«Η πανδημία έφερε τεράστιες αλλαγές, αλλά και πολύ μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς, όπως στην πρωτογενή παραγωγή και στη μεταποίηση τροφίμων. Όμως, η πρωτογενής παραγωγή στην Ελλάδα μαζί με τη μεταποίηση, το τρόφιμο δηλαδή, συνεισφέρουν ισχυρά στο ΑΕΠ της χώρας, στις εξαγωγές, αλλά και στην απασχόληση».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, μιλώντας σήμερα στο 3ο αναπτυξιακό συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας, με τίτλο «'Αλμα Ανάπτυξης», που πραγματοποιείται στη Ναύπακτο. Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο Σταύρος Αραχωβίτης, «η αγροτοβιομηχανία και η παραγωγή είναι πάρα πολύ ισχυρές στην Ελλάδα και είναι αυτές που κρατούν τη χώρα, την ώρα που ο τουρισμός κατέρρευσε».
Μιλώντας στην συνέχεια για την νέα κοινή αγροτική πολιτική, είπε ότι «είναι το βασικό εργαλείο χρηματοδότησης της πρωτογενούς παραγωγής στην Ελλάδα», αλλά όπως πρόσθεσε, «η ΚΑΠ είναι χρήματα, αλλά είναι και δεσμεύσεις και κατεύθυνση πολιτική, για αυτό δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε σαν μόνη εθνική πολιτική, την κατεύθυνση της κοινής αγροτικής πολιτικής» και εξήγησε:
«Αν δούμε την πορεία της χώρας τα προηγούμενα χρόνια, είμαστε η χώρα, η οποία είναι πλέον στις πρώτες χώρες σε εγκατάλειψη ή συγκέντρωση αγροτικής γης. Υπάρχει λοιπόν μία τάση αστικοποίησης και εγκατάλειψης της υπαίθρου και αυτή την τάση πρέπει να βρούμε τρόπους να την πολεμήσουμε.
Έτσι, λόγω αυτής της τάσης, που είναι παγκόσμια, έχουμε εγκατάλειψη αγροτικής γης και διεύρυνση των ανισοτήτων που κατά ένα μέρος οφείλονται και στην πανδημία. Παράλληλα, αυτή η τάση ενισχύεται ακόμα περισσότερο και από την κλιματική αλλαγή». «'Αρα αυτές τις ισχυρές πιέσεις», συνέχισε ο Σταύρος Αραχωβίτης, «οφείλουμε να τις βάλουμε κάτω στο τραπέζι και να δούμε το σχεδιασμό της χώρας για τα επόμενα χρόνια».
Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, είπε ότι «έχει ως θύμα τον αγρότη και την πρωτογενή παραγωγή και δεν είναι ο αγρότης, ο θύτης», προσθέτοντας ότι «ο Έλληνας παραγωγός έχει να αντιμετωπίσει και έναν άλλο ακόμη παράγοντα, που είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής, το οποίο χρειάζεται να το αντιμετωπίσουμε, αλλά πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι αυτό συμπιέζεται μέχρι ενός σημείου».
Όμως, όπως παρατήρησε, «λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της ελληνικής παραγωγής, το κόστος δεν συμπιέζεται επ' άπειρον, δηλαδή δεν μπορεί να φτάσει σε επίπεδα γειτονικών μας χωρών».
Σε αυτό το σημείο ο Σταύρος Αραχωβίτης σημείωσε ότι «αν η Ευρώπη και αν η χώρα μας ακόμα περισσότερο, θέλουν να συνεχίσουν να παράγουν τροφή, θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα μοντέλο και να το στηρίξουμε, εργαλειοποιώντας την κοινή αγροτική πολιτική προς όφελος αυτού πάνω στο οποίο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας».
Μιλώντας για το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, είπε ότι «είναι τα ποιοτικά μας προϊόντα, είναι η μεγάλη διαφοροποίηση που έχουμε σε ομοειδή προϊόντα, όπως τα πολλά προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης προϊόντα που διαθέτει αυτή η πολύ μικρή γεωγραφικά χώρα».
«Αυτή η ποικιλομορφία» συμπλήρωσε, «μας δίνει το χαρακτηριστικό ότι έχουμε λίγα προϊόντα σε ποσότητες και εξαιρετικής ποιότητας και με μεγάλη διαφοροποίηση». Όπως εξήγησε, «αυτό είναι το μοντέλο πάνω στο οποίο πρέπει να δουλέψουμε, να συμφωνήσουμε και να πάμε ένα βήμα παραπέρα».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις