Η ελληνική οικονομία ανέκαμψε δυναμικά από τη σοβαρή ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, με την παραγωγή να επανέρχεται στα προ-πανδημικά επίπεδα το 2021.
Τη διαπίστωση αυτή σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία αξιολόγηση του στο πλαίσιο του Άρθρου IV του καταστατικού του που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ εκτιμά πως αναμένεται μια ισχυρή ανάπτυξη στο 3,6% για την ελληνική οικονομία το 2022, παρά τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.
Παράλληλα, εκτιμά πως η ενεργειακή κρίση θα ανεβάσει τον πληθωρισμό στο 6,1% φέτος.
Αναλυτικά η έκθεση:
Η ελληνική οικονομία ανέκαμψε ισχυρά από τη σοβαρή ύφεση που προκλήθηκε από την COVID-19, με την παραγωγή να επιστρέφει στο προ-πανδημίας επίπεδα το 2021.
Η ισχυρή δημοσιονομική απάντηση, η διευκολύνσεις της νομισματικής πολιτική και οι προληπτικές πολιτικές με τη σημαντική υποστήριξη της ΕΕ, ήταν τα βασικά κλειδιά για την προώθηση της ανάκαμψης.
Παρά το δύσκολο περιβάλλον, οι μεταρρυθμίσεις προχώρησαν σε αρκετούς τομείς, όπως η ψηφιοποίηση, η ιδιωτικοποίηση, η βελτίωση του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής και η βελτίωση των τραπεζικών ισολογισμών.
Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την πρόωρη αποπληρωμή όλων των εκκρεμών πιστώσεων από το ΔΝΤ, τον Απριλίου, η οποία τερματίζει την αξιολόγηση μετά τη χρηματοδότηση.
Η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει ισχυρή στο 3,5% το 2022 παρά τις αρνητικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι υψηλές τιμές ενέργειας αναμένεται να ανεβάσουν τον μέσο πληθωρισμό στο 6,1% το 2022. Τόσο η ανάπτυξη όσο και ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθούν το 2023, φτάνοντας στο 2,6% και στο 1,2%, αντίστοιχα.
Τα στελέχη του Ταμείου τονίζουν παράλληλα την ανάγκη να συνεχιστούν οι συνετές πολιτικές και η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και να προωθηθεί η χωρίς αποκλεισμούς και πιο πράσινη ανάπτυξη.
Εξάλλου συμφώνησαν ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει διευκολυντική αλλά καλά στοχευμένη το 2022, προτού επιστρέψει σε μια σταδιακή και φιλική προς την ανάπτυξη εξυγίανση, με διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα στη συνέχεια.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνέστησαν να αντικατασταθούν οι γενικές επιδοτήσεις για τις υψηλές τιμές ενέργειας με στοχευμένη στήριξη για τις ευάλωτες ομάδες.
Επιπλέον συμφώνησαν σε γενικές γραμμές στην ανάγκη προσεκτικής αξιολόγησης των επιπτώσεων των σχεδίων για μόνιμες περικοπές στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και την κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης.
Τόνισαν ότι η πρόσφατη αύξηση των δαπανών για την υγεία και των δημοσίων επενδύσεων πρέπει να διατηρηθεί, ενώ θα πρέπει να υπάρχει αντίσταση στις πιέσεις για αύξηση των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.
Τα στελέχη του ΔΝΤ συνέστησαν περαιτέρω ενίσχυση του συστήματος Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ώστε να αποτελέσει τη βάση για στοχευμένη υποστήριξη σε σοβαρούς κλυδωνισμούς.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις