Γκόρντον Ράμσεϊ: «Το ελληνικό φαγητό είναι καλύτερο από το ιταλικό»;

Ο διεθνής σεφ Gordon Ramsay προκάλεσε αίσθηση και νέο γαστρονομικό πόλεμο μετά τον ισχυρισμό του ότι πίστευε ότι το ελληνικό φαγητό ήταν καλύτερο από το ιταλικό, στην εκπομπή Gordon, Gino & Fred Go Greek του ITV που προβλήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ.

Ο συμπαρουσιαστής του Ιταλού τηλεοπτικού σεφ του Ramsay, Gino D'Acampo, έμεινε έκπληκτος και έμεινε άφωνος με την ανακήρυξη της ελληνικής γαστρονομικής ανωτερότητας καθώς αγωνιζόταν να συνδυάσει μερικές λέξεις για να υπερασπιστεί την Cucina italiana. Οι τηλεθεατές έμειναν με ράμματα!

Ας το παραδεχτούμε, και οι δύο κουζίνες είναι ένα όνειρο και τις αγαπάμε εξίσου, αλλά το σκεπτικό του Gordon Ramsay είχε ως κίνητρο τα οφέλη της ελληνικής κουζίνας για την υγεία.

Στον τομέα της «υγείας», η ελληνική είναι στην πραγματικότητα ανώτερη από όλες τις κουζίνες όσον αφορά τα θρεπτικά και τα οφέλη για την υγεία που οδηγούν σε μακροζωία, όπως επιβεβαιώνεται σε πολλές επιστημονικές μελέτες. Με λιγότερες σάλτσες και περισσότερα λαχανικά από την ιταλική, η ελληνική κουζίνα είναι πολύ ελκυστική και για τους χορτοφάγους.

Οι γαστρονομικές ρίζες πολλών ιταλικών πιάτων μπορούν να εντοπιστούν στην Ελλάδα με τα πρώτα ελαιόδεντρα που πιστεύεται ότι καλλιεργήθηκαν στην Ελλάδα, δημιουργώντας τα θεμέλια σχεδόν όλων των μεσογειακών πιάτων - το ελαιόλαδο. Το πρώτο βιβλίο μάλιστα λέγεται ότι δημιουργήθηκε από τον Έλληνα Αρχήστρατο το 320 π.Χ. με την επίδραση της ελληνικής κουζίνας να εξαπλωθεί στην αρχαία Ρώμη και σε όλη την Ευρώπη.

«Η ελληνική διατροφή θεωρείται ως μια από τις πιο υγιεινές στον κόσμο γιατί βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και μικρή ποσότητα τυριού και γιαουρτιού. Πηγές πρωτεΐνης εκτός κρέατος με τη μορφή φασολιών και οσπρίων όπως Η φάβα, ο αρακάς και οι φακές είναι επίσης ένα δημοφιλές βασικό προϊόν, που χρησιμοποιείται συνήθως σε σούπες, μαγειρευτά και σαλάτες. Αυτή η σειρά φαγητών μοιάζει πολύ με αυτό που θεωρώ μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.

«Οι Έλληνες φημίζονται επίσης για την αγάπη τους για το ελαιόλαδο, το οποίο έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά από το βούτυρο, και επομένως μια καλή επιλογή για μαγείρεμα. Το περιοδικό Academy of Sciences) δείχνει ότι ο συνδυασμός ελαιολάδου και φυλλώδης σαλάτας ή λαχανικών είναι αυτό που δίνει στη μεσογειακή διατροφή το υγιές της πλεονέκτημα, επειδή ο σχηματισμός νιτρολιπαρών οξέων μεταξύ των δύο ομάδων τροφίμων μειώνει την αρτηριακή πίεση. , ό,τι τρως!». γράφει η Laura Matthews, επικεφαλής της διατροφής στο Jamie Oliver.

Όπως αναφέρθηκε πρόσφατα από τους Greek City Times, το αμερικανικό portal υγείας Healthline , τοποθέτησε την ελληνική κουζίνα στην κορυφή της ετήσιας λίστας με τις πιο υγιεινές κουζίνες στον κόσμο.

Η Healthline τόνισε τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν τα ελληνικά τρόφιμα και συστατικά στην υγεία, το δέρμα, τα μαλλιά των ανθρώπων και ανέφερε επίσης ότι η ελληνική διατροφή είναι γνωστό ότι «φέρνει μακροζωία» και είναι η «πιο συνιστώμενη δίαιτα μεταξύ των διατροφολόγων», καθώς είναι κυρίως φυτική. με βάση.

«Η ελληνική κουζίνα είναι μια τέλεια εκδήλωση της μεσογειακής διατροφής, η οποία στην πραγματικότητα ξεκίνησε από το νησί της Κρήτης, όπου οι ντόπιοι έχουν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων από τον μέσο άνθρωπο, λόγω των τροφών που τρώνε»,  Healthline . 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις