Πρώτη συνεδρίαση της Eπιστημονικής Ομάδας Εργασίας που συστάθηκε με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη για την ακαρπία.
Η αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που δημιουργούνται στις καλλιέργειες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, όπως είναι και η ακαρπία των δενδροκαλλιεργειών, αποτελεί το αντικείμενο της Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας που συστάθηκε πρόσφατα, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη.
Η Επιστημονική Ομάδα Εργασίας πραγματοποίησε προχθές, Τρίτη 5 Νοεμβρίου, την πρώτη της συνάντηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ, με επικεφαλής τον Υπουργό κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΥπΑΑΤ κ. Μόσχου Κορασίδη και της Διοίκησης του ΕΛΓΑ, του Προέδρου του Οργανισμού κ. Βασίλη Έξαρχου και του Αντιπροέδρου κ. Αργύρη Μποτού.
Επισημαίνεται ότι η Επιστημονική Ομάδα Εργασίας, στην οποία συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, ερευνητές, γεωπόνοι και υπηρεσιακοί υπάλληλοι του ΕΛΓΑ, θα εκπονήσει μελέτες για τα ζημιογόνα αίτια – πέραν των συνηθισμένων - που προκαλούν καταστροφές στην παραγωγή των αγροτών ένεκα των κλιματικών αλλαγών, όπως είναι για παράδειγμα και η ακαρπία.
Κατά την τοποθέτησή του ο Υπουργός επεσήμανε ότι με τη νέα ΚΑΠ θα ληφθούν κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις, προκειμένου να επιλυθούν θέματα που έχουν σχέση με τις ζημιές στους αγρότες και τη μείωση του εισοδήματός τους.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο κ. Τσαυτάρης «ο ΕΛΓΑ μέσω της νεοσύστατης Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας θα υποστηριχθεί. Με βάση αυτές τις προτάσεις θα εκπονηθούν από τον ΕΛΓΑ σχετικές αναλογιστικές μελέτες για το ποιες νέας φύσης ζημιές είτε από φυσικές είτε από βιολογικές αιτίες λόγω των κλιματικών αλλαγών (π.χ. νέοι μύκητες, έντομα κλπ), θα μπορούν να ασφαλίζονται και να αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ. Ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να προετοιμαστεί για αυτές τις αλλαγές και να δράσει ανάλογα. Η Ομάδα αυτή θα βοηθήσει τον Οργανισμό προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε με τα συμπεράσματά της να κάνει όσο το δυνατόν καλύτερα το έργο του. Οι πόροι δεν είναι άπειροι, συνεπώς κοιτάζουμε μια λύση εφικτή και βιώσιμη που θα τους βοηθήσει όλους σχετικά με τις αποζημιώσεις ένεκα των ζημιών από τις κλιματικές αλλαγές. Στόχος της όλης προσπάθειας είναι η καλύτερη αξιοποίηση των πορισμάτων που θα προκύψουν, αξιοποιώντας παράλληλα και τις προβλέψεις της νέας ΚΑΠ ώστε να στηριχθεί όχι μόνο το εισόδημα του παραγωγού από ζημιές ένεκα των συνηθισμένων φυσικών αιτίων αλλά και με βάση τους νέους κινδύνους που συναντάμε από την κλιματική αλλαγή αλλά και από άλλους εξωγενείς παράγοντες (απρόβλεπτες ή δραματικές αλλαγές στην αγορά των προϊόντων)».