Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός θα στοιχειώσει την παγκόσμια οικονομία φέτος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters με τους οικονομολόγους να περιορίζουν τις προοπτικές τους για την παγκόσμια ανάπτυξη λόγω ανησυχιών για επιβράδυνση της ζήτησης και να εκτιμούν παράλληλα ότι τα επιτόκια κινδύνου θα αυξηθούν ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν μέχρι στιγμής.
Αυτό αντιπροσωπεύει μια θεαματική αλλαγή σε σχέση με μόλις πριν από τρεις μήνες, όταν οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμμετείχαν στο πλευρό των κεντρικών τραπεζών με την επικρατούσα τότε άποψή τους ότι μια άνοδος του πληθωρισμού, εν μέρει λόγω της συμφόρησης προσφοράς που σχετίζεται με την πανδημία, θα ήταν παροδική.
Στις τελευταίες τριμηνιαίες έρευνες του Reuters με περισσότερους από 500 οικονομολόγους που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο, οι οικονομολόγοι αύξησαν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό για το 2022 για τις περισσότερες από τις 46 οικονομίες που καλύπτονται.
Ενώ οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται ακόμη να υποχωρήσουν το 2023, οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι πολύ πιο δυσμενείς από ό,τι πριν από τρεις μήνες.
Την ίδια στιγμή, οι οικονομολόγοι υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια ανάπτυξη. Μετά την επέκταση κατά 5,8% πέρυσι, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 4,3% το 2022, από 4,5% που προβλεπόταν τον Οκτώβριο, εν μέρει λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και του κόστους ζωής. Η ανάπτυξη φαίνεται να επιβραδύνεται περαιτέρω σε 3,6% και 3,2% το 2023 και το 2024, αντίστοιχα.
Σχεδόν το 40% όσων απάντησαν σε μια πρόσθετη ερώτηση ξεχώρισαν τον πληθωρισμό ως τον κορυφαίο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία φέτος, με σχεδόν το 35% να επιλέγει τις παραλλαγές του κορωνοϊού και το 22% να ανησυχεί ότι οι κεντρικές τράπεζες κινούνται πολύ γρήγορα.
«Οι πιθανότητες ενός ατυχήματος έχουν αυξηθεί και η πιθανότητα μιας ομαλής προσγείωσης το 2022 απαιτεί κάποιες ευνοϊκές υποθέσεις και λίγη καλή τύχη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου Deutsche Bank, Ντέιβιντ Φόλκερτς-Λαντάου, σημειώνοντας ως αγκάθια τον υψηλό πληθωρισμό, την επιμονή των τάσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας την πανδημία, καθώς και τςι διεθνείς πολιτικές εντάσεις.
Οι προοπτικές ανάπτυξης για πάνω από το 60% των 46 οικονομιών που καλύφθηκαν στις δημοσκοπήσεις είτε υποβαθμίστηκαν είτε αφέθηκαν αμετάβλητες για το 2022 και περίπου το 90% των ερωτηθέντων, 144 από τους 163, δήλωσαν ότι υπήρχε καθοδικός κίνδυνος για τις προβλέψεις τους.
Πηγή: Reuters