BBC: Πώς οι Ρώσοι κλέβουν το ουκρανικό σιτάρι  - Δορυφορικές εικόνες
BBC: Πώς οι Ρώσοι κλέβουν το ουκρανικό σιτάρι - Δορυφορικές εικόνες

Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας κλέβουν συστηματικά σιτηρά και άλλα προϊόντα από τους αγρότες, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του BBC.

«Μας έκλεψαν τα σιτηρά. Κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις μας, κατέστρεψαν τον εξοπλισμό μας», περιγράφει στο BBC ένα Ουκρανός αγρότης. Το BBC ανέλυσε δορυφορικές εικόνες και δεδομένα προκειμένου να εντοπίσει το πού μεταφέρονται τα κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά.

Σε πρόσφατο άρθρο της η ρωσική υπηρεσία του BBC ανέφερε ότι τα σιτηρά από τις κατεχόμενες από τα ρωσικά στρατεύματα περιοχές Ζαπορίζια και Χερσόνσκαγια μεταφέρονται στην Κριμαία με τρένα και ειδικά φορτηγά.

Τουλάχιστον ένα μέρος των σιλοφόρων που προέρχονταν από τις περιοχές αυτές, στην περιοχή Κερτς και στον οδικό άξονα Τζανκόγε-Συμφερόπολη, διαπιστώθηκε ότι ήταν φορτηγά με ουκρανικές πινακίδες, είχε γράψει το Radio Svoboda (Radio Liberty). Σε μερικές αυτοκινητοπομπές υπήρχαν ταυτόχρονα πέντε έως δέκα φορτηγά, που μετέφεραν το καθένα από 30-50 τόνους σιτηρών.

Ωστόσο όπως επισημαίνει το BBC, τα φορτηγά δεν επαρκούν. Από τις αρχές Ιουνίου στα εξειδικευμένα δωμάτια συζητήσεων (chat) της εφαρμογής Telegram, όπου οι αγρότες παραγωγοί ή οι μεσάζοντες αναζητούν σιλοφόρα οχήματα, εμφανίζονται αγγελίες για την μεταφορά εκτός Ουκρανίας αγροτικών προϊόντων. Σε μια από αυτές τις αγγελίες υπήρχε η αναφορά, ότι κατά την μεταφορά, στο ουκρανικό έδαφος θα υπάρχει στρατιωτική συνοδεία.

Η ιδιοκτήτρια της μεταφορικής εταιρείας από το Νοβοβροσίσκ «Αφτο-πλιούς», Αλεφτίνα Πόντινα, δήλωσε στον δημοσιογράφο του BBC ότι «όγκοι υπάρχουν», αλλά η πληρωμή για την μεταφορά γίνεται μετρητοίς.

Ο δημοσιογράφος του BBC της τηλεφώνησε προσποιούμενος ότι είναι ιδιοκτήτης σιλοφόρων φορτηγών, που θα ήθελε να κλείσει κάποια παραγγελία. Ο κάτοικος της Ευπατόριας. Ίγκορ Ατρασένκο, που ασχολείται με μεταφορές φορτίων, είχε δηλώσει στις 8 Ιουνίου ότι τα δικά του «παιδιά» ασχολούνται περισσότερο από ένα μήνα με μεταφορές σιτηρών από τις κατεχόμενες από τους Ρώσους περιοχές στις αποθήκες στο Τζανκόγε. Γενικά στην αυτοκινητοπομπή που φθάνει μέχρι τα 13 φορτηγά, τα τέσσερα είναι με ουκρανικές πινακίδες.

Ο Ατρασένκο υπερηφανεύονταν ότι τα δικά του σιλοφόρα περνάνε τα σύνορα μέσα σε μισή ώρα, την στιγμή που τα άλλα περιμένουν στην ουρά 12-20 ώρες. Την ύπαρξη ουρών επιβεβαίωσε και ο επιχειρηματίας Νικολάι Ριάμπις, στον οποίο ο δημοσιογράφος του BBC τηλεφώνησε υποδυόμενος κάποιον που είναι έτοιμος να μεταφέρει ουκρανικά σιτηρά.

Την ουρά των φορτηγών στα διοικητικά σύνορα της Κριμαίας και στο νότιο ηπειρωτικό τμήμα της Ουκρανίας οι δημοσιογράφοι του BBC επιβεβαιώνουν και με δορυφορικές φωτογραφίες. Παρόλα αυτά έλεγχος στα σημεία διέλευσης γίνεται παρότι η Ρωσία αυτή τη στιγμή ελέγχει και τις δύο περιοχές. Εκτός από τον Τζανκόγε, στα chats του Telegram υπάρχουν αγγελίες ότι τα σιτηρά μεταφέρονται και στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Ο κυβερνήτης της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, ισχυρίσθηκε ότι η περιοχή είναι αυτάρκης από σιτηρά, αλλά αυτό που εξάγεται από τις περιοχές της Ουκρανίας που έχουν περιέλθει στους Ρώσους «διαμετακομίζονται μέσω της Κριμαίας και εν συνεχεία καταλήγουν στην Σεβαστούπολη προς πώληση».

Ένα μέρος των σιτηρών τα οποία εξάγονται, ανήκουν αναμφίβολα στο ουκρανικό κράτος, ένα άλλο μέρος στους αγρότες και στις αγροτικές κοινοπραξίες.

Οι αρχές της Ουκρανίας χαρακτηρίζουν λεηλασία την εξαγωγή σιτηρών από τις περιοχές που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι.

 

Βρετανία: Το κλεμμένο σιτάρι δεν θα φτάσει στην αγορά

Την ίδια ώρα η Βρετανία παρέχει τεχνολογία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα φθάσει στην παγκόσμια αγορά όποια ποσότητα σιτηρών εκλάπη από τη Ρωσία από ουκρανικές εγκαταστάσεις, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος Τζορτζ Γιούστις.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και ο αποκλεισμός των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας εμποδίζει τη χώρα, που παραδοσιακά είναι ένας από τους μεγάλους παραγωγούς τροφίμων στον κόσμο, να εξάγει το μεγαλύτερο μέρος των άνω των 20 εκατ. τόνων σιτηρών που βρίσκονται στις αποθηκευτικές της εγκαταστάσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία δήλωσε ότι διερευνά τους ισχυρισμούς ότι ουκρανικά σιτηρά έχουν κλαπεί από τη Ρωσία και έχουν μεταφερθεί σε χώρες όπως η Τουρκία, αλλά προσέθεσε ότι οι έρευνες δεν έχουν εντοπίσει έως τώρα κλεμμένα φορτία.

«Η Ρωσία, όπως φαίνεται, κλέβει σιτάρι από αυτές τις αποθήκες», δήλωσε ο Γιούστις στο δίκτυο Sky News.

«Αυτό που κάνει η βρετανική κυβέρνηση είναι να καταστήσει διαθέσιμη την τεχνολογία που έχουμε για τον έλεγχο της προέλευσης του σιταριού. Εργαζόμαστε με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, σε αυτό για να διασφαλίσουμε ότι το κλεμμένο ουκρανικό σιτάρι δεν θα βρει δίοδο προς την αγορά».

Ο Γιούστις δήλωσε ότι η Βρετανία επίσης εξετάζει τι θα μπορούσε να κάνει για να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκαταστήσει τις ζημιές στο σιδηροδρομικό της δίκτυο προκειμένου να μεταφερθεί σιτάρι εκτός Ουκρανίας δια ξηράς.

Πηγή: athensvoice.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις