«Χωρίς βιώσιμο σχέδιο η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την μαζική φυγή των εργατών γης, ενώ ολόκληρες περιοχές απειλούνται με οικονομική καταστροφή», ανέφερε στη Βουλή, ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης, στη συζήτηση επί της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο κ. Χαρίτσης προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Χαρίτσης ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ για το ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, χαρακτηρίζοντάς την ως θετική εξέλιξη και κάλεσε το υπουργείο να συμμορφωθεί τάχιστα με αυτήν.
Ως προς το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους εργάτες γης, ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι οι τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ τόσο ως προς τη διαδικασία απόδοσης ΑΜΚΑ, αλλά κυρίως και με την πρόσφατη αλλαγή του Ν. 4915/2022, δημιουργούν μεγάλη επισφάλεια για την είσοδο και την παραμονή στην χώρα μας εργατών γης από τρίτες χώρες, γεγονός που έχει δημιουργήσει κύμα φυγής, πολύ έντονο εφέτος, κυρίως προς την Ιταλία και την Ισπανία.
Οι συγκεκριμένες χώρες, όπως τόνισε, έχουν βελτιώσει το νομοθετικό πλαίσιο υποδοχής των μεταναστών-εργατών, δίνοντάς τους την ευκαιρία να εργαστούν με νόμιμα έγραφα και με καλύτερες εργασιακές συνθήκες, ενώ αντίθετα το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποδεικνύεται μη βιώσιμο, γεγονός που αποδεικνύεται από την φυγή των εργατών.
Ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας έθεσε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον νομό Μεσσηνίας, καταθέτοντας στα πρακτικά της Βουλής τις επιστολές των Αγροτικών Συνεταιρισμών Γαργαλιάνων και Φιλιατρών, στις οποίες αναφέρεται ότι «η ανυπαρξία εργατικών χεριών θα έχει ως αποτέλεσμα οι μισές αγροτικές εκτάσεις να μείνουν ακαλλιέργητες ενώ παράλληλα διατυπώνονται οι έντονες ανησυχίες τους για την συγκομιδή της νέας ελαιοκομικής περιόδου.»
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην απάντηση του εκτίμησε ότι το πλαίσιο είναι επαρκές, παραδέχτηκε όμως παράλληλα ότι το πρόβλημα παραμένει και εντείνεται, γεγονός που όπως είπε πρέπει να απασχολήσει και τα συναρμόδια Υπουργεία Μετανάστευσης και Εργασίας, χωρίς όμως να δεσμευτεί για συγκεκριμένες νομοθετικές βελτιώσεις.
Καταλήγοντας ο Αλ. Χαρίτσης επεσήμανε στον υπουργό ότι το πρόβλημα λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις σε όλες τις αγροτο-παραγωγικές περιοχές της χώρας, με ορατό τον κίνδυνο, εν μέσω και των προβλέψεων για επισιτιστική κρίση, να μείνουν εφέτος ακαλλιέργητες κρίσιμες γεωργικές εκτάσεις ή να μην πραγματοποιηθεί λόγω έλλειψης εργατικών χεριών η συγκομιδή, καλώντας τον χωρίς άλλες καθυστερήσεις να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες, ώστε να εξευρεθεί σύντομα λύση σε συνεννόηση με τα συναρμόδια Υπουργεία Μετανάστευσης και Εργασίας.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις