Συγκεκριμένα, στη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών του 2022, ξεκίνησαν τη λειτουργία τους 220 επιχειρήσεις από 226 την αντίστοιχη περσινή περίοδο (-2,6%), ενώ ρολά κατέβασαν 131, έναντι των 151 στο πρώτο εξάμηνο του 2021 (-13,2%).
Το ΒΕΘ, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του, αποδίδει τη μείωση των διαγραφών στο γεγονός πως παρά τα προβλήματα που δημιουργούν το υψηλό κόστος των πρώτων υλών, η ανοδική πορεία των τιμών της ενέργειας και η οικονομική στενότητα των νοικοκυριών, ωστόσο «φαίνεται να υπάρχει μία μεταστροφή στο οικονομικό κλίμα που επιδεικνύει ανθεκτικότητα, ενώ οι επιδοτήσεις στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση κρατούν ζωντανές τις επιχειρήσεις». Στο πλαίσιο μάλιστα αυτό, το ΒΕΘ τονίζει στην ανακοίνωσή του «πως μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για αύξηση των λουκέτων στις επιχειρήσεις εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης».
Σχετικά με τις οριακά μειωμένες εγγραφές στο πρώτο εξάμηνο φέτος, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, το ΒΕΘ επισημαίνει ότι «αποδεικνύουν πως εξακολουθεί να επικρατεί ανασφάλεια σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη για την όποια επαγγελματική κίνηση».
Υπογραμμίζεται ότι στο πρώτο εξάμηνος φέτος, εγγραφή έκαναν 120 ατομικές επιχειρήσεις, ενώ σε διαγραφή προχώρησαν 102 ατομικές επιχειρήσεις, από 135 και 103 αντίστοιχη στο αντίστοιχο διάστημα του 2021. Κατά το ΒΕΘ, τους πρώτους μήνες φέτος, ασύμφορες κρίθηκαν 24 επιχειρήσεις, από 21 στο πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ μια οδηγήθηκε σε λουκέτο λόγω πτώχευσης όπως και πέρυσι.
«Αν και δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, λόγω των διεθνών συγκυριών και συνθηκών, ωστόσο η ελληνική οικονομία επιδεικνύει σημαντική ανθεκτικότητα», αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης, ζητώντας να συνεχιστεί η υλοποίηση στοχευμένων πολιτικών για την ανακούφιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αλλά και να ληφθούν νέα μέτρα προς την ίδια κατεύθυνση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις