Το «προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης» (ΠΟΠ) τυρί του νησιού που πρέπει να παρασκευάζεται με συνδυασμό μόνο τοπικού αγελαδινού, αιγοπρόβειου γάλακτος κινδυνεύει αφού όσο μειώνονται οι ποσότητες γάλακτος, τόσο μειώνεται και η παραγωγή τυριού. Η Ναξιακή γραβιέρα εξάγεται μεταξύ άλλων αγορών στη Γαλλία, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου με συντονισμένες ενέργειες του Προέδρου της, Δημήτρη Καπούνη καθώς και των μελών του διοικητικού Συμβουλίου προσπαθεί να σώσει τη ζωϊκή παραγωγή του νησιού. Αυτές τις μέρες στο λιμάνι της Νάξου έφτασαν ποσότητες ζωοτροφών από τη Βουλγαρία καθώς παρατηρήθηκε έλλειψη στην Ελλάδα και πριν ένα μήνα ή Ένωση προχώρησε στην προμήθεια των απαραίτητων ποσοτήτων.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Reuters, η κρίση που εκτυλίσσεται στα αγροκτήματα του νησιού πυροδοτεί φόβους ότι τα τοπικά παραγόμενα ωχροκίτρινα τυριά μπορεί σύντομα να αρχίσουν να εξαφανίζονται από τους πάγκους
Ο γαλακτοπαραγωγός Στέλιος Ζέβλης λέει ότι οι αυξανόμενες τιμές των πάντων, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν κάνει τη διατροφή των ζώων του απρόσιτη, αναγκάζοντάς τον να σφάξει εκείνα που είναι πολύ υποσιτισμένα για να παράγουν αρκετό γάλα. «Οι τιμές των ζωοτροφών έχουν τριπλασιαστεί, οι τιμές των καυσίμων, των λιπασμάτων και της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν διπλασιαστεί. Αυτά τα ζώα μας βάζουν στο κόκκινο αυτή τη στιγμή», είπε. «Αν το κράτος δεν μας βοηθήσει δεν θα μείνει τίποτα. Τα ζώα θα φύγουν».
Αυτό το σαρωτικό κύμα ακρίβειας οδηγεί πολλούς κτηνοτρόφους στο να σφάξουν τα ζώα τους και να τα πουλήσουν για κρέας με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί κατά 30% η παραγωγή γάλακτος και κατά συνέπεια και η παραγωγή τυριού.
Οι τοπικές αρχές λένε ότι περισσότερες από 300 αγελάδες και 30.000 κατσίκες και πρόβατα στο νησί έχουν θανατωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Η Νάξος παράγει συνήθως περίπου 1.250 τόνους γραβιέρας ετησίως με τον αριθμό αυτό να μειώνεται όπως προβλέπεται κατά 30% το τρέχον έτος όπως σημειώνει στην αναφορά του πρακτορείου Reuters.
Οι κτηνοτρόφοι της Νάξου ακούν μόνο κατευναστικά λόγια από το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης χωρίς να υπάρχει κάποια προσφερόμενη λύση ενώ και οι προτάσεις τους πέφτουν στο κενό. Ένα νησί με σημαντική προσφορά στον πρωτογενή τομέα της χώρας κινδυνεύει να μετατραπεί σε αμιγώς τουριστικό.
Πηγή: Reuters
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις