Μάνγκο αντί για πορτοκάλια, φρούτα του πάθους αντί για μανταρίνια. Δεν είναι η διαφήμιση ενός καταστήματος τροφίμων, αλλά η σοβαρή υπενθύμιση ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική και επηρεάζει τη ζωή και την εργασία χιλιάδων αγροτών στην Ιταλία.
Στην Καλαβρία, στη νότια Ιταλία, ακριβώς έξω από τις ακτές της Σικελίας, δύο αδέρφια αποφάσισαν να αλλάξουν τις καλλιέργειές τους, από τα παραδοσιακά εσπεριδοειδή σε τροπικά φρούτα, τα οποία προσαρμόζονται καλύτερα στα νέα κλιματικά δεδομένα.
«Οι σεζόν μεγαλώνουν. Εννοώ, ότι διαπιστώνουμε πως το καλοκαίρι δεν διαρκεί μόνο 3 μήνες αλλά περισσότερο. Ξεκινά τον Μάιο, με 25 βαθμούς και παρατείνεται μέχρι τον Σεπτέμβριο ή και τον Οκτώβριο, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Επομένως, διαρκεί 5 μήνες αντί για 3. Αυτά τα φυτά βρήκαν εδώ ένα σχεδόν τέλειο κλίμα για να αναπτυχθούν», εξηγεί ο αγρότης Φραντσέσκο Μπιλάρντι.
Ο απεσταλμένος του euronews, Λούκα Παλαμάρα, μεταδίδει: «Σε αυτό το μέρος της Ιταλίας, θα περίμενε κανείς ζεστό και ξηρό καιρό, που είναι το τέλειο κλίμα για την καλλιέργεια τέτοιων φρούτων, όπως τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια. Όμως στις μέρες μας, είναι προτιμότερα τα τροπικά φρούτα».
Η άνοδος της θερμοκρασίας σχετίζεται άμεσα με την αύξηση των περιοχών όπου καλλιεργούνται πλέον τροπικά φρούτα στις νότιες περιοχές της Ιταλίας.
Οι αγρότες έκαναν τον σχεδιασμό τους με βάση τα νέα δεδομένα. Άλλωστε οι καταναλωτές στην Ιταλία έχουν αρχίσει να εκτιμούν περισσότερο αυτές τις νέες γεύσεις.
«Τα απογεύματα της Δευτέρας στέλνουμε όλη την παραγωγή μας σε όλη την Ιταλία, στο Νότο, στο Βορρά και στα κεντρικά της χώρας. Τα φρούτα μας βρίσκονται στο τραπέζι των πελατών μας εντός δύο εργάσιμων ημερών. Έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα και λαμβάνουμε πολύ θετικά σχόλια, τους τελευταίους μήνες και τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά τη γεύση αυτών των τροπικών φρούτων», σημειώνει ο αγρότης Πάολο Μπιλάρντι.
Και όπως εξηγεί ο διευθυντής του αγροτικού συνεταιρισμού της Καλαβρίας, Πιέτρο Σιράνι, «τα περασμένα χρόνια, οι σεζόν ήταν πιο κανονικές. Για παράδειγμα, η καλοκαιρινή περίοδος ήταν ζεστή και αυτό είναι όλο. Σήμερα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μπορεί να έχουμε ιδιαίτερα ισχυρές καταιγίδες, τυφώνες και ισχυρούς ανέμους, που θα είχαν πολύ αρνητικές επιπτώσεις στις παραγωγές μας».
Δεν είναι όμως μόνο τα τροπικά φρούτα: οι παραδοσιακές καλλιέργειες αιώνων εγκαταλείπονται. Η προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές σημαίνει επιβίωση και καινοτομία για τη νέα γενιά αγροτών.
Πηγή: euronews
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις