Οι εισαγωγές σιταριού της Τουρκίας από την Ουκρανία πέρυσι αυξήθηκαν σε ιστορικό υψηλό, καθώς οι υψηλοί εξαγωγικοί φόροι που επιβλήθηκαν στις αποστολές ρωσικού σιταριού και τα μακροοικονομικά δεινά ώθησαν τη χώρα να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις.
Οι εισπράξεις ουκρανικού μαλακού σίτου από την Τουρκία ανήλθαν συνολικά σε 1,41 εκατ. τόνους το 2021, από 1,05 εκατ. τόνους το προηγούμενο έτος και 1,06 εκατ. τόνους το 2019, σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού στατιστικού ινστιτούτου Tuik. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι οι συνολικές εισαγωγές σιταριού της χώρας μειώθηκαν σε 7,82 εκατ. τόνους από 8,58 εκατ. τόνους πέρυσι.
Η Ουκρανία παρέμεινε ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής σίτου στην Τουρκία μετά τη Ρωσία, αλλά η διαφορά μεταξύ των όγκων και από τις δύο προελεύσεις έπεσε σε νέο χαμηλό, με τις ρωσικές εισαγωγές σιταριού να αγγίζουν το χαμηλό τριετίας των 5,63 εκατ. τόνους (βλ. διάγραμμα) .
Αντίθετα, οι αφίξεις από την Ουκρανία ήταν ισχυρές από την αρχή της περιόδου εμπορίας 2021-22, τον περασμένο Ιούλιο, φτάνοντας τα 1,24 εκατομμύρια τόνους τον Ιούλιο-Δεκέμβριο, από μόλις 568.000 τον χρόνο νωρίτερα. Οι εισαγωγές ρωσικού σιταριού μειώθηκαν σε 3,17 εκατ. τόνους την ίδια στιγμή από 3,87 εκατ. τόνους τον Ιούλιο-Δεκέμβριο του 2020.
Η Τουρκία αύξησε τις εισαγωγές από την Ουκρανία, καθώς ο φόρος της ρωσικής κυβέρνησης στις εξαγωγές σιταριού έχει επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα της προέλευσης με άλλους παραγωγούς. Αυτό συνέπεσε με μια μεγάλη συγκομιδή σιταριού στην Ουκρανία αυτή τη σεζόν εμπορίας, η οποία έχει ενισχύσει τις εξαγωγές της χώρας σε όλους τους προορισμούς.
Οι εισαγωγές σιταριού της Τουρκίας έχουν επίσης αλλάξει μοτίβα καθώς η λίρα έπεσε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι των διεθνών νομισμάτων. Η ασθενέστερη λίρα έχει κάνει τον αγοραστή πιο ευαίσθητο στις τιμές, παρά την ιστορική προτίμησή του για ρωσικής προέλευσης 12,5% περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σίτου. Τον Νοέμβριο, ακούστηκε ότι η Τουρκία αγόραζε αργεντίνικο σιτάρι — για πρώτη φορά τουλάχιστον από την περίοδο εμπορίας 2011-12.
Η Τουρκία στράφηκε επίσης σε εναλλακτικές προελεύσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, με τις εισαγωγές από τη Μολδαβία να έφτασαν το ρεκόρ των 428.000 τόνων τον Ιούλιο-Δεκέμβριο του περασμένου έτους — 446.000 τόνους για ολόκληρο το ημερολογιακό έτος — από 0 τόνους την ίδια στιγμή το 2020.
Η Τουρκία αυτή την περίοδο εμπορίας αναμένεται να εισάγει 11 εκατ. τόνους σίτου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, από 8,08 εκατ. τόνους ετησίως πέρυσι, καθώς οι συνθήκες ξηρασίας πέρυσι επηρέασαν την εγχώρια παραγωγή της.
Οι εισαγωγές σίτου της Τουρκίας από την Ουκρανία και τη Ρωσία εκ. τόνους
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις