Ιταλία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πέντε περιφέρεις του βορρά λόγω ξηρασίας
Ιταλία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πέντε περιφέρεις του βορρά λόγω ξηρασίας

Η Ιταλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πέντε περιφέρειες του βορρά και ανακοίνωσε την αποδέσμευση ποσού 36,5 εκατομμυρίων ευρώ για να αντιμετωπιστεί η ξηρασία που πλήττει την κοιλάδα του Πάδου εδώ και εβδομάδες.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περιφέρειες: Εμίλια-Ρομάνια, Φριούλι-Βενέτσια Τζούλια, Λομβαρδία, Πιεμόντε και Βενετία έως την 31η Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.

Οι πόλεις της βόρειας Ιταλίας Βερόνα και Πίζα, όπου ζουν σχεδόν 350.000 άνθρωποι μαζί, άρχισαν να δεσμεύουν το πόσιμο νερό το Σάββατο, εν μέσω της ιστορικής ξηρασίας που πλήττει την περιοχή.

Μέχρι τις 31 Αυγούστου, το πόσιμο νερό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πότισμα λαχανικών, κήπων και αθλητικών γηπέδων, πλύσιμο αυτοκινήτων, γέμισμα πισινών και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που δεν είναι απολύτως απαραίτητη για τις ανθρώπινες ανάγκες, ανακοίνωσαν και οι δύο περιφερειακές αρχές το Σαββατοκύριακο.

Η χρήση πόσιμου νερού για οικιακούς σκοπούς, ο ατομικός καθαρισμός και η υγιεινή εξακολουθούν να επιτρέπονται στην Πίζα και τη Βερόνα, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη βορειοανατολική Ιταλία με περισσότερους από 250.000 κατοίκους.

Όποιος βρεθεί ότι παραβιάζει τους περιορισμούς, τους οποίους υπέγραψε στη Βερόνα ο νέος δήμαρχος της πόλης Damiano Tomasi, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 500 ευρώ (522 δολάρια).

Ωστόσο, η περιφερειακή αρχή της Βερόνας πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε χρήση για τους σκοπούς που περιγράφονται παραπάνω και απαγορεύεται, αν και δεν συνιστάται, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από τις 9 το βράδυ έως τις 6 το πρωί».

Ο δήμαρχος της Πίζας, Michele Conti, επέβαλε πανομοιότυπους περιορισμούς στο πόσιμο νερό το Σαββατοκύριακο, με κυρώσεις που κυμαίνονται από 100 ευρώ (104 δολάρια) έως 500 ευρώ.

«Είναι μια απαραίτητη πράξη που υιοθετούν πολλοί δήμοι στην Τοσκάνη και την Ιταλία, για να εξασφαλίσουν επαρκή αποθέματα πόσιμου νερού σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καλοκαιρινή περίοδο, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, της έλλειψης βροχοπτώσεων και της αύξησης της κατανάλωσης που συνδέονται επίσης με τουριστικές δραστηριότητες», δήλωσε ο Conti. ανέφερε η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.

Περισσότεροι από εκατό δήμοι στη βόρεια Ιταλία έχουν υιοθετήσει μέτρα για την εξοικονόμηση νερού, αλλά η Βερόνα και η Πίζα είναι μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής που το κάνουν.

Όπως και με τους Ευρωπαίους γείτονές της, η Ιταλία αντιμετώπισε ένα ασυνήθιστα πρώιμο κύμα καύσωνα, παράλληλα με την έντονη έλλειψη βροχοπτώσεων και το λιώσιμο του χιονιού από τις Άλπεις, που έχουν συνδεθεί με την κλιματική αλλαγή.

Η βόρεια κοιλάδα του Πάδου της Ιταλίας, η οποία παράγει περίπου το 40% των τροφίμων της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού, βιώνει τη χειρότερη ξηρασία από το 1952.

Έχει βρέξει μόλις για περίπου τέσσερις μήνες και η στάθμη του νερού του ποταμού Πά, του μακρύτερου ποταμού στην Ιταλία, είναι επτά μέτρα κάτω από το μέσο όρο.

«Αυτή η ξηρασία είναι μοναδική στην ιστορία λόγω του συνδυασμού δύο ανωμαλιών – της έλλειψης βροχής, πέρα ​​από την αυξημένη θερμοκρασία, η οποία συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Luca Mercalli, πρόεδρος της Ιταλικής Μετεωρολογικής Εταιρείας.

Οι λίμνες Ματζόρε και Γκάρντα είναι κάτω από τη μέση στάθμη του νερού για αυτή την εποχή, ενώ νοτιότερα η στάθμη του Τίβερη, που διασχίζει τη Ρώμη, έχει επίσης πέσει.

Ένας άλλος αντίκτυπος της λειψυδρίας είναι ότι η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί απότομα καθώς υπάρχει λιγότερη ροή νερού για την τροφοδοσία των φραγμάτων.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις