Ρωσία - Ταλιμπάν: Συμφωνία για  πετρελαϊκά προϊόντα, φυσικό αέριο και σιτηρά σε χαμηλές τιμές

Οι Ταλιμπάν υπέγραψαν με την Ρωσία συμφωνία, βάσει της οποίας η Μόσχα θα προμηθεύει το Αφγανιστάν με βενζίνη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και σιτηρά, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο ασκών καθήκοντα υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας του Αφγανιστάν Χατζί Νουρουντίν Αζίζι.

Ο Αζίζι δήλωσε ότι το υπουργείο του προσπαθεί να διαφοροποιήσει τους εμπορικούς του εταίρους και ότι η Ρωσία είχε προσφέρει στην κυβέρνηση των Ταλιμπάν σημαντική έκπτωση σε σύγκριση με τη μέση τιμή στις διεθνείς αγορές.

Η κίνηση αυτή, η πρώτη μεγάλη διεθνής οικονομική συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους Ταλιμπάν από τότε που επέστρεψαν στην εξουσία πριν από έναν και πλέον χρόνο, μπορεί να περιορίσει την απομόνωση αυτού του ισλαμιστικού κινήματος, η οποία το έχει αποκόψει αποτελεσματικά από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Καμία χώρα δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως το κίνημα των Ταλιμπάν, που επί 20 χρόνια μάχονταν ενάντια στις δυτικές δυνάμεις και τους Αφγανούς συμμάχους τους, προτού εισβάλουν στην Καμπούλ μόλις αποχώρησαν τα αμερικανικά στρατεύματα.

 

Δυτικοί διπλωμάτες αναφέρουν ότι οι Ταλιμπάν πρέπει να αλλάξουν την πολιτική τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα σε αυτά που αφορούν στις γυναίκες και να αποδείξουν ότι έχουν διακόψει τους δεσμούς τους με διεθνείς παραστρατιωτικές ομάδες εφόσον θέλουν να κερδίσουν μια τυπική αναγνώριση.

Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τυπικά την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, αλλά η Μόσχα έχει φιλοξενήσει ηγέτες του κινήματος των Ταλιμπάν κατά την πτώση της Καμπούλ και η πρεσβεία της είναι μια από τις μοναδικές που παραμένουν ανοιχτές στην αφγανική πρωτεύουσα.

Ο Αζίζι δήλωσε ότι η συμφωνία προβλέπει ότι η Ρωσία θα προμηθεύει το Αφγανιστάν με περίπου ένα εκατομμύριο τόνους πετρελαίου ντίζελ, 500.000 τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου (LPG) και δύο εκατομμύρια τόνους σίτου ετησίως.

Τα υπουργεία Ενέργειας και Αγροτικής Οικονομίας της Ρωσίας δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα να σχολιάσουν τη συμφωνία. Το γραφείο του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος είναι αρμόδιος για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, επίσης δεν ανταποκρίθηκε άμεσα.

Ο Αζίζι δήλωσε ότι η συμφωνία μπορεί να ισχύσει για μια απροσδιόριστη περίοδο, μετά τη λήξη της οποίας οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν μια μακροπρόθεσμη συμφωνία εάν συμφωνήσουν με την νέα ρύθμιση.

Ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες αναφορικά με την τιμολόγηση ή τους τρόπους πληρωμών, αλλά είπε ότι η Ρωσία έχει συμφωνήσει σε μια έκπτωση για προϊόντα τα οποία μπορούν να σταλούν στο Αφγανιστάν οδικώς ή σιδηροδρομικώς.

Η συμφωνία ολοκληρώθηκε αφότου μια ομάδα Αφγανών τεχνοκρατών είχε συζητήσεις επί αρκετές εβδομάδες στη Μόσχα, όπου παρέμεινε μετά την επίσκεψη του Αζίζι τον περασμένο μήνα.

Η οικονομία σε κρίση

Από τότε που οι Ταλιμπάν ανέκτησαν την εξουσία, το Αφγανιστάν βυθίστηκε σε οικονομική κρίση μετά τη διακοπή της αναπτυξιακής βοήθειας στην οποία στηριζόταν η χώρα και εν μέσω κυρώσεων που έχουν παγώσει σε μεγάλο βαθμό τον τραπεζικό τομέα.

Η εμπορική συμφωνία είναι πιθανό να παρακολουθείται στενά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αξιωματούχοι των οποίων διεξάγουν τακτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν σχετικά με τα σχέδια για το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ελβετικού ταμείου καταπιστευμάτων για ένα μέρος των αποθεματικών της Κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ταλιμπάν απαίτησαν την αποδέσμευση ολόκληρου του ποσού των περίπου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και δήλωσαν ότι τα κεφάλαια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για εργασίες της κεντρικής τράπεζας.

Ο Αζίζι δήλωσε ότι τα διεθνή στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι Αφγανοί ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και ότι το γραφείο του εργάζεται για τη στήριξη του εμπορίου και της οικονομίας μέσω διεθνών επαφών. «Οι Αφγανοί έχουν μεγάλη ανάγκη» δήλωσε και προσέθεσε «Ό,τι κάνουμε είναι στη βάση των εθνικών συμφερόντων και προς όφελος του λαού».

Είπε επίσης ότι το Αφγανιστάν έχει παραλάβει κάποιες ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου από το Ιράν και το Τουρκμενιστάν και έχει ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με το Πακιστάν, αλλά επιθυμεί τη διαφοροποίηση των δεσμών αυτών. «Μια χώρα… δεν πρέπει να εξαρτάται από μία μόνο χώρα , πρέπει να έχουμε εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε ο Αζίζι.

Η ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου, γνωστή ως G7, προσπαθεί να βρει τρόπους για να περιορίσει τα έσοδα τις Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Η Μόσχα κατάφερε να διατηρήσει τα έσοδά της μέσω της αύξησης των πωλήσεων αργού πετρελαίου στην Ασία, ιδίως στην Κίνα και την Ινδία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου και ρωσικών πετρελαιοειδών μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις