Ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, απαντώντας σε ερώτηση της κ. Σπυράκη, για την ανάγκη μείωσης των εισαγωγών και τη στήριξη των ορυζοπαραγωγών, τόνισε ότι «στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι ορυζοπαραγωγοί, που αναλαμβάνουν γεωργικές, περιβαλλοντικές και κλιματικές δεσμεύσεις που σχετίζονται με την εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες, μπορούν ακόμη να λάβουν στήριξη στο πλαίσιο του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης της Ελλάδας».
Η κ. Σπυράκη, με τη γραπτή ερώτηση που υπέβαλε στην Κομισιόν, «αναζήτησε διαδικασίες ενίσχυσης των Ελλήνων παραγωγών ρυζιού και προώθησης του ελληνικού μεσόσπερμου ρυζιού, τύπου "καρολίνα" και "γλασέ"», τονίζοντας ότι «οι εισαγωγές, που ανέρχονται στο 30% των εγχώριων αναγκών, προέρχονται από ασιατικές χώρες» και θέτοντας το ερώτημα «εάν πληρούνται τα κριτήρια προστασίας της υγείας των καταναλωτών από τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται εκτός ΕΕ».
Ο επίτροπος Γεωργίας, στην απάντηση που έδωσε εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διευκρίνισε ότι «οι ελληνικές οργανώσεις του τομέα του ρυζιού μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις στο πλαίσιο της πολιτικής για την προώθηση της γεωργίας», ότι «από το 2023, η παραγωγή ρυζιού στην Ελλάδα θα συνεχίσει να λαμβάνει στήριξη, όπως άμεσες ενισχύσεις στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής», καθώς και ότι «η Ελλάδα μπορεί, επίσης, να αποφασίσει να χορηγήσει συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη στον τομέα».
Επιπλέον, ο κ. Βοϊτσεχόφσκι εμφανίστηκε «καθησυχαστικός», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, για την ποιότητα του εισαγόμενου ρυζιού, υποστηρίζοντας ότι «η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή διενεργεί τακτικούς ελέγχους στις χώρες που εξάγουν προς την ΕΕ και επαληθεύει τους ελέγχους των κρατών-μελών όσον αφορά τις εισαγωγές ρυζιού» και «δεδομένου ότι τα πρότυπα της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων εφαρμόζονται αυστηρά σε όλες τις εισαγωγές, η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή δεν έχει λόγο να υποθέσει ότι η ασφάλεια των τροφίμων απειλείται».
Σύμφωνα με τον επίτροπο Γεωργίας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, «η αγορά ρυζιού της ΕΕ υπήρξε ανθεκτική και δεν παρουσιάζει σημάδια ελλείψεων» και, παρά το γεγονός ότι η ΕΕ δεν είναι αυτάρκης σε ρύζι, όπως είπε, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 25% από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Αύγουστο του 2021.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις