Το πρώτο κρούσμα αναφέρθηκε τον Νοέμβριο του 2021 στον Καναδά και από τότε η ασθένεια εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές, επηρεάζοντας μεγάλες εμπορικές φάρμες. Συνολικά 33 εκατ. πτηνά θανατώθηκαν στον Καναδά και τις ΗΠΑ από τότε που ξεκίνησε η επιδημία και οι αγρότες ανησυχούν ότι η επιχείρησή τους μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο.
Ο ιός μεταφέρεται από άγρια πτηνά και οι ερευνητές έχουν μέχρι στιγμής τεκμηριώσει μολύνσεις σε 51 είδη, συμπεριλαμβανομένων των αετών και των κουκουβάγιων. Αυτός είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των ειδών που είναι γνωστό ότι έχουν μολυνθεί κατά την τελευταία βορειοαμερικανική επιδημία HPAI, το 2014–15, σύμφωνα με το περιοδικό Science. Αυτός είναι ο φόβος που μοιράζονται ερευνητές και πτηνοτρόφοι σε όλη τη Βόρεια Αμερική.
Τώρα υπάρχει μια συνεχής ανησυχία ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί νότια. «Οι άνθρωποι στην Κεντρική Αμερική και τη Νότια Αμερική πρέπει πραγματικά να γνωρίζουν ότι αυτός ο ιός είναι πιθανό να φτάσει στο κατώφλι τους—αν δεν έχει ήδη φτάσει», δήλωσε ο Thijs Kuiken, ειδικός στη γρίπη των πτηνών στο Πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ. Στην Ευρώπη, η ασθένεια είναι ήδη ενδημική, με κρούσματα σε πληθυσμό άγριων πτηνών να αναφέρονται συνεχώς τα τελευταία δύο χρόνια.
«Δεν είναι κάτι που πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα», λέει ο Arjan Stegeman, κτηνίατρος επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις