ΕΛΕΤΑΕΝ: επιδοτούν τη βιομηχανία σκοτώνοντας τις ΑΠΕ

Για επιβάρυνση του επενδυτικού κλίματος για τις ΑΠΕ, προσχηματική διαβούλευση, ευρηματικές επιβαρύνσεις και μνημονιακό λήθαργο της κυβέρνησης κάνει λόγο η ΕΛΕΤΑΕΝ κατηγορώντας το ΥΠΕΚΑ ότι επιδοτεί τη βιομηχανία σκοτώνοντας τις ΑΠΕ, αντί να προωθήσουν πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΕΤΑΕΝ:

“Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή ένα ακόμη νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το οποίο, όπως και όσα προηγήθηκαν, εισάγει νέους περιορισμούς στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και επιβαρύνει το ήδη αρνητικό για τις ΑΠΕ επενδυτικό κλίμα.

Φυσικά πρώτα ολοκληρώθηκε μια ακόμη προσχηματική διαβούλευση. Οι φορείς των ΑΠΕ με Δελτία Τύπου δημοσιοποίησαν την αντίθεση τους στην συνεχιζόμενη προσπάθεια συρρίκνωσης του κλάδου. Το νομοσχέδιο οδεύει προς ψήφιση. Σε λίγες μέρες, λόγω κάποιου νέου συγκλονιστικού μνημονιακού μέτρου θα έχει περάσει και αυτό στην ιστορία.

Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος για το επόμενο νομοσχέδιο, με νέες ευρηματικές επιβαρύνσεις του κλάδου των ΑΠΕ, ο οποίος έχει όλα τα εχέγγυα να προσφέρει απάντηση στα ενεργειακά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας.

Στο ίδιο έργο θεατές και κομπάρσοι μαζί.

Παρ όλο, όμως, που μιλάμε σε κυβερνητικά «αυτιά» που αποδεικνύεται πως έχουν «τοίχους» και η αντίδραση μας αγνοείται συστηματικά, οφείλουμε να την καταγράψουμε και όποιος, σε αυτό το κλίμα, έχει την νηφαλιότητα, ας την λάβει υπόψη του.

Ο αρμόδιος υφυπουργός είναι ξεκάθαρος:

«Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή αποτελεί συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που γίνονται στο χώρο της αγοράς ενέργειας τόσο για την εξυγίανση και αναδιάρθρωσή της όσο και για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την περαιτέρω ανάπτυξή της. ……….. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου εισάγονται δυο σημαντικές καινοτομίες για την ελληνική Οικονομία. Η δυνατότητα της Διακοψιμότητας για την στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας ………….».

Πέρα από το γεγονός πως έχουμε όλοι αρρωστήσει από την τόση εξυγίανση, ας σταθούμε λίγο στο σημείο της στήριξης της εγχώριας βιομηχανίας.

Η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει κάθε κλάδο που αποτελεί μικρό ή μεγάλο θεμέλιο της εθνικής οικονομίας. Επομένως, πρέπει να στηρίξει και την εγχώρια βιομηχανία.

Ο κλάδος των ΑΠΕ αποτελεί κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα σημαντικό αφού σε περίοδο κρίσης, την τριετία 2010-2012 επένδυσε 5,5 δισ. €. Επομένως, πρέπει η κυβέρνηση, να στηρίξει και τον κλάδο των ΑΠΕ. Ας δούμε, όμως, τι κάνει.

Η νέα αυτή ρύθμιση στήριξης προς την εγχώρια βιομηχανία επιτυγχάνεται με την παροχή έκπτωσης στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω ενός αυθαίρετου και προσχηματικού μηχανισμού Συμβάσεων Υπηρεσιών Διακοπτόμενου Φορτίου μεταξύ ΑΔΜΗΕ ΑΕ και των μεγάλων καταναλωτών ενέργειας, της βιομηχανίας.

Το προσχηματικό αναφέρεται στο γεγονός ότι το τεχνικό «raison d’être» της ρύθμισης, δηλαδή η ανεπάρκεια ισχύος για κάλυψη του φορτίου, δεν υφίσταται. Το τελευταίο διάστημα και λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης της κατανάλωσης, υπάρχει υπερεπάρκεια ισχύος.

Η κυβερνητική επιλογή κάλυψης αυτής της έκπτωσης προς τη βιομηχανία, συνίσταται στη χρηματοδότηση της μέσω ενός αποθεματικού ταμείου στο οποίο θα συνεισφέρουν οι παραγωγοί «ανάλογα με την επίδραση της κάθε κατηγορίας Μονάδων Παραγωγής στην ασφάλεια του εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας».

Δηλαδή, με απλά κατανοητά λόγια, για να δημιουργηθεί το αποθεματικό ταμείο, θα επιβαρυνθούν κυρίως οι ΑΠΕ, μια και είναι οι μόνοι παραγωγοί που δεν έχουν δυνατότητα μετακύλησης του νέου πρόσθετου βάρους.

Αξίζει να αναφέρουμε το προφανές, ότι δηλαδή, η παροχή έκπτωσης στη βιομηχανία, μέσω του μηχανισμού της διακοψιμότητας φορτίου, αντιμετωπίζει το σύμπτωμα και όχι τα αίτια του. Αν το πρόβλημα της εγχώριας βιομηχανίας είναι το κόστος ενέργειας, ας τις ενισχύσει η κυβέρνηση, να λάβουν δραστικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και να λύσουν οριστικά το πρόβλημα τους.

Συμπερασματικά, λοιπόν, η κυβέρνηση για να στηρίξει την εγχώρια βιομηχανία, επιβαρύνει τις ΑΠΕ.

Σκοτώνει, δηλαδή, τη μόνη αγελάδα που έχει προοπτικές να γίνει μια μέρα παχιά και να θρέψει την πατρίδα. Γιατί αυτή η επιβάρυνση προστίθεται σε όσες προηγήθηκαν.

Καταγράφουμε για την ιστορία, τα κύρια οικονομικά βάρη και τις βασικές διοικητικές ρυθμίσεις που έχουν προστεθεί στις αιολικές επενδύσεις με τις πρόσφατες νομοθετικές επινοήσεις του ΥΠΕΚΑ και οδηγούν σε πλήρη ανασφάλεια επενδυτικού κλίματος:

• Εγγυητική επιστολή για έργα με προσφορές σύνδεσης
• Τέλος διακράτησης αδειών παραγωγής
• Έκτακτη εισφορά 10% επί του τζίρου
• Μείωση της ετήσιας αναπροσαρμογής της τιμής πώλησης ΗΕ (νέο)
• Τέλος διακοψιμότητας (νέο)

Η ΕΛΕΤΑΕΝ δηλώνει την πλήρη αντίθεση της, σε αυτές τις νέες κυβερνητικές επιλογές και ιδιαίτερα αυτήν της επιβάρυνσης των ΑΠΕ με την καταβολή Μεταβατικού Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού για την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης του Ειδικού Λογαριασμού Αποθεματικού Ασφάλειας Εφοδιασμού.

Η Αιολική ενέργεια, όπως και οι λοιπές ΑΠΕ γενικότερα, ως εγχώριες και διανεμημένες ενεργειακές πηγές συμβάλουν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πηγή, στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

Γι’ αυτό και για πολλοστή φορά, ενιστάμεθα στη φιλοσοφία ποινολόγησης της αιολικής ενέργειας και ζητάμε την εξαίρεση της Αιολικής Ενέργειας από την καταβολή Μεταβατικού Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού.

Έχουμε αναφέρει στο παρελθόν ότι υπάρχουν σημαντικές μεγάλες και μικρές αιολικές επενδύσεις τις οποίες οι εταιρείες του κλάδου προσπαθούν να υλοποιήσουν, παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα μέσα στο οποίο αγωνίζονται να επιβιώσουν. Υπάρχουν ώριμα έργα που συνδυάζουν και τη διασύνδεση νήσων του Αιγαίου και της Κρήτης για να θυμηθούμε τη σάγκα του καλοκαιριού με τα μπλακ άουτ. Έργα που θα υποκαταστήσουν ακριβό, εισαγόμενο, ρυπογόνο καύσιμο και θα προσφέρουν ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και ενίσχυση της περιφερειακής και εθνικής οικονομίας.

Πιστεύει κανείς ότι αυτές οι ελληνικές και ξένες εταιρείες θα συνεχίσουν να περιμένουν πότε θα αλλάξει το επενδυτικό κλίμα;
Ή θα αποδεχτούν τις απώλειες τους και θα κινηθούν για άλλες αγορές, πιο ασφαλείς επενδυτικά;
Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης;
Εντάσσεται και αυτό στο success story;

Εμείς, όσο έχουμε φωνή, θα συνεχίσουμε να καταγράφουμε τον επενδυτικό κατήφορο της κυβέρνησης στον κλάδο των ΑΠΕ, κατ’ αρχήν για ιστορικούς λόγους, αλλά και με την κρυφή ελπίδα ότι κάπου, κάποιος, θα αφυπνιστεί από τον μνημονιακό λήθαργο στον οποίο έχει πέσει η κυβέρνηση, θα κλείσει τα αυτιά του στις σειρήνες των ορυκτών καυσίμων που υπόσχονται φθήνια σήμερα και κοστίζουν μια ζωή αύριο και θα οδηγήσει την εθνική οικονομία στη μόνη βιώσιμη ενεργειακή λύση, που είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας”.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις