Τουρκία: Η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε δάνειο 306 εκατ.ευρώ ως μέρος ενός έργου για τη στήριξη του αγροτικού τομέα
Τουρκία: Η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε δάνειο 306 εκατ.ευρώ ως μέρος ενός έργου για τη στήριξη του αγροτικού τομέα

Η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε δάνειο 341 εκατομμυρίων δολαρίων (306 εκατ. ευρώ) ως μέρος ενός έργου για τη στήριξη του αγροτικού τομέα της Τουρκίας και την ενθάρρυνση της χρήσης «έξυπνων τεχνολογιών για το κλίμα».
Το έργο στοχεύει στη βελτίωση της συλλογής και χρήσης πληροφοριών για 14 εκατομμύρια εκτάρια εδάφους και γης, στη βελτίωση της επιτήρησης ασθενειών στα ζώα και στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Η αγροτική επέκταση στην Τουρκία δημιουργεί σημαντική περιβαλλοντική και κλιματική πίεση λόγω της αναποτελεσματικής χρήσης γης, νερού και ενέργειας, ενώ ευθύνεται για περισσότερο από το 13 τοις εκατό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Τουρκίας.
«Ελπίζουμε ότι αυτή η συνεργασία θα συμβάλει στο να τεθεί ο αγροτικός τομέας σε μια πιο ανταγωνιστική και βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία και θα βοηθήσει την Τουρκία να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2053», λέει ο Auguste Kouame, Διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Τουρκία.
Η είδηση ​​ακολουθεί μια εκστρατεία που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα για τη μετατροπή των ανοιχτών ανθρακωρυχείων της χώρας σε ηλιακά πάρκα . Ο όμιλος εκστρατείας Europe Beyond Coal είπε ότι η παραγόμενη ενέργεια θα ήταν αρκετή για να τροφοδοτήσει 6,9 εκατομμύρια σπίτια.
Η Τουρκία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του ΟΟΣΑ με ραγδαία αυξανόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Η υψηλή ένταση πόρων της οικονομίας της Τουρκίας και η μεγάλη εξάρτησή της από ορυκτά καύσιμα είναι επιζήμια για το περιβάλλον. Απαιτείται περισσότερη πρόοδος στη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα - επομένως αυτό το δάνειο πολλών εκατομμυρίων ευρώ έρχεται σε μια καλή στιγμή.

Η Τουρκία συμφώνησε να τηρήσει τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα στα τέλη του περασμένου έτους και δήλωσε ότι σκοπεύει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2053.
«Ως ακτιβιστές για το κλίμα, εδώ και πολλά χρόνια στην Τουρκία απαιτούμε να επικυρωθεί η συμφωνία του Παρισιού, επομένως είναι σημαντικό επίτευγμα για τον Ερντογάν να κάνει αυτή τη δήλωση», είπε η Εμινέ Οζκάν, συν-εκπρόσωπος του Κόμματος των Πρασίνων της Τουρκίας, στο Al Jazeera τον Οκτώβριο. 


Μέχρι το 2030, Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο 21 τοις εκατό κάτω από τα αναμενόμενα επίπεδα. Και μέχρι το 2053, σχεδιάζουν να φτάσουν τις καθαρές μηδενικές εκπομπές, που σημαίνει ότι οι χώροι πρασίνου και άλλες φυσικές καταβόθρες άνθρακα θα απορροφούν όλα τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται στη χώρα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις