Ακρίβεια και αμεροληψία: η παράλειψη της Ελληνικής Κυβέρνησης να προστατεύει τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας
Ακρίβεια και αμεροληψία: η παράλειψη της Ελληνικής Κυβέρνησης να προστατεύει τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας

Απάντηση της κ. Simson εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Επιτροπή παρουσίασε μια εργαλειοθήκη1 με μέτρα για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών και τον μετριασμό των επιπτώσεων στη βιομηχανία από την αύξηση των  λογαριασμών ενέργειας. Στα μέτρα περιλαμβάνονται η άμεση στήριξη, κρατικές ενισχύσεις, στοχευμένες μειώσεις φόρων, διασφαλίσεις για την αποφυγή αποσυνδέσεων από το δίκτυο,   αναβολή πληρωμών, καλύτερος συντονισμός των μέτρων για την ενεργειακή φτώχεια και η συνέχιση του διαλόγου με τις χώρες που παράγουν και καταναλώνουν φυσικό αέριο για να 
εξασφαλιστεί επαρκής και ανταγωνιστικός εφοδιασμός με φυσικό αέριο.

Για να περιοριστεί η πιθανότητα μελλοντικών διαταραχών των τιμών και να είναι η ΕΕ λιγότερο ευάλωτη σε αυτές, η εργαλειοθήκη προβλέπει μεσοπρόθεσμα μέτρα για την αύξηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ενεργειακή απόδοση, τη στήριξη της ενδυνάμωσης των καταναλωτών και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας  του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ. Προβλέπει επίσης μια στρατηγική για τη διεθνή ενεργειακή δέσμευση, η οποία θα παρουσιαστεί στις αρχές του 2022, με σκοπό την εγγύηση της ασφάλειας και της ανταγωνιστικότητας των διεθνών αγορών ενέργειας κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης.

Η Επιτροπή δεσμεύεται επίσης να διερευνήσει2 οποιαδήποτε αντιανταγωνιστική συμπεριφορά στην αγορά ενέργειας, να μεριμνήσει για την αποτελεσματική επιβολή του κανονισμού για την ακεραιότητα και τη διαφάνεια στη χονδρική αγορά ενέργειας και να μελετήσει τις δυνατότητες που παρέχουν οι πλήρως ευθυγραμμισμένες αγορές λιανικής σε περιφερειακό ή ενωσιακό επίπεδο όσον αφορά την τόνωση του διασυνοριακού ανταγωνισμού και τη διατήρηση των τιμών υπό έλεγχο.

Επιπλέον, η Επιτροπή ανέθεσε στον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) να μελετήσει τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έως τον Απρίλιο του 2022. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα3 δημοσιεύθηκαν τον Νοέμβριο του 2021.

Η Επιτροπή επανεξετάζει επίσης τον κανονισμό για την αγορά φυσικού αερίου με σκοπό την ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των προμηθευτών φυσικού αερίου και τη διευκόλυνση νέων εισαγωγών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αερίων χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών. Η Επιτροπή πρότεινε4 την ενίσχυση του Ταμείου Εκσυγχρονισμού και τη σύσταση ενός
Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα (72,2 δισ. EUR) το οποίο μπορεί να στηρίξει επενδύσεις που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της ενεργειακής φτώχειας και της ευπάθειας.

1 Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών «Αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών της ενέργειας: μια εργαλειοθήκη για δράση και στήριξη», της 13ης Οκτωβρίου 2021, COM(2021) 660 final.
2 σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές.
3 https://extranet.acer.europa.eu/Official_documents/Acts_of_the_Agency/Publication/ACER's%20Preliminary% 20Assessment%20of%20Europe's%20high%20energy%20prices%20and%20the%20current%20wholesale%20 electricity%20market%20design.pdf
4 https://ec.europa.eu/clima/policies/eu-climate-action/delivering/euets_en

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις