H ΕΣΕΕ επισημαίνει τα επτά μεγάλα προβλήματα των ΜμΕ

 

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση κατέστησε την επιβίωση και τη λειτουργία μεγάλου μέρους των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων εξαιρετικά δύσκολη. Η ιδιαίτερα συσταλτική δημοσιονομική πολιτική, τα συνεχή οικονομικά βάρη που επιβάλλονται στα νοικοκυριά αλλά και στον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο, η μακροοικονομική αστάθεια και γενικότερα η αβεβαιότητα είναι μερικές μόνο από τις αιτίες καταρράκωσης των επενδύσεων και της παρατεταμένης διάρκειας της οικονομικής κρίσης, η οποία έχει ήδη διαρκέσει έξι (6) χρόνια.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την TFGR, η ΕΣΕΕ συμμετέχει στην Επιτροπή καταγραφής των σημαντικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές ΜΜΕ επιχειρήσεις με την αποστολή συνοπτικού υπομνήματος, το οποίο περιλαμβάνει και τις προτάσεις που έχει εισηγηθεί η ΕΣΕΕ στους αρμόδιους φορείς, κατά καιρούς. Στόχος αυτής της προσπάθειας, εκτός από την οργανωμένη και συστηματική καταγραφή των προβλημάτων και των προτεινόμενων λύσεων, αποτελεί η εκ νέου άσκηση πίεσης στα κρατικά όργανα, ώστε να διασφαλιστεί να ενισχυθούν οι πιθανότητες λήψης μέτρων που θα μπορούσαν ουσιαστικά να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις και την αγορά.

Επιγραμματικά, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ τα 7 κυριότερα εμπόδια που καλούνται σήμερα να υπερβούν οι ελληνικές ΜΜΕ επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι εμπορικές,  μπορούν να συνοψιστούν στα εξής: 1. Χρηματοδότηση-Ρευστότητα, 2. Φορολογία, 3. Ασφαλιστικό, 4. ΕΣΠΑ – Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), 5. Παρεμπόριο, 6. Εμπορικές Μισθώσεις, 7. Τειρεσίας.

Ως γνωστό η "εργαλειοθήκη" του ΟΟΣΑ κάνει λόγο για 555 εμπόδια και 330 προτάσεις με κατάργηση χιλιάδων διατάξεων και όφελος 5 δις για τον καταναλωτή από αλλαγές σε μόλις 4 τομείς της αγοράς, με 21% συμμετοχή στο ΑΕΠ και τζίρο 44 δις.  

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει ότι η πρόσφατη Έκθεση της Κομισιόν επιβεβαιώνει τα στοιχεία του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ για την κατάσταση της αγοράς το 2013 και καταγράφει την μεγάλη υστέρηση των ελληνικών ΜμΕ σε δυσανάλογο βαθμό έναντι των αντίστοιχων της Ε.Ε. Από το 2008 μέχρι και σήμερα, οι κύριοι λόγοι που έπληξαν τις ελληνικές μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η λιτότητα, η χρηματοδοτική ένδεια, η διεθνοποίηση και η έλλειψη εθνικού σχεδίου υποστήριξής τους.

Αναφορικά με την έκθεση του ΟΟΣΑ οι υποσχέσεις ότι το "άνοιγμα" της αγοράς θα ρίξει τις τιμές μέχρι σήμερα δεν επιβεβαιώνονται, αφού αντίθετα διαπιστώνεται "κλείσιμο" των ΜμΕ, διεύρυνση των πολυεθνικών και αύξηση των τιμών. Καμία σοβαρή επαγγελματική ομάδα δεν αντιδρά αρνητικά, αλλά επιδιώκει τη μείωση των τιμών. Το "σταυρόλεξο της ακρίβειας" δεν λύνεται με 4 μόνο προϊόντα, αλλά με μειώσεις σε όλα τα βασικά αγαθά, ενώ δεν απαιτεί δυνατούς αλλά ικανούς λύτες.

Η μόνη αισιόδοξη πρόβλεψη για το 2014 είναι η σταθεροποίηση της αγοράς και ίσως μία μικρή αύξηση των ΜμΕ, αφού το 2013 φαίνεται να είναι η τελευταία χρονιά συρρίκνωσης της προστιθέμενης αξίας των ΜμΕ στην ελληνική οικονομία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις