Μέσω του Στρατηγικού Σχέδιου καθορίζεται η βάση με την οποία κατανέμονται οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις προς τους Έλληνες αγρότες τη νέα προγραμματική περίοδο συνολικού ύψους 19,3 δισ. ευρώ, ενώ ρυθμίζει θέματα όπως η σύγκλιση των δικαιωμάτων άμεσης ενίσχυσης, τα καθεστώτα συνδεδεμένων ενισχύσεων κ.α.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Μπαγινέτας υπογράμμισε ότι εθνικός στόχος του ελληνικού Στρατηγικού Σχεδίου είναι «να διασφαλιστεί ολιστικά η ισόρροπη επίτευξη των οικονομικών, αναπτυξιακών και κοινωνικών φιλοδοξιών της, ιδιαίτερα υπό τις συνθήκες που διαμόρφωσε η κρίση στην Ουκρανία, προστατεύοντας το εισόδημα των παραγωγών μας και ενδυναμώνοντας την κοινωνική συνοχή των αγροτικών μας περιοχών».
Το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας υποβλήθηκε στην Ε.Ε. ανάμεσα στα πρώτα τον Δεκέμβριο του 2021 «μετά από εκτεταμένη και εντατική περίοδος διευρυμένου δημοσίου διαλόγου με το σύνολο των παραγωγικών φορέων του τομέα, λαμβάνοντας πλέον παρατηρήσεις, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία και υπό το πρίσμα των δυσμενέστατων συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς όταν υποβλήθηκε δεν είχε ληφθεί υπόψη το συγκεκριμένο γεγονός» όπως είπε ο κ. Μπαγινέτας.
Περί τα τέλη Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε την απαντητική της επιστολή με τις παρατηρήσεις για το ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο, διάστημα κατά το οποίο είχε ξεσπάσει και ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, δημιουργώντας ένα νέο πλαίσιο στο σύνολο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαμορφώνοντας νέα δεδομένα στην προτεραιοποίηση των πολιτικών για τον αγροδιατροφικό τομέα.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαγινέτα οι όποιες παρατηρήσεις αφορούν «σε σημαντικό βαθμό στην «πράσινη αρχιτεκτονική» της νέας ΚΑΠ και στην ουσιαστική συμβολή αυτής, ποιοτικά και ποσοτικά, στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (Δύο Στρατηγικές για τη Γεωργία: «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», & «Βιοποικιλότητα»), προκειμένου να διασφαλιστεί σε όρους ρεαλιστικούς και εφαρμόσιμους η επίτευξη της αυξημένης περιβαλλοντικής και κλιματικής φιλοδοξίας της νέας ΚΑΠ, έπειτα και από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία».
Κατάσταση, η οποία όπως επισήμανε ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ έχει φέρει στο προσκήνιο σοβαρά ζητήματα, όπως αυτό της «επισιτιστικής και ενεργειακής επάρκειας όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και συνολικά στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των ισορροπιών μεταξύ οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και αειφορίας στη Γεωργία».
Ο πόλεμος στην Ουκρανία σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις που προηγήθηκαν και συνεχίζονται, οικονομικές, υγειονομικές, επισιτιστικές, κλιματικές, κλπ., διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα δύσκολο, απαιτητικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον, αναδεικνύουν νέες προκλήσεις και επιβάλλουν την υιοθέτηση νέων μοντέλων λήψης αποφάσεων, στρατηγικού σχεδιασμού και πολιτικών παρέμβασης.
«Η Ουκρανική κρίση καθορίζει ένα νέο πλαίσιο στο σύνολο των πολιτικών της Ε.Ε., διαμορφώνοντας έτσι νέα δεδομένα και στην προτεραιοποίηση των πολιτικών για τον αγροδιατροφικό τομέα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπαγινέτας και προσέθεσε ότι «το γεγονός αυτό επηρεάζει αναπόφευκτα και τον στρατηγικό σχεδιασμό των Κρατών - Μελών για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία διαπραγμάτευσης των Στρατηγικών τους Σχεδίων τους, προκειμένου να λάβουν την τελική έγκρισή μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις