Συνθήκες “ασφυξίας” για τους αγρότες, τις καλλιέργειες και τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα της Κρήτης δημιουργούν το κατακόρυφα αυξημένο κόστος παραγωγής, οι τιμές παραγωγού κάτω του κόστους και η έλλειψη εργατικών χεριών, που έβγαλαν στους δρόμους τους αγρότες της Μεσαράς σε μια κινητοποίηση συμβολικού, αλλά και προειδοποιητικού χαρακτήρα, στο δημαρχείο του δήμου Φαιστού, στις Μοίρες.
Οι αγρότες ζητούν άμεσα λύσεις, οι οποίες θα έπρεπε, όπως λένε, να είχαν δοθεί εδώ και καιρό και προειδοποιούν ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κορυφώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Γι’ αυτό είναι σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους συναδέλφους τους παραγωγούς πρώιμων κηπευτικών σε Ιεράπετρα, Σητεία και Χανιά.
“Χθες, η χονδρική τιμή στο δημοπρατήριο στο Τυμπάκι ήταν 20 λεπτά το κιλό. Την ίδια ώρα, στα σούπερ μάρκετ και στα μανάβικα της περιοχής η τιμή ήταν ένα ευρώ”, ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης. Όπως εξήγησε, τιμές δημοπρασίας 20-30 λεπτά για το αγγούρι και τη μελιτζάνα και 50-60 λεπτά για το πεπόνι είναι τιμές πολύ κάτω του κόστους, που έχει αυξηθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, κατά 70% σε σχέση με πέρυσι. Από τη μια οι αγρότες δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδά τους και από την άλλη οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν τα παιχνίδια των κερδοσκόπων, σημείωσε, ζητώντας να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί ελέγχου της πολιτείας.
Άμεση σχέση με το κόστος παραγωγής έχει και η έλλειψη εργατών γης και μάλιστα νόμιμα εργαζομένων, όπως ανέφερε ο ίδιος. “Η “μαύρη” εργασία δε μπορεί να δηλωθεί στα έξοδα μιας αγροτικής εκμετάλλευσης” εξήγησε. Παράλληλα, η έλλειψη εργατών γης που, όπως έχει ήδη γράψει το ertnews, εγκαταλείπουν την Κρήτη και την Ελλάδα για την Ιταλία και την Ισπανία, όπου έχουν ευνοϊκότερες συνθήκες νόμιμης εργασίας και παραμονής, οδηγεί σε μεγαλύτερα μεροκάματα και σε αδυναμία καλλιέργειας τους παραγωγούς.
“Από τους 4.000 – 4.500 εργάτες που δούλευαν στην περιοχή μας, φτάσαμε τώρα να έχουμε περίπου 1.000. Αριθμός που δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες σε εργατικό δυναμικό για τα 7.500 στρέμματα θερμοκηπιακής καλλιέργειας που υπάρχουν στην περιοχή. Και σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι ελαιώνες και οι υπαίθριες καλλιέργειες. Χρειάζονται 2.500 εργάτες, ενώ οι ανάγκες τριπλασιάζονται στην περίοδο της ελαιοσυγκομιδής – ιδίως φέτος που αναμένεται βεντέμα”, τόνισε ο κ. Ορφανουδάκης.
“Πέρυσι, την περίοδο που μάζευαν τις ελιές, που η κατάσταση ήταν καλύτερη, γίναμε μάρτυρες απίστευτων περιστατικών: Αγρότης να παίρνει τρεις εργάτες με 35 ευρώ ατομικό μεροκάματο, άλλος να πλειοδοτεί με 40 ευρώ και οι εργάτες να πηδούν από τη μια καρότσα του αγροτικού στην άλλη”, πρόσθεσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης.
Ο ίδιος, όπως και οι αγρότες, ζητεί άμεσα να δοθούν λύσεις, να αναθεωρηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για την νόμιμη παραμονή και εργασία των αλλοδαπών εργατών γης, αλλά και το ισχύον ασφαλιστικό καθεστώς. Δε μπορεί, όπως εξήγησε, να προβλέπονται 300 και 350 εργάτες για το νομό Ηρακλείου, όταν οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες και δεν περιλαμβάνεται και η λειτουργία των συσκευαστηρίων της Μεσαράς.
“Το πρόβλημα είναι τεράστιο, δε μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και θα πρέπει να δοθεί γρήγορα λύση”, τόνισε ο Δήμαρχος Φαιστού, υπογραμμίζοντας την ορθότητα των αιτημάτων των αγροτών της περιοχής. “Ζητάμε λύση άμεσα. Είμαστε σε συνεννόηση με τους συναδέλφους στο Λασίθι και στα Χανιά και εφόσον δεν εισακουστούμε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά”, κατέληξε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου.
Πηγή: ertnews
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις