Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ οι έμποροι αναμιγνύουν το αργό των Ουραλίων με άλλου τύπου «μαύρο χρυσό» και στη συνέχεια το διυλίζουν, «εξαφανίζοντας» την χώρα προέλευσής του ώστε να αποκομίσουν πολύ μεγάλα κέρδη από το γεγονός ότι η βενζίνη στις ΗΠΑ, μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, έχει ξεπεράσει τα 5 δολάρια το γαλόνι σε αρκετές Πολιτείες. Μάλιστα, το CNN ανέφερε την Τετάρτη ότι το κόστος του «γεμίσματος» του ρεζερβουάρ έχει ανεβεί 32% τους μήνες του πολέμου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, βενζίνη τέτοιου τύπου πωλήθηκε τον περασμένο μήνα σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ - μεταξύ αυτών στο Νιου Τζέρσεϋ και τη Νέα Υόρκη. Κατά πάσα πιθανότητα, η διύλιση γίνεται στην Ινδία, η οποία αγοράζει... μετά μανίας ρωσικό πετρέλαιο με μεγάλη έκπτωση , που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 50 δολάρια το βαρέλι, καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Wall Street Journal γράφει για το ινδικό διυλιστήριο Reliance Industries που αγοράζει τώρα ... επταπλάσιες ποσότητες ρωσικού αργού σε σχέση με την περίοδο προ του πολέμου!
Όπως είναι γνωστό, η Ινδία επωφελείται από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ - και αγοράζει πλέον 800.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ πριν από τον πόλεμο η ποσότητα ήταν μόλις 30.000 βαρέλια την ημέρα.
Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, όπως και πετρελαϊκών προϊόντων (βενζίνη, ντίζελ) από τον Μάρτιο, λίγο μετά από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να απαγορεύσει επίσης τις ρωσικές πετρελαϊκές εισαγωγές, όπως και την ασφάλιση των φορτίων ρωσικού πετρελαίου, εξέλιξη που πυροδότησε νέα άνοδο στις τιμές της ενέργειας.
«Είναι αδύνατο να αποβάλεις ολοκληρωτικά τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα από την παγκόσμια αγορά», λέει ο Ματ Σμιθ, κορυφαίος αναλυτής της Kpler, στο Insider. «Αν η Ινδία παίρνει ρωσικό αργό, το αναμιγνύει και μετά διυλίζει βενζίνη ή ντίζελ, είναι αδύνατον να διαχωριστεί αυτό που προέρχεται από τη Ρωσία. Με αυτή την έννοια, κάθε ποσότητα βενζίνης από την Ινδία, θα μπορούσε να προέρχεται από ρωσικό πετρέλαιο».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις