Η Saxo Bank την περιγράφει ως την «τέλεια καταιγίδα» - ήτοι, ως την απόλυτη συνωμοσία των δυνάμεων του χρηματιστηριακού σύμπαντος: Το 2021 συνέβη ό,τι μπορούσε να συμβεί για να οδηγήσει σε ράλι διαρκείας τις τιμές των, περισσότερων τουλάχιστον, εμπορευμάτων. Από τη διάθεση των εμβολίων κατά της Covid -19 και το άνοιγμα των αγορών μετά τα πολύμηνα lockdowns έως τα δημοσιονομικά πακέτα-μαμούθ της πανδημίας και την υπερχαλαρή νομισματική πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, όλα οδήγησαν σε μια πλημμυρίδα ρευστότητας και στην κατακόρυφη άνοδο της παγκόσμιας ζήτησης. Το «κερασάκι» στην τούρτα ήταν η παράλληλη διπλή κρίση - η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα και η ενεργειακή κρίση, που «απογείωσαν» το κόστος των πρώτων υλών.
Το αποτέλεσμα ήταν ο δείκτης εμπορευμάτων S&P GSCI να κλείνει τη χρονιά με άνοδο 32%. Ο δείκτης εμπορευμάτων CRB της Refinitiv, επίσης, έκλεισε τη χρονιά στις 234,3530 μονάδες, έχοντας ως σημείο εκκίνησης τον Ιανουάριο του 2021 τις 167,7969 μονάδες. Έγραψε υψηλό έτους στις 26 Οκτωβρίου φθάνοντας στις 241,18 μονάδες, ενώ το χαμηλότερο επίπεδό του είχε καταγραφεί στις 4 Ιανουαρίου και στις 166,69 μονάδες.
Πέραν της ενέργειας, τα βιομηχανικά μέταλλα ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές, ειδικά στο πρώτο ήμισυ του έτους. Ο χαλκός κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ στα 10.720 δολάρια ο τόνος στις 10 Μαΐου κι έκλεισε τη χρονιά με άνοδο 26,87%, ενώ ο κασσίτερος εκτινάχθηκε με άλμα που άγγιξε το 100%. Στις 4 Ιανουαρίου η τιμή του ήταν 20.735 δολάρια ο τόνος και στις 24 Δεκεμβρίου έκλεισε στα 38.905 δολάρια.
Στο δεύτερο ήμισυ του έτους τα κέρδη στην αγορά των μετάλλων περιορίστηκαν λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Κίνα, δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τα αγροτικά εμπορεύματα.
Ρεκόρ δεκαετίας
Εκεί, το μεγάλο ράλι ήρθε στην αγορά του καφέ, με τον robusta να καταγράφει το τελευταίο ρεκόρ δεκαετίας στις 23 Δεκεμβρίου (στα 2,46 δολάρια η λίμπρα) και τον arabica να κλείνει τη χρονιά με άνοδο 78,4%.
Το ερώτημα πλέον είναι σε ποιες αγορές, και σε ποια έκταση, η κούρσα θα συνεχιστεί και το 2022, και η απάντηση που δίνουν οι αναλυτές είναι πως πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας και τη διάρκεια της εφοδιαστικής κρίσης. Σύμφωνα με την ανάλυση της Rabobank, η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα μπορεί να αμβλυνθεί αλλά δεν θα εκτονωθεί πριν από τα τέλη του 2022, και θα κρατήσει ψηλά και τις τιμές. Σύμφωνα με το Bloomberg, όλα θα κριθούν από την ανάκτηση ή μη της αναπτυξιακής δυναμικής της Κίνας - της αγοράς που καταναλώνει το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού, που της αντιστοιχεί το ένα πέμπτο της παγκόσμιας ζήτησης σιτηρών και που αντλεί το 40% των παγκόσμιων εισαγωγών πετρελαίου.
Βασικοί παράγοντες και πρωταγωνιστές
Η άρση των lockdowns, οι ποταμοί ρευστότητας που έριξαν στην αγορά τα δημοσιονομικά και νομισματικά προγράμματα στήριξης και η εφοδιαστική κρίση ήταν οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν σε ράλι τις τιμές των εμπορευμάτων το 2021.
Πηγή: naftemporiki.gr
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις