμός τους ως μη υπαγόμενες σε δάσος ή σε δασική έκταση. Η διαδικασία αυτή απαιτούσε μεγάλο χρονικό διάστημα και προέβλεπε τα εξής:
α) Πράξη χαρακτηρισμού του αρμόδιου δασάρχη ή του Διευθυντή Δασών και β) άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής ή αίτησης ακύρωσης κατά της απόφασης της Επιτροπής ή έκδοση τελεσίδικης απόφασης του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου επί της αίτησης ακύρωσης. Τα στοιχεία βεβαίωσης περί του μη δασικού χαρακτήρα και η σχετική τελεσίδικη απόφαση υποβάλλονταν στην οικεία Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ) για την έκδοση της οικοδομικής άδειας.
Σύμφωνα με το υπουργείο, το νέο θεσμικό πλαίσιο περιορίζει τη γραφειοκρατία, επιτρέποντας στους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους φορείς να ολοκληρώνουν την έκδοση οικοδομικών αδειών με απλές και γρήγορες διαδικασίες. «Προχωράμε στην υλοποίηση όλων όσων έχουμε εξαγγείλει σε συνέχεια των πρόσφατων επισκέψεών μας σε πολλές περιοχές της χώρας, προκειμένου να ενημερώσουμε τους πολίτες για τις πρωτοβουλίες μας που αφορούν στην επίλυση των προβλημάτων στους δασικούς χάρτες» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, εντάσσεται και η οδηγία με την οποία περιορίζεται σημαντικά η γραφειοκρατία για την έκδοση οικοδομικών αδειών σε περιοχές εκτός σχεδίου και εκτός οικισμών που δεν είναι δασικές. «Η μεταρρύθμιση των δασικών χαρτών είναι μείζονος σημασίας για τη διασφάλιση της περιουσίας των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος και την προσέλκυση επενδύσεων» πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις