Φαντάζεστε τοματάκι σαντορίνης και φάβα σε ποτηράκι παγωτού;
Ή μήπως ντελικατέσεν κρητικό ντάκο με λαδορίγανη;
Η ακόμη κολοκύθι με γαρνιτούρα φιστίκι Αιγίνης;
Η μήπως παλέτα με τα ελληνικά ΠΟΠ τυριά;
Ο κατάλογος των 100 ΠΟΠ της Ελλάδας με το ελαιόλαδο Μεσαράς Ηρακλείου Κρήτης να καταλαμβάνει την 100ή θέση αλλά και το 101ο ήδη να είναι έτοιμο, δηλαδή το τοματάκι Σαντορίνης ήταν μια εξαιρετική γαστρονομική άσκηση κι η Λέσχη Αρχιμαγείρων έδωσε μια ιδέα πως τα ελληνικά ΠΟΠ προιόντα μπορούν επιεικώς να κάνουν θαύματα κατά το χθεσινό πανηγυρικό εορτασμό στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, με διοργανωτές το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο, με ομιλίες και βιντεοπροβολές.
Η χθεσινή εκδήλωση για το 100ό ΠΟΠ, που είναι το ελαιόλαδο Μεσαράς Ηρακλείου Κρήτης, ήρθε να συμπέσει με την αναγνώριση και του 101ου ήταν μια αναγνώριση του ιδρώτα του Έλληνα παραγωγού, που μοχθεί για να καρπίσει η γη, με όλες τις καιρικές συνθήκες και να φέρει στη βιομηχανία και την αγορά, προϊόντα εξαιρετικά, που όχι μόνο προσφέρουν γευστικές απολαύσεις στον ουρανίσκο αλλά δίνουν κρατούν μέσα τους και την ιστορία του ελληνικού λαού, που στη διαδρομή των αιώνων μέσα από το τρόφιμο, ανέπτυξαν εκτός από την παραγωγική δραστηριότητα, τη ναυτιλία, το εμπόριο κ.ά.
Στη δυναμική που αναπτύσσουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα στη διατροφή, τον τουρισμό και τις ξένες αγορές αναφέρθηκαν όλοι όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση, οι αξιωματούχοι της Ευρώπης, ο Ιταλός Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πάολο ντε Κάστρο κι ο Ρουμάνος επίτροπος Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος.
Χρειάζεται στροφή στη γεωργία ποιότητας
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάσης Τσαυτάρης τόνισε ότι είναι στρατηγική επιλογή της χώρας μας να στραφεί σε παραγωγικά συστήματα ποιότητας: «Η χώρα μας, έχει κάνει μια στρατηγική επιλογή να επενδύσει στην ποιότητα των αγροτικών της προϊόντων, γιατί πίστευε και πιστεύει ότι το συγκεκριμένο γεωργικό περιβάλλον με την ευρύτερη έννοια, το έδαφος, το κλίμα της, ο ήλιος, η θάλασσά της, τ’ αλμυρά νερά του Αιγαίου, προσιδεάζουν σ’ ένα παραγωγικό σύστημα ποιότητας».
Υποστήριξε ότι «πρέπει ν’ απομακρυνθούμε από μια γεωργία ποσοτήτων και χαμηλής ποιότητας –low cost agriculturing είναι ο ξένος όρος- και να πάμε σε μια γεωργία ποιότητας, χαιρόμαστε που αποδίδει καρπούς» και τόνισε ότι εκ των δέκα κορυφαίων εξαγώγιμων προιόντων της Ελλάδας, τα 5 είναι αγροτικά. Αναφερόμενος στην έναρξη της ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. που συμπίπτει με την έναρξη της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2014 – 2020, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε πως «Επί της ελληνικής Προεδρίας ξεκινά η νέα προγραμματική περίοδος της νέα ΚΑΠ, που χάρις στις προσπάθειες και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του
Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου, κατάφεραν να εξασφαλίσουν με πολιτικές αποφάσεις σημαντικούς πόρους ξανά γι’ αυτόν τον τόσο σημαντικό τομέα της Ευρώπης.
Η επίτροπος Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη συνεχάρη όλους όσους συνετέλεσαν στην καταχώρηση του εκατοστού ελληνικού προϊόντος γεωγραφικής ένδειξης στον ευρωπαϊκό κατάλογο προϊόντων. Τα συγχαρητήρια απευθύνονται και στο ελαιόλαδο της Μεσσαράς και στο τοματάκι της Σαντορίνης που έκοψαν το νήμα σχεδόν μαζί, επισημαίνοντας πως τα δυο αυτά προϊόντα προστίθενται στον ευρωπαϊκό κατάλογο με τις 1.100 προστατευμένες ονομασίες προέλευσης. «Από το 1992, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ο κατάλογος περιλαμβάνει τα πιο εκλεκτά αγροτικά προϊόντα και εδέσματα της Ευρώπης. Οι πωλήσεις τους το 2010 έφτασαν τα 15,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι τοπικές ποικιλίες, τα παραδοσιακά εδέσματα και η γαστρονομία αποτελούν στοιχεία που είναι βαθιά ριζωμένα στον πολιτισμό και στην ταυτότητα των χωρών και των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε. Ας πάμε και σ΄άλλα αλιευτικά προιόντα Εξέφρασε την απορία γιατί η Ελλάδα, μια κατεξοχήν θαλάσσια χώρα «δεν έχει καταχωρήσει παρά μόνο ένα προϊόν της θάλασσας, το Αυγοτάραχο Μεσολογγίου, ως προϊόν γεωγραφικής προέλευσης. Παρόλα αυτά, όλοι μας έχουμε ακούσει ή γευθεί τα ξεχωριστά προϊόντα των ελληνικών θαλασσών, όπως το Σημιακό γαριδάκι, τη σαρδέλα Καλλονής, τον τόνο Αλοννήσου ή το γαριδάκι Θερμαϊκού, για να αναφέρω μόνο ορισμένα ενδεικτικά. Υπάρχουν επίσης εξαιρετικά προϊόντα της Ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας που κατέχει ηγετική θέση στην Ευρώπη». Ζήτησε να υπάρξει αναγνώριση τοπικής προέλευσης για τα αλιευτικά προιόντα και ιχθυοκαλλιέργειας του Αιγαίου Πελάγους.
Ο Ντάτσιαν Τσιόλος εξήρε τη σπουδαιότητα της φέτας και τόνισε ότι ο αγροτοδιατροφικός τομέας της Ευρώπης είναι πολύ σημαντικός. «Εξάγουμε προϊόντα αξίας 100 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως και ουσιαστικά όσον αφορά τις εξαγωγές μας, υποκαθιστά τη βιομηχανία και παράγει θέσεις εργασίας. Τα μισά αυτών των προϊόντων εξαγωγής είναι προϊόντα ποιότητας με Γεωγραφική Ένδειξη. Έτσι, η Επιτροπή πρότεινε στο Κοινοβούλιο ένα νέο κανονισμό για να προωθήσει αυτά τα προϊόντα και να δημιουργήσει μια πολιτική προώθησης αυτών των προϊόντων, πολλαπλασιάζοντας επί 3 τον προϋπολογισμό για την προώθηση του αγροδιατροφικού τομέα στα 200 εκατομμύρια ευρώ στο 2020 από τα 60 εκατομμύρια ευρώ».
Μιλώντας ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πάολο ντε Κάστρο τόνισε πως τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα αποτελούν στέρεα θεμέλια της Ευρώπης. «Πολλές περιοχές έχουν διαφορετική παράδοση, διαφορετικά τρόφιμα και γεωργικά προϊόντα αλλά η ποιότητα δεν έχει να κάνει μόνο με την ευρωπαϊκή πολιτική. Είναι το μέλλον μας. Είναι ένα από τα στέρεα θεμέλια της Ευρώπης, που μπορούν να διασφαλίσουν την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής γεωργίας, την ανταγωνιστικότητά της και την αειφορία σε κοινωνικό επίπεδο πόσο ισχυρός είναι ο σύνδεσμος μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών. Θα πρέπει να προωθήσουμε τη μεσογειακή γεωργία γιατί βλέπουμε ότι τα περισσότερα προϊόντα που βρίσκονται στις λίστες ποιότητας προέρχονται από τις μεσογειακές χώρες και θέλουμε να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε αυτούς όλους τους παραγωγούς και ιδιαίτερα της Ελλάδας που έχει πλέον 101 προϊόντα».
Ο κ.Ντε Κάστρο υποστήριξε πως γίνεται προσπάθεια «αλλαγής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προς όφελος αυτών των προϊόντων. Τα «εργαλεία» που δίνονται αυτή τη στιγμή στους αγρότες για να προστατευτούν από τη μεταβλητότητα των αγορών, βρίσκονται ήδη εκεί και εδώ στη Νότια Ευρώπη πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα την οργάνωση όλων αυτών. Τα προϊόντα ποιότητας και οι καινούργιες αποφάσεις της Ευρώπης κινούνται προς την κατεύθυνση της προστασίας αυτών των προϊόντων και το είδαμε εδώ με τις σκληρές διαπραγματεύσεις που έχουν διαπραγματευτεί ήδη στο ζήτημα της φέτας. Η διαχείριση της προμήθειας των προϊόντων αυτών είναι μέρος της διαδικασίας. Η ποιότητα και η οργάνωση αποτελούν ένα καλό συνδυασμό για την προώθηση των προϊόντων των Ευρωπαίων αγροτών στις διεθνείς αγορές».
Σε πρώτη φάση να παλέψουμε τον Αγροτουρισμό
Η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, πως με κοινές δράσεις μεταξύ των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού «θα ωφεληθούν ο τουρισμός, ο πρωτογενής αγροτικός τομέας και φυσικά γενικότερα η ελληνική οικονομία. Η σύνδεση και η αλληλοεπίδραση που υπάρχει είναι προφανής. Ο αγροτουρισμός είναι ένας από τους τομείς που τα δυο Υπουργεία θα συνεργαστούν. Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει την προβολή και τον εμπλουτισμό του αγροτουριστικού προϊόντος με περαιτέρω αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που παρέχει η Ελλάδα στους επισκέπτες της.
Στόχος του Υπουργείου Τουρισμού είναι μέσα από την προώθηση των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων να ενισχυθεί ο τουρισμός προσελκύοντας κάθε χρόνο περισσότερους και διαφορετικούς επισκέπτες. Είμαι σίγουρη ότι μακροπρόθεσμα η συνεργασία των δυο Υπουργείων θα συμβάλλει στην ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, την ποιοτική αναβάθμισή της και τη μόνιμη πλέον αξιοποίησή της».
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μηταράκης αναφερόμενος στα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης επεσήμανε: «Όλοι στην Ευρώπη αναγνωρίζουμε τη σημασία αυτών των προϊόντων, την επίπτωση στην υγιεινή διατροφή μας, στην ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε. Αναγνωρίζουμε επίσης ως Ευρωπαίοι το μεγάλο οικονομικό, συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουμε στις εξαγωγές από την αναγνώριση που όλος ο πλανήτης δίνει στην ποιότητα της ευρωπαϊκής παραγωγής. Αυτά τα προϊόντα, τα ΠΟΠ και τα ΠΓΕ, είναι μια κοινή πολιτιστική κληρονομιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα σύστημα αξιών που έχουμε δημιουργήσει κι έχουμε πλέον αναγνωρίσει μέσα στα δικά μας σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό δε σημαίνει ότι πλέον ήδη γίνονται δεκτά σε όλο τον κόσμο. Και αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση. Η μεγάλη πρόκληση είναι να κατοχυρώσουμε αυτά τα προϊόντα σε όλες τις μεγάλες αγορές και σε διμερές και σε πολυμερές επίπεδο. Ως Ελληνική Προεδρία, και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και το Υπουργείο Ανάπτυξης στα Συμβούλια Υπουργών, έχουμε καθορίσει την προστασία των ΠΓΕ και των ΠΟΠ ως βασική μάς προτεραιότητα».
Στην εκδήλωση του ΥπΑΑΤ μίλησε επίσης η Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας και Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών για την τοπικότητα και την πολιτισμική διάσταση των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, ενώ ο Διαιτολόγος - Διατροφολόγος κ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου, ανέλυσε την αξία της ελληνικής μεσογειακής δίαιτας.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θανάσης Τσαυτάρης απένειμε έπαινο στον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσαράς Γιώργο Κυρλάκη για τη διάκριση του ελαιολάδου «ΜΕΣΣΑΡΑ» ως του 100ου ελληνικού προϊόντος ΠΟΠ στην ΕΕ και συνεχάρη τις προσπάθειες των παραγωγών. Με αφορμή την καταχώρηση 100 ελληνικών προϊόντων στο μητρώο των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ), ο Θ.Τσαυτάρης ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την επιστημονική συνεργασία του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, θα προχωρήσει στη σύνταξη ειδικής έκδοσης με αναμνηστικά γραμματόσημα αφιερωμένα στα 100 ελληνικά ΠΟΠ και ΠΓΕ. Τη συγκεκριμένη έκδοση έχουν αναλάβει τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. «Προπομπός» της ειδικής έκδοσης είναι η αναμνηστική έκδοση γραμματοσήμων, η οποία και παρουσιάστηκε στην εκδήλωση για το 100ο ελληνικό προϊόν ΠΟΠ.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις