«Εχθρός μας δεν είναι μόνο ο πόλεμος, αλλά η κερδοσκοπία στην αγορά φυσικού αερίου», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, προαναγγέλοντας ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης για τους αγρότες, το οποίο θα ανακοινωθεί το επόμενο δεκαήμερο.
Παρότι δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για το νέο πακέτο μέτρων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζονται παρεμβάσεις στο θέμα κυρίως των εισροών (καύσιμα, λιπάσματα κ.λπ.) και του κόστους ενέργειας με χρήση ΑΠΕ (net metering). Παράλληλα, όπως έχει διαφανεί από πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά, εξετάζονται παρεμβάσεις για συγκεκριμένες καλλιέργειες, όπως π.χ. των σιτηρών, αλλά και στο κόστος ζωοτροφών.
Με πλάτη από το «RePowerEU»
Σε αυτό συνηγορεί το νέο πλαίσιο, υπό τον τίτλο «RePowerEU» που παρουσίασε προχθες η ΕΕ το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη και για την αναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα.
Παράλληλα, το σχέδιο θα επιδιώξει τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, την επιτάχυνση της χρήσης ανανεώσιμων αερίων και την αντικατάσταση του φυσικού αερίου στη θέρμανση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Με τον τρόπο αυτόν μπορεί να μειωθεί η ζήτηση της ΕΕ για ρωσικό φυσικό αέριο κατά δύο τρίτα πριν από το τέλος του έτους.
Στο πλαίσιο του «RePowerEU» θα διαμορφωθούν το επόμενο διάστημα και οι κρατικές ενισχύσεις για επιδοτήσεις σε αγρότες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα δυσβάσταχτα πλέον κόστη για λιπάσματα και τις ζωοτροφές που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις δύο χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Αυτό επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Πολωνός Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι, ο οποίος σχολίασε στο Twitter, ότι δίνεται η δυνατότητα για βραχυπρόθεσμες επιδοματικές λύσεις σε αγρότες και εταιρείες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.
I welcome that the EC's communication adopted today provide for 🇪🇺 state rules to offer Member States options to offer short-term relief to companies and
— Janusz Wojciechowski (@jwojc) March 8, 2022
farmers affected by high energy prices and help reduce their exposure to energy price volatility in the medium to long term. https://t.co/8Ahh1viOl2
Το σενάριο του voucher
Ποιο είναι το πιθανότερο σενάριο για την πρόσθετη βοήθεια στον αγροτικό κόσμο; Να δοθεί ένα ποσό με τη μορφή κουπονιού στους αγρότες για να στηρίξει τα αυξημένα κόστη παραγωγής.
Μάλιστα ήδη πολλά κράτη μέλη έχουν ήδη έτοιμα σχέδια ενίσχυσης, ένα εκ των οποίων, είναι αυτό των Ιρλανδών για ενίσχυση στα λιπάσματα με κουπόνι έως 2.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση και χονδρικά αντιστοιχεί σε έκπτωση της τάξης του 50% για κάθε τόνο προϊόντος θρέψης.
Στα ίδια επίπεδα κινείται και η ελληνική πρόταση που εξεταστεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για το περίφημο voucher-κουπόνι των έως 200 ευρώ για αγορά λιπασμάτων. Η πρόταση για ενίσχυση μέσω κουπονιών ή μέσω οριζόντιας ενίσχυσης, σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού κ. Κεδίκογλου, έχει κοστολογηθεί από την Ειδική Ομάδα που έχει συστήσει το ΥπΑΑΤ ότι θα είναι της τάξης των 60 - 70 εκατ. ευρώ.
Βεβαίως με την κατάσταση που δημιουργείται ουσιαστικά παγώνουν τα ευρωπαϊκά σχέδια για οικολογική γεωργία που προέβλεπαν τη μείωση κατά 50% των χημικών και των επικίνδυνων φυτοφαρμάκων έως το 2030 και τη μείωση της χρήσης λιπασμάτων κατά τουλάχιστον 20% έως το 2030.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις