Όσον αφορά το κρέας και τα θαλασσινά η δημιουργία τους στο εργαστήριο θα σταματήσει την μαζική εξόντωση ζώων και ψαριών. Χρειάζεται βέβαια ακόμη αρκετή προσπάθεια ώστε τα εργαστηριακά τρόφιμα να έχουν όψη, γεύση, υφή αλλά και τιμές παρόμοια με τα συμβατικά τρόφιμα. Όμως η βιομηχανία τεχνητών τροφίμων αναπτύσσεται γρήγορα και η τεχνολογία τους εξελίσσεται συνεχώς.
Εκτός από κρέας και θαλασσινά έχουν γίνει προσπάθειες δημιουργίας στο εργαστήριο και για το γάλα. Ερευνητές του VTT Technical Research Centre στη Φιλανδία δημιούργησαν το πρώτο εργαστηριακό καφέ. Πρόκειται για ένα γενετικά τροποποιημένο είδος καφέ που αναπτύχθηκε με την μέθοδο της κυτταρικής γεωργίας στην οποία εξάγονται κάποια κύτταρα από φυτά ή ζώα για να προχωρήσει στη συνέχεια η εργαστηριακή διαδικασία ανάπτυξης τους στην επιθυμητή μορφή. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο καφές που δημιούργησαν έχει άρωμα και γεύση που δεν έχει σε τίποτε να ζηλέψει από αυτή του ροφήματος από τον φυσικό καρπό.
Στην περίπτωση του καφέ η δημιουργία του στο εργαστήριο θα αποτελέσει μια εναλλακτική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία του καφέ από την συνεχή αύξηση της ζήτησης η οποία από την μια πλευρά δεν ανταποκρίνεται στην υπάρχουσα παραγωγή ενώ παράλληλα η κλιματική αλλαγή δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στις καλλιέργειες του καφέ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της βιομηχανίας του καφέ μέχρι το 2050 η ζήτηση για το ρόφημα θα έχει τριπλασιαστεί και άρα είναι επιτακτική ανάγκη η ανάπτυξη φιλικών στο περιβάλλον μεθόδων παραγωγής.
Πηγή: Ναυτεμπορική
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις