Η ενέργεια κρίσιμος συντελεστής ανταγωνιστικότητας

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) με επιστολή του στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ιωάννη Στουρνάρα,  στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη και στον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστή Χατζηδάκη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη μείωση της ανταγωνιστικότητας και τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων – ειδικά των εξαγωγικών - εξαιτίας της συνεχούς αύξησης του ενεργειακού κόστους.
 
Στην επιστολή ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Δημήτρης Λακασάς, αναφέρει ότι παραγωγοί, εξαγωγείς και κυβέρνηση θα πρέπει να εκπονήσουν και να εφαρμόσουν άμεσα ένα πρακτικό σχέδιο βελτίωσης των παραγωγικών συντελεστών με έμφαση στο ενεργειακό κόστος για τις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια των ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων. Πάγια επίσης αιτήματα του ΣΕΒΕ που συνιστούν προϋποθέσεις επιβίωσης και ανταγωνιστικότητας των Ελλήνων εξαγωγέων είναι: α) η επάρκεια ρευστότητας και η μείωση του κόστους χρήματος, β) η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, γ) η εφαρμογή ενός σταθερού φορολογικού συστήματος πενταετούς εγγυημένης διάρκειας και, δ) η εφαρμογή πολιτικών μείωσης του διοικητικού βάρους και η εξάλειψη της γραφειοκρατίας.
 
Ο κ. Λακασάς τονίζει στη σχετική επιστολή ότι θα πρέπει άμεσα να υιοθετηθεί συγκεκριμένη ενεργειακή πολιτική προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας. Ειδικά για τις ενεργοβόρες παραγωγικές και εξαγωγικές μονάδες όπου η Ελλάδα διαθέτει τεχνογνωσία και πρώτη υλη π.χ. βωξίτης – συστήματα αλουμινίου, οι οποίες είναι έντασης ενέργειας, απασχολούν μεγάλο αριθμό εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και ενδοκλαδικά κινούν ένα μεγάλο μέρος της εγχώριας αγοράς καθώς και των εξαγωγών, θα πρέπει να προβλεφθεί μία ειδική ενεργειακή πολιτική που θα συμβάλλει στην επιβίωσή τους.
 
Οι προεκτάσεις που μπορεί να λάβει η αδυναμία λειτουργίας τέτοιων επιχειρήσεων εξαιτίας του υψηλού κόστους ενέργειας είναι ανυπολόγιστες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, για κάθε μία θέση εργασίας που χάνεται στη βιομηχανία, χάνονται άλλες 6 θέσεις εργασίας στην υπόλοιπη αγορά και αντίστροφα (Εργολάβοι, Μεταφορικές Εταιρείες, Εκτελωνιστές, Διαφημιστικές, Δικηγόροι κτλ).
 
Στην επιστολή του ΣΕΒΕ σημειώνεται ότι ο εξορθολογισμός του κόστους ενέργειας είναι ικανός να ενεργοποιήσει μία αναπτυξιακή διαδικασία που μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση τόσο στην ελληνική οικονομία, όσο και στην ελληνική κοινωνία. Και αυτό γιατί η μείωση του κόστους ενέργειας αυτομάτως μειώνει το κόστος παραγωγής, καθιστά πιο ανταγωνιστική την τιμή των παραγόμενων προϊόντων, τα οποία στις πιο πολλές περιπτώσεις ποιοτικά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα δυτικοευρωπαϊκά. Αυτό συνεπάγεται αύξηση των παραγγελιών και των πωλήσεων για τους Έλληνες επιχειρηματίες και ειδικά τους εξαγωγείς, αύξηση της παραγωγικής δυναμικής, προσλήψεις ανθρώπινου δυναμικού και εισροή ξένου συναλλάγματος στη χώρα.
 
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να γίνει αντιληπτό ότι η αύξηση της παραγωγικής δυναμικής συνεπάγεται αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας, επομένως οι απώλειες εσόδων των παρόχων ενέργειας και του κράτους είναι μηδενικές, τα οφέλη ωστόσο είναι πολλαπλασιαστικά.. Ο στρατηγικός στόχος για την Ευρωπαϊκή οικονομία είναι  η συμμετοχή της μεταποίησης κατά 20% στο ΑΕΠ της Ε.Ε. και για την Ελλάδα το 50% του ΑΕΠ το 2020 να προέρχεται από την Εξωστρέφεια (Εξαγωγές Αγαθών & Υπηρεσιών και ΑΞΕ). Για να επιτευχθούν όμως αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να εφαρμοστεί το «Παράγω & Εξάγω» ως οικονομικό μοντέλο για την περίοδο 2014 –2020 και η μείωση του ενεργειακού κόστους είναι απαραίτητη συνθήκη γι’ αυτό το σκοπό.
 
Στην επιστολή του ο ΣΕΒΕ κατέθεσε συγκεκριμένη δέσμη μέτρων προς τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να ελαφρυνθούν άμεσα από το ενεργειακό κόστος οι ελληνικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα η ελληνική μεταποίηση:
 
1.     Υιοθέτηση ενεργειακής πολιτικής προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας
2.     Μείωση και διαπραγμάτευση της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου
3.     Δραστική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο
4.     Μείωση συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης στην ηλεκτρική ενέργεια
5.     Εξίσωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ και ΕΦΚ των μεγάλων βιομηχανιών Μέσης Τάσης (ΜΤ), με τις βιομηχανίες Υψηλής Τάσης (ΥΤ)
6.     Αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού της τιμής του φυσικού αερίου
7.     Υιοθέτηση της «διακοψιμότητας» παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές
8.     Εκμετάλλευση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη, με σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και του βαθμού μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας
 
Για τις θέσεις και προτάσεις του ΣΕΒΕ για το ενεργειακό ζήτημα που εστάλησαν με την προαναφερόμενη επιστολή του ΣΕΒΕ στους συναρμόδιους Υπουργούς, πατήστε εδώ.
 
Επόμενη δράση του ΣΕΒΕ που δείχνει το ενδιαφέρον του για το ενεργειακό ζήτημα και τις προοπτικές της χώρας μας στον τομέα αυτό είναι η ομιλία του Δρ. Νίκου Λυγερού-Στρατηγικού Συμβoύλου που διοργανώνει ο Σύνδεσμος την Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 18:00 στη Θεσσαλονίκη, στο “Noesis” Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας. Θέμα της ομιλίας θα είναι: “Γεωστρατηγική & Γεωοικονομική ανάλυση με βάση τις εξελίξεις στην ενεργειακή πολιτική - Η εξωστρεφής και καινοτομική προσέγγιση”.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις