Μια ομάδα διεθνών ερευνητών ανακάλυψε έναν τρόπο παραγωγής σιταριού υψηλότερης ποιότητας. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας και το Κέντρο John Innes του Ηνωμένου Βασιλείου εντόπισαν έναν γενετικό παράγοντα που βελτιώνει τα χαρακτηριστικά απόδοσης στο σιτάρι, κάτι που απροσδόκητα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη έως και 25%.
«Λίγα είναι γνωστά για τον μηχανισμό πίσω από τους οδηγούς των αποδόσεων και της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη στην παραγωγή σιταριού», δήλωσε ο Δρ Scott Boden του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, Σχολή Γεωργίας, Τροφίμων και Οίνου που ηγήθηκε της έρευνας.
«Η ανακάλυψη ενός γονιδίου που ελέγχει αυτούς τους δύο παράγοντες έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στη δημιουργία νέων ποικιλιών σιταριού που παράγουν υψηλότερης ποιότητας σιτηρά.
«Καθώς το σιτάρι αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20 τοις εκατό της πρωτεΐνης που καταναλώνεται παγκοσμίως, ο αντίκτυπος αυτής της έρευνας μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την κοινωνία παρέχοντας δημητριακά με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, η οποία θα μπορούσε επομένως να βοηθήσει στην παραγωγή πιο θρεπτικών τροφίμων, όπως ψωμί και δημητριακά πρωινού».
Η εργασία είναι το πρώτο γνωστό παράδειγμα όπου έχει χρησιμοποιηθεί προηγούμενη γενετική εξέταση ενός μεταλλαγμένου πληθυσμού για τον εντοπισμό ενός γονιδίου που ελέγχει την αναπαραγωγική ανάπτυξη στο σιτάρι και οι γνώσεις από αυτήν την έρευνα έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στη βελτίωση της θρεπτικής και οικονομικής αξίας του σιταριού.
"Η γενετική παραλλαγή που εντοπίσαμε παρέχει 15-25 τοις εκατό αύξηση της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες για τα φυτά που καλλιεργούνται στο χωράφι. Αυτές οι ποικιλίες παράγουν επίσης επιπλέον στάχυα, γνωστά ως ζευγαρωμένα στάχυα", δήλωσε ο Δρ Boden.
«Δεν έχουμε εντοπίσει ακόμη αύξηση της απόδοσης με τα επιπλέον στάχυα, αλλά ελπίζουμε ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση της απόδοσης σε ελίτ ποικιλίες που καλλιεργούνται από αγρότες.
«Η αύξηση της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες συμβαίνει χωρίς την αντιστάθμιση μιας μειωμένης απόδοσης, επομένως αυτή η ανακάλυψη έχει ακόμη καλύτερες δυνατότητες να προσφέρει οικονομικό όφελος στους κτηνοτρόφους και τους καλλιεργητές παρά μόνο την αυξημένη θρεπτική αξία από μόνη της.
"Εκτός από το σημαντικό αποτέλεσμα αυτής της εργασίας για το μέλλον της εκτροφής σίτου, η ίδια η έρευνα έχει τεράστια αξία για την επιστημονική κοινότητα, καθώς παρέχει ένα κομψό παράδειγμα νέων δυνατοτήτων που είναι διαθέσιμες στην έρευνα για το σιτάρι."
Η ομάδα αναμένει ότι οι νέες ποικιλίες σιταριού θα είναι διαθέσιμες στους κτηνοτρόφους σε 2-3 χρόνια, κάτι που θα μπορούσε στη συνέχεια να μεταφραστεί σε οφέλη για τους αγρότες σε 7-10 χρόνια.
Τα ευρήματα της ομάδας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science Advances.
Αυτό το έργο χρηματοδοτήθηκε από τη Βασιλική Εταιρεία (Ηνωμένο Βασίλειο), το Συμβούλιο Έρευνας Επιστημών Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (Ηνωμένο Βασίλειο), το Συμβούλιο Έρευνας της Αυστραλίας (ARC), το Καταπιστεύμα της Βιομηχανίας Σιτηρών της Νότιας Αυστραλίας (SAGIT) και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Waite του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις