Η έκθεση, Drought in Numbers, 2022, κυκλοφόρησε την Τετάρτη προς τιμήν της Ημέρας Ξηρασίας στη 15η Διάσκεψη των Μερών (COP15) της Σύμβασης του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της ερημοποίησης (UNCCD) που λαμβάνει χώρα στο Abijan της Ακτής Ελεφαντοστού από τις 9 έως τις 20 Μαΐου. .
Humanity is at a crossroads when it comes to managing drought.🏜️
— UN Convention to Combat Desertification (@UNCCD) May 11, 2022
“Drought In Numbers, 2022,” launched today at #UNCCDCOP15 calls nations to make a strong commitment to making #drought preparedness and resilience a top priority globally 🌍
Press release: https://t.co/DHG5Vp5M5a pic.twitter.com/DJDdG6Egzf
«Τα γεγονότα και τα στοιχεία αυτής της δημοσίευσης δείχνουν όλα προς την ίδια κατεύθυνση: μια ανοδική τροχιά στη διάρκεια της ξηρασίας και τη σοβαρότητα των επιπτώσεων, που επηρεάζουν όχι μόνο τις ανθρώπινες κοινωνίες αλλά και τα οικολογικά συστήματα από τα οποία εξαρτάται η επιβίωση κάθε ζωής, συμπεριλαμβανομένου αυτού. του δικού μας είδους». Ο εκτελεστικός γραμματέας του UNCCD Ibrahim Thiaw δήλωσε σε δελτίο τύπου.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι η συχνότητα και η διάρκεια της ξηρασίας έχουν ήδη αυξηθεί κατά 29 τοις εκατό από το 2000. Οι ξηρασίες ήταν επίσης η πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή σε παγκόσμια κλίμακα. αν και αντιπροσωπεύουν μόνο το 15 τοις εκατό των φυσικών καταστροφών, σκότωσαν 650.000 ανθρώπους μεταξύ 1970 και 2019. Μεταξύ 1998 και 2017, η παγκόσμια οικονομία έχασε περίπου 124 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω ξηρασίας.
Η Αφρική έχει υποφέρει περισσότερο από αυτό το ακραίο καιρικό φαινόμενο, ανέφερε το AP News. Γνώρισε 134 καταγεγραμμένες ξηρασίες τα τελευταία 100 χρόνια, και περισσότερες από τις μισές από αυτές ήταν στην Ανατολική Αφρική, η οποία βρίσκεται στη μέση μιας καταστροφικής ξηρασίας αυτή τη στιγμή.
«Παλιότερα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε αρκετές ντομάτες που θα μπορούσαμε να ταΐζουμε για 8 μήνες», είπε ο Κενυάτης αγρότης Kheira Osman Yusuf στο AP News. «Συνήθιζα να είχαμε λαχταριστά δέντρα μάνγκο και παπάγια».
Ο Οσμάν είπε ότι δεν είχε δει βροχή για περισσότερο από ένα χρόνο και ότι μερικές φορές πρέπει να ρισκάρει να πιει από τη δεξαμενή των ζώων.
Η Ινδία, η Αυστραλία και η Αμερική πάλεψαν επίσης με την ξηρασία. Στις ΗΠΑ, η οικονομία έχασε 249 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της ξηρασίας και των σχετικών αποτυχιών των καλλιεργειών από το 1980 και αρκετές εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 20ου αιώνα, ανέφερε το The Hill.
Επί του παρόντος, 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν υδάτινο στρες, που είναι περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, ανέφερε το AP News. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050 εάν δεν γίνει τίποτα.
Αυτή δεν είναι η μόνη επίπτωση της ξηρασίας που θα μπορούσε να επιδεινωθεί τα επόμενα 30 χρόνια, ανέφερε το δελτίο τύπου του ΟΗΕ. Μέχρι το 2050, η ξηρασία θα μπορούσε να επηρεάσει περισσότερο από το 75 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, 4,8 έως 5,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να ζουν σε περιοχές με λειψυδρία για τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο και έως και 216 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να εκτοπιστούν από τα σπίτια τους τουλάχιστον εν μέρει λόγω παρατεταμένης ξηρασίας.
«Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι», είπε ο Thiaw στο δελτίο τύπου. «Πρέπει να κατευθυνθούμε προς τις λύσεις αντί να συνεχίσουμε με καταστροφικές ενέργειες, πιστεύοντας ότι η οριακή αλλαγή μπορεί να θεραπεύσει τη συστημική αποτυχία».
Μια σημαντική λύση από την έκθεση είναι η αποκατάσταση της γης. Στον Νίγηρα, για παράδειγμα, οι αγρότες ανέπτυξαν ένα σύστημα αγροδασοκομίας σε πέντε εκατομμύρια εκτάρια σε μια περίοδο 20 ετών, μειώνοντας τον κίνδυνο ξηρασίας και μειώνοντας το κόστος ανά εκτάριο σε λιγότερο από $20, ανέφερε το The Hill.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσειςOne of the solutions to #Drought is land restoration, which addresses many of the factors of degraded water cycles and the loss of soil fertility. We must build and rebuild our landscapes better, mimicking nature wherever possible and creating functional ecological systems. pic.twitter.com/o66klArAo1
— Ibrahim Thiaw (@ibrahimthiaw) May 11, 2022